Simboli i njihovo značenje


“San je izraz same i prave suštine čovekove skrivene u srcu njegovome ispod obmanjujuće mreže prividne besmislenosti.” Dostojevski
San je dragocen izvor poruka, ali su one retko kada direktno uočljive. Zbog čega je prikrivena poruka sna? Psiholozi kažu da je to zbog cenzure. U budnom stanju ona ne dozvoljava nesvesnim psihičkim sadržajima da dopru u svest, medjutim, u toku spavanja cenzura popušta i oni dolaze u san. Ako bi se pojavili ogoljeni, odnosno ako bi se u snu neposredno video njihov sadržaj, snevač bi se probudio. Da se to ne bi dogodilo, san koristi simbole (sredstva pomoću kojih se neka poruka prenosi iz nesvesnog u svesni deo uma), pretvara stvarni sadržaj u simboličke slike i skriva poruku sna. čak i ako su jasni, simboli ne izražavaju ono što prepoznajemo kada se susretnemo s njima. U njima je sadržano duhovno iskustvo i smisao koji ukazuje na nešto nejasno i nepoznato, pa vidljivi sadržaji sna, prizori i dogadjaji o kojima snevač govori, mogu se znatno razlikovati od njegovog skrivenog značenja. Zbog toga je za pravilno razumevanje sna neophodno da poznajemo simbolički jezik koji nas čini inteligentnijim, mudrijim i sposobnijim da bolje rasudjujemo u snu nego kada smo budni. Ako ga ne poznajemo, odnosno ako simbol svedemo na znak, na ono što je vidljivo i očigledno, možemo pomisliti da je san besmislen i da se bavi trivijalnim stvarima.

“San je izraz same i prave suštine čovekove skrivene u srcu njegovome ispod obmanjujuće mreže prividne besmislenosti.” Dostojevski
San je dragocen izvor poruka, ali su one retko kada direktno uočljive. Zbog čega je prikrivena poruka sna? Psiholozi kažu da je to zbog cenzure. U budnom stanju ona ne dozvoljava nesvesnim psihičkim sadržajima da dopru u svest, medjutim, u toku spavanja cenzura popušta i oni dolaze u san. Ako bi se pojavili ogoljeni, odnosno ako bi se u snu neposredno video njihov sadržaj, snevač bi se probudio. Da se to ne bi dogodilo, san koristi simbole (sredstva pomoću kojih se neka poruka prenosi iz nesvesnog u svesni deo uma), pretvara stvarni sadržaj u simboličke slike i skriva poruku sna. čak i ako su jasni, simboli ne izražavaju ono što prepoznajemo kada se susretnemo s njima. U njima je sadržano duhovno iskustvo i smisao koji ukazuje na nešto nejasno i nepoznato, pa vidljivi sadržaji sna, prizori i dogadjaji o kojima snevač govori, mogu se znatno razlikovati od njegovog skrivenog značenja. Zbog toga je za pravilno razumevanje sna neophodno da poznajemo simbolički jezik koji nas čini inteligentnijim, mudrijim i sposobnijim da bolje rasudjujemo u snu nego kada smo budni. Ako ga ne poznajemo, odnosno ako simbol svedemo na znak, na ono što je vidljivo i očigledno, možemo pomisliti da je san besmislen i da se bavi trivijalnim stvarima.
“Kao što biljka stvara svoj cvet, tako i psiha stvara svoje simbole”, rekao je velikan psihoanalize Karl Gustav Jung. Na nivou ličnosti, oni predstavljaju sopstveno iskustvo i neraskidivo su vezani za život snevača. Nalaze se u individualnom nesvesnom, pripadaju jednoj ličnosti i ne dele se ni s jednom drugom, bez obzira da li su svesni ili nesvesni.
S druge strane, svako društvo i svako vreme stvara svoje simbole, možemo ih zvati kolektivnim, pa je zbog toga značenje nekih simbola neraskidivo povezano s društvenom sredinom. Njih odredjuje pripadnost jednom narodu, jednoj kulturi, religiji, društvenim odnosima i to je jedan od razloga zbog kojih različito tumačimo jedan te isti simbol. Postoje i univerzalni simboli koji nisu vezani za istorijsku tradiciju, već predstavljaju kolektivnu svest, duhovno iskustvo i mudrost generacija, koja se može prepoznati kao urodjena ili nasledjena psihička struktura i njihovo značenje je opšteprihvaćeno. To što su stari, ne znači i da su bezvredni, naprotiv, sadržajno su najbogatiji, obrasci su ponašanja i ko pronikne u njih, može da očekuje dobar život. Jung ih je nazvao arhetipovima, praslikama, koje se kao sastavni deo kolektivnog nesvesnog pojavljuju u snovima, maštanjima, a možemo ih prepoznati u mitovima, legendama i bajkama.
Nemački filozof i sociolog Erih From kaže: “Jezik simbola je univrezalni jezik koji je ljudska vrsta razvila. Verujem da je simbolički jezik onaj jedinstveni jezik koji svako od nas mora da nauči. Razumevanje tog jezika približava nas jednom od najstarijih izvora mudrosti, mitu, i uspostavlja vezu s dubljim slojevima naše ličnosti. Za razliku od konvencionalnog i ličnog, univerzalni simbol nije vezan za pojedinca ili grupu. U njemu postoji bitna povezanost izmedju simbola i onoga šta on predstavlja. Jezik univerzalnog simbola zaista je jedini jezik koji je razvila ljudska vrsta, jezik koji je nažalost zaboravljen.”

Slaviša Ivković


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

O snovima

Thu Mar 7 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email “Ne smatraj se siromašnim zato što ti se snovi nisu ostvarili; siromašan je zaista samo onaj koji nikada nije sanjao”.” Mari Ebner – Ešenbah Dugo vremena smo vaspitavani da se ponašamo po zakonima razuma, da odmeravamo pojave pre nego što odlučimo da […]

You May Like