Runa Rad, Raido


Raido runa

Potraga, putovanje, progres, životne lekcije, hodočašce, staza, Tao, životni put, potraga za ‘svojim mestom’ u svetu. Pred vama stoji težak put, koji zahteva samodisciplinu i odricanje, ali koji donosi i uzvišenost i čast. Put kojim ste odlučili da idete je rezervisan za hrabre i odlučne. Nije lak, ali je cilj vredan truda. Predstavlje kretanje prema svom cilju, putovanje, rešenost da se istraje, primanje ili davanje poruka, komunikaciju.
Ne završe svi putovanje, tako da shvatite ovo vreme koje je pred vama kao test vaše ličnosti i onoga od čega ste sazdani.
Rad predstavlja životni put neke osobe i njegov uticaj na druge puteve. Ti putevi su povezani sa sudbinom kojom u nordijskoj mitologiji upravljaju Norne, tri sestre koje žive u blizini prvog korena Yggdrasila. One ga zalivaju vodom iz bunara Wyrd. Norne okreću sudbinu bogova i ljudi. Rad nam poručuje da iako izgleda kao da smo postigli naše ciljeve (ansur), život i promene se nastavljaju i moramo uvek ići napred. Završićemo tamo gde smo i počeli, ali na višem nivou i sa boljom perspektivom. Putovanje se ustvari nikad ne završava.

Značenje:
putovanje, promjena, sudbina, izazov, životna lekcija, napredak, kotač života, duhovno traženje

Magijska upotreba:
zaštita za putnike, olakšavanje promena

Povezanost s mitovima i bogovima:
Norne, Sigurdovo putovanje

Analiza:
Rad predstavlja životni put neke osobe i njegov uticaj na druge puteve. Ti putevi su povezani sa sudbinom kojom u nordijskoj mitologiji upravljaju Norne, tri sestre koje žive u blizini prvog korena Yggdrasila. One ga zalivaju vodom iz bunara Wyrd. Norne okreću sudbinu bogova i ljudi. Rad nam poručuje da iako izgleda kao da smo postigli naše ciljeve (ansur), život i promene se nastavljaju i moramo uvek ići napred. Završićemo tamo gde smo i počeli, ali na višem nivou i sa boljom perspektivom. Putovanje ustvari nikad ne završava.

RAD (RAIDO) – KOMUNIKACIJA, PUTOVANJE
Predstavlje kretanje prema svom cilju, putovanje, rešenost da se istraje, primanje ili davanje poruka, komunikaciju.

Koreni
Raido označava putovanje. Korene nalazimo u OE “rad” (put, staza; izvor današnjeg eng. “road”), OE “ridan” (jahati), OHG “rado” (brzo, hitro), OHG “girado” (odjednom), OICE “reiđ” (kola), OICE “reida” (kretanje); koji svi polaze iz IE korena *ret(h)- (trčati, kotrljati).

Takođe, Raido je Runa točka; koliko točka na kolima, toliko i velikog točka prirode, kao i točka života i vremena. Kelti su godinu delili na četiri “radh” sezone. Krug je takođe bio simbol plemenskog saveta, odakle polaze reči kao što su OICE “rađ ” (savet, plan, namera, sabor, veće), OHG “rat, raht” (veće, odluka), OE “raed” (pomoći, savetovati), OE “raedan” (vladati, upravljati). Današnje engl. “rite” i “order” se kreću iz istog korena.

Alternativni načini izgovora
OHG – raido
OE – rad
ON – rat, raiđu, rćiđ, reiđ
GO – reida, reda

Istorija
Ovde nailazimo na ideju potrage (quest), koja je bila uobičajena u Evropi sve do renesanse – vitezovi, kao i ratnici raznih plemena, bi se zaputili u duga lutanja, u toku kojih bi stekli veći deo svog obrazovanja, kao i životno iskustvo.

Interpretacija
Ideja potrage važi kako za viteza, tako i za šamana, koji ide u svoju potragu (put u “donji svet” ili u “drugi svet,” itd.), kako bi stekao moć. Raido predstavlja polazak sa mesta balansa u Ansuzu; ratnik, sada svoj čovek, ne više mladić, ponovo napušta udobnu poziciju (kao što je na početku uradio sa Fehu) i polazi u potragu svojom voljom i računajući na svoju snagu. On je stekao pravo da se nazove odraslim prolazeći inicijaciju Uruza, kao što je stekao i pravo na vlast (Ansuz) pobedivši diva (Thurisaz). Sada on kreće u potragu za odgovorima na svoja pitanja, i za ostvarivanjem svojih želja.

Ovo je, u pravom smislu reči, Runa života: prvo putovanje između Fehu i Ansuz predstavlja rast deteta u odraslog čoveka, shvatanje sopstvenog identiteta i izgradnju osnova svoje ličnosti. Raido je nastavak tog procesa, životni put koji čovek sada bira za sebe, potraga za svojim višim ciljevima i željama. Dok su dosadašnje Rune označavale aspekte potrebne da bi neko uopšte bio potpun, svoj čovek, Raido predstavlja život od tog trenutka nadalje.

Raido je poslednja Runa koja ide strogo sekvencijalno; mada će se u Futarku jos na par mesta pojaviti Rune koje su neposredno povezane jedna sa drugom, i mada postoji opšta povezanost u spiralnom toku, nakon ove Rune više nema onako eksplicitne veze sa prethodnim kao do sada. Dalji napredak predstavlja varijetet interesa koji svaki čovek ima, milijarde mogucnosti i kombinacija iz kojih se može birati. Jedina važna stvar je KRENUTI; Ansuz je udobna pozicija, i mnogi ljudi ne žele da je ostave iza sebe. Ali van granica Ansuza i dalje postoji svet prepun lepih i ružnih stvari, svet koji treba istražiti što potpunije; svet u kome se nalaze sva pitanja i svi odgovori.

Sve što je potrebno je hrabrost da se načini prvi korak; ostali koraci slede sami.

Asocijacija
potraga, putovanje, progres, životne lekcije, hodočašće, staza, Tao, životni put, potraga za “svojim mestom” u svetu.

Prema Sinhronaru Raido je jedan od 4 Vremenskog Prostora: RAIDHO je Solarni Prsten koji inicira Vremenski Prostor (Alpha 5)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 57 Sun Nežnost

Sat Dec 26 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email 57 SUN NEŽNOST Treba imati na umu staru poslovicu koja kaže da “Vreme leči sve”. Treba takodje da imate na umu da treba da sve pažljivo razmotrite i isplanirate pre nego što se upustite u akciju – posebno ako je potez o kome […]