San kao inspiracija


“Bog ti daje prvi stih, a na tebi je da nastaviš.” Pol Valeri
Vezu stvaralačkog stanja sa izmenjenim stanjem svesti potvrdili su mnogi pisci, posebno pesnici, kompozitori, slikari… koje su nadahnjivali noć i snovi. Poznato je da su Valter Skot, Grejem Grin, Edgar Alan Po i mnogi drugi u snu dobili inspiraciju za neka svoja dela. Antonio Tabuki, poznati italijanski pisac, o tome kaže: “Izmedju sna i jave ja uključujem svoje antene i čujem glasove. Sasvim tako jer mi pisci imamo mentalne antene. Kada bi to čuo neki psihijatar, rekao bi da sam lud, a ja u tom medjustanju zaista čujem glasove i vidim slike i lica. Čujem glasove spolja.” Mocart je čitave delove svoje opere “Čarobna frula” prvo čuo u snu, pa Novalis, nemački pesnik i izraziti predstavnik romantizma, s pravom kaže da su snovi veoma mnogo doprineli kulturi i obrazovanju čovečanstva.Ta stvaralačka snaga sna omogućila je i da mnogi epohalni pronalasci nastanu upravo u snovima. Veliki filozof Kant sklon je pretpostavci da ideje u snu mogu biti jasnije i šire nego čak i najjasnije ideje u budnom stanju, dok Dostojevski zastupa mišljenje da snevač u stanju sna nije ništa manje sposoban u stvaralačkom pogledu već da je, naprotiv, u stanju povišene kreativne napetosti.

“Bog ti daje prvi stih, a na tebi je da nastaviš.” Pol Valeri
Vezu stvaralačkog stanja sa izmenjenim stanjem svesti potvrdili su mnogi pisci, posebno pesnici, kompozitori, slikari… koje su nadahnjivali noć i snovi. Poznato je da su Valter Skot, Grejem Grin, Edgar Alan Po i mnogi drugi u snu dobili inspiraciju za neka svoja dela. Antonio Tabuki, poznati italijanski pisac, o tome kaže: “Izmedju sna i jave ja uključujem svoje antene i čujem glasove. Sasvim tako jer mi pisci imamo mentalne antene. Kada bi to čuo neki psihijatar, rekao bi da sam lud, a ja u tom medjustanju zaista čujem glasove i vidim slike i lica. Čujem glasove spolja.” Mocart je čitave delove svoje opere “Čarobna frula” prvo čuo u snu, pa Novalis, nemački pesnik i izraziti predstavnik romantizma, s pravom kaže da su snovi veoma mnogo doprineli kulturi i obrazovanju čovečanstva.
Ta stvaralačka snaga sna omogućila je i da mnogi epohalni pronalasci nastanu upravo u snovima. Veliki filozof Kant sklon je pretpostavci da ideje u snu mogu biti jasnije i šire nego čak i najjasnije ideje u budnom stanju, dok Dostojevski zastupa mišljenje da snevač u stanju sna nije ništa manje sposoban u stvaralačkom pogledu već da je, naprotiv, u stanju povišene kreativne napetosti.
Pesnik i diplomata Djoko Stojšić kaže da mnogi crpe ideje iz sna, ali da se njemu dešavalo da u snu vidi ne samo početak pesme, već celu pesmu i da je ujutru samo zapiše. Izdato je nekoliko zbirki njegovih pesama koje su nastale u snovima, a od kojih neke imaju i više desetina stihova.
Vladan Radovanović, ugledni kompozitor, slikar, pisac, teoretičar i multimedijalni stvaralac za video verziju sintezijskog ostvarenja “Sazveždja”, za koju je dobio i prvu nagradu na Sedmoj medjunarodnoj tribini kompozitora, kaže da je prva iskra nastala u snovima. On san smatra veoma važnom komponentom u stvaralačkom procesu.
Čedomir Mirković, književnik, povodom sna koji mu se s vremena na vreme ponavljao, a koji nije uspevao da odgonetne, napisao je: “Pre desetak godina odlučio sam da san zabeležim, s mutnom nadom da će mi tako biti jasniji i potpuniji. Pretvorio sam ga u priču u trećem licu. I šta se desilo. Nikada ga više nisam usnio. Nikada više nisam bio pritisnut ožalošćenošću zbog naglog smrkavanja i zbog varljivih vidika, ali ni ustreptalosti što će ovdeonde, neumitno da me ozare opojne bajkovitosti. Zapitam se ponekad nisu li ovde, u ovakvoj sudbini moga ključnog sna sadržane psihološke suštine i pobude umetničkog iskazivanja. Kada prenesemo na hartiju (na slikarsko platno, u melodiju) upečatljive i simboličke scene iz sna i mašte, oslobadjamo se terora i haotičnosti zagonetnog (dajemo im konačan oblik i to sa očekivanjem da bi i drugima mogli da budu sugestivni i bliski), ali se pri tome individualno lišavamo nenadoknadivog, uveren sam i lekovitog! bogatstva očaravajuće nepredvidljivosti.”
Književnica Ljiljana Habjanović Djurović u jednom od inervjua povodom izlaska iz štampe najnovijeg roman “Paunovo pero” kaže: “Otkriću vam tajnu. Ja sam ovu knjigu sanjala, prvi put 1996. godine. Usnila sam da će se zvati Paunovo pero i da će govoriti zaista o onome o čemu i govori. Pošto sam odavno naučila da tumačim i sledim ono što sanjam, to mi je mnogo pomoglo pri pisanju ove knjige. Ja beležim svoje snove i stalno se uveravam u njihovu istinitost. Ako ih ne pamtite i brzo zaboravljate, nikada nećete otkriti da li su istiniti i šta se iza njih krije. U njihovu stvarnost ja sam se uverila u sasvim konkretnim dogadjajima, kao što je uostalom i ova knjiga.”

Slaviša Ivković


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Simboli i njihovo značenje

Thu Mar 7 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email “San je izraz same i prave suštine čovekove skrivene u srcu njegovome ispod obmanjujuće mreže prividne besmislenosti.” Dostojevski San je dragocen izvor poruka, ali su one retko kada direktno uočljive. Zbog čega je prikrivena poruka sna? Psiholozi kažu da je to zbog […]

You May Like