Runa Thorn, Thurisaz


Divovi predstavljaju slepe sile prirode, ali na nivou naše ličnosti oni predstavljaju iracionalne opsesivne reflekse, samouništavalačke ili intertne ideje koje nas teraju da se uvek ponašamo isto, koje čine svaki dan sličnim onom prethodnom, koje sprečavaju bilo kakav rast ili razvoj. Takođe, oni su prepreka nalaženju odgovora na ozbiljna pitanja o sebi i svetu oko nas. 
Ideja Torovog čekića je tu da nas podseti da se svaki div može uništiti. U Sagama, divovima najčešće dolazi glave njihova sopstvena glupost; ovo je veoma važno shvatiti, jer u suprotnom čovek može provesti godine neuspešno se boreći sa sopstvenim demonima. Nije uvek dobro suprotstavljati se sili silom, često je najbolje prihvatiti tu silu kao deo sebe i naći načina da se ona kontroliše, ili joj na neki način oduzeti uticaj.

 

THORN, THURISAZ

Značenje:
snaga ljudske podsvesti, preterana ljutnja i požuda

Magijska upotreba:
pomoć u učenju i meditaciji, samodisciplina, rešavanje loše životne situacije

Povezanost s mitovima i bogovima:
Loki, Divovi

Analiza:
Bezgranična energija thorna može se koristiti za dobro ili za haos. Negativan događaj u životu može i donijeti važnu životnu lekciju. Divovi su zli i destruktivni prema bogovima Aesira, ali oni donose promenu i čist put za novo doba. Thorn je jasan falični simbol – on može probosti, ubosti i nauditi, ali i zaštiti. Predstavlja snage ljudske podsvesti.

Koreni:
Thurisaz je oblik reči thurs, “div;” ali ova Runa ima i još jedan čest naziv, Thorn, “trn.” Trnje je korišćeno za pravljenje zidova oko sela, radi zaštite od divljih životinja, i reč Thorn je izvor Nemačkog dorf (selo), i Engleskog thorpe (veoma malo seoce). Sama reč ide iz korenova *(s)ter-, tvrd, čvrst; *ter, preći, probiti, savladati, a moguće da postoji veza i sa *(s)tene-, grmeti.

Alternativni načini izgovora:
OHG – thurisaz, thorn
OE – thorn
ON – thuris, thurisar, thurs
GO – thauris, thyth

Istorijski pogled:
Kao što je već pomenuto, zidovi oko sela su često pravljeni od trnja; taj zid je predstavljao granicu između poznatog, pitomog doma, i spoljašnjeg nepoznatog sveta. Trnje se takođe koristilo (i dan danas se koristi u južnoj Srbiji i Bosni) za označavanje međa između njiva.
U raznim narodima, uključujući tu i mnoge neevropske, naziv za šamana ili plemenskog sveštenika znači “onaj koji sedi na ogradi” ili “onaj koji prelazi ogradu.” U legendi o Kralju Arturu, Merlina njegova voljena Nimue magijom zatvara u trnovitu među, gde on ostaje zauvek zarobljen, ali i zauvek svestan kroz vekove.
Neke varijacije Rune, kao i neke njene upotrebe, podsećaju na symbol Mjolnira, Torovog čekića, koga je taj Bog koristio da uništi mnoge divove.

 

Interpretacija:
Thurisaz, zid oko sela, je prva prepreka na putu u veći, nepoznati svet. Zid koji nas je do sada štitio od opasnosti spolja mora biti prevaziđen ako želimo da ikada izađemo iz ustaljenog, odomaćenog načina razmišljanja.

Ova prepreka je jako retko neka fizička stvar. Divovi predstavljaju slepe sile prirode, ali na nivou naše ličnosti oni predstavljaju iracionalne opsesivne reflekse, samouništavalačke ili intertne ideje koje nas teraju da se uvek ponašamo isto, koje čine svaki dan sličnim onom prethodnom, koje sprečavaju bilo kakav rast ili razvoj. Takođe, oni su prepreka nalaženju odgovora na ozbiljna pitanja o sebi i svetu oko nas.

Ideja Torovog čekica je tu da nas podseti da se svaki div može uništiti. U Sagama, divovima najčešće dolazi glave njihova sopstvena glupost; ovo je veoma važno shvatiti, jer u suprotnom čovek može provesti godine neuspešno se boreći sa sopstvenim demonima. Nije uvek dobro suprotstavljati se sili silom, često je najbolje prihvatiti tu silu kao deo sebe i naći načina da se ona kontroliše, ili joj na neki način oduzeti uticaj.

Asocijacije:
problem, paradoks, prepreka, opsesija, granica, protivnik, test, ispit

THORN (THURISAZ) – PROLAZ, TRN, DIV
Obično joj značenje određuju okolne rune. Označava dubinu, snagu podsvesti, strasti. U zavisnosti od drugih runa u tumačenju može značiti naglu sreću ili naglu nesreću. U svakom slučaju radi se o preokretu.

Prema Sinhronaru Uruz je jedan od 4 Moći Zagonetke – THURISAZ je Sveta Borba koja inicira Zagonetku (Gamma 3)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Astrološki dogadjaji 18.12.2015.

Thu Dec 17 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Na Aktivnoj karti dana pratite iz časa u čas kretanje planeta i svetala. PETAK 18. DECEMBAR će biti spokojan dan, a obeležiće ga 2 lunarna aspekta, popodnevna faza praznog hoda i lunarna promena znaka. Mesec se kreće od 3° do 16° Riba. […]
Astrološki dogadjaji