Simbolika i uticaj bojaDrevno umeće feng shuia ukazuje na dubok uticaj boja na naše fizičko, emocionalno i duhovno blagostanje. Boje su povezane sa pet elemenata iz prirodnog sveta: vatra, zemlja, metal, voda i drvo. Oni igraju značajnu ulogu u uravnoteženju svakog aspekta našeg života. Svakog pojedinca privlači određena boja, koja daje ravnotežu nečemu što je što je izvan ravnoteže u našem energetskom polju. Tako na primer, metalne boje, u koje spadaju bela, pastelna i metalik, se koriste kada se započinje novi projekat i u radu sa decom. Takođe, metalne boje su važne kad osoba oseća potrebu da se razvedri. Teorija o pet elemenata predstavlja osnov feng shuia. Ti elementi predstavljaju predmete, oblike, godišnja doba i telesne organe. Boje su povezane sa njima, tako što pomažu u balansiranju mnogih životnih aspekata.
Boje mogu uticati na naše raspoloženje, osećaje i emocije. Upotreba boja u lečenju u Egiptu, Indiji iKini datira hiljadama godina unazad. Boje predstavljaju poseban oblik svetlosne energije. Svaka boja ima svoju specifičnu talasnu dužinu i vibraciju. Ove talasne dužine, paralelno sa energijama u različitim delovima tela, mogu imati lekoviti učinak. Terapeuti koriste različite vibracije boja pomoći kojih pomažu u izlečenju tegoba.
Energija vibracije boja se koristi kako bi se poboljšalo i uravnotežilo fizičko, emocionalno i duhovno stanje osobe. Svaki deo tela zahteva svetlosnu energiju. Skladne i umirujuće boje, kao i njihova kombinacija, koriste se za poboljšanje zdravlja i unutrašnjeg sklada. Energija boja utiče na naše raspoloženje, zdravlje i misaone procese. Terapija bojama oslanja se na pozitivne efekte u ravnoteži energetskog centra ili čakri. Neravnoteža u energetskom centrima se smatra ključnim razlogom za manifestaciju bolesti. Odstupanja, koja se mogu javiti u fizičkim, emocionalnim, duhovnim i mentalnim nivoima, otklanjaju se terapijom bojama. Čitav spektar boja potiče od Sunca. U spektru svetlosti svaka boja vibrira na različitim frekvencijama. Vibracije boja prenose energiju, koja se koristi za ravnotežu tela, odnosno energetski centar ili čakre.

Simbolika i uticaj boja
Boje utiču na naš svakodnevni život na mnogo načina. Poznato je da plava boja služi za opuštanje ismirivanje uma. Ružičasta boja je simbol nevinosti i mladosti. Crvena boja odgovara strastima i seksualnosti, dok crna boja predstavlja mistiku. Bela označava dobrotu i čistoću. Žuta boja simboliše element novca, a zelena predstavlja prosperitet i plodnost. Zelena se takođe smatra bojom ozdravljenja. Sedam čakri u organizmu se povezuje sa crvenom, narandžastom, žutom, zelenom, plavom, indigo i ljubičastom bojom. Svaka boja se dodeljuje odgovarajućem danu u nedelji i vladajućoj planeti. Nedelja se povezuje sa belom i narandžastom bojom. Ponedeljak je povezan sa belom i krem bojom. Utorak se povezuje sa crvenom bojom. Sredi se dodeljuje zelena boja. Četvrku odgovara žuta i sve nijanse žute boje. Petak je povezan sa belom bojom, a subota sa crnom i plavom bojom.

Kombinacija boja u astrologiji
Svaka boja ima određenu korelaciju sa zodijačkim znakom. Takođe, svaka boja ima svoje značenje i određeni uticaj na našu psihu. U astrologiji, takva analogija između materijalnih i duhovnih svetova je potreban instrument u radu sa ljudskom dušom. U različitim opisima postoje manja odstupanja u kombinaciji boja sa astrološkim znakovima i planetama. Kada je jedna boja dodeljena planeti ili znaku, onda treba pronaći zajedničko obeležje između njih. Na primer, ljubičasta boja dodeljuje se Blizancima, Strelčevima, Devicama i Ribama. Ta boja odražava kvalitet promenjivosti i dvojnosti, ukazujući na astrološki jezik – promenljivosti, kao zajedničko obeležje tih znakova. Ipak, obzirom na karakteristike ljubičaste boje i njenu mistiku, ona se može definisati kao glavna boja znaka Riba i planete Neptun.

Svakim danom u nedelji vlada odgovarajuća planeta, što se dodatno nadovezuje na sedam vladajućih brojeva u numerologiji. Za svaki dan se vezuje srećna boja koja simbolizuje određenu planetarnu funkciju. Prema numerologiji, sledeće boje standardno se vezuju za svaki dan u nedelji.
Ponedeljku pripada bela boja.
Utorku pripada crvena boja.
Za sredu se vezuje zelena boja.
Četvrtku pripada žuta boja.
Petku pripada bela boja.
Subota se vezuje za crnu boju.
Nedelji pripada narandžasta boja.

Kolor terapija – boje koje leče
Boje su važan deo ljudske terapije još od antičkog doba. Svaka boja ima svoj prepoznatljivu učinak. Neke boje podstiču uzbuđenje, druge čine osobu ljutom, dok određene boje daju osobi osećaj mira i zadovoljstva. Od drevnih vremena sedam boja smatrano je primarno važnim. Ovih 7 boja povezano je sa 7 čakri (energetski centri) u našem telu. Svaka boja se odnosi na pojedinu čakru. Slabljenje energetskog centra pojedinca označava nedostatak određene boje u telu. Ljubičasta boja stimuliše emocije i koristi se za balansiranje harmonije. Plava boja deluje stimulativno i koristi se za lečenje nesanice. Žuta boja utiče relaksirajuće i apsorbuje negativnu energiju. Narandžasta boja podstiče entuzijazam i oslobađa osobu od strahova. Zelena boja uspostavlja ravnotežu i otklanja melanholična raspoloženja. Crvena boja aktivira rad železda.

Boje nas prate kroz ceo život, odražavaju našu individualnost i utiču na naše raspoloženje. Neke boje više volimo, a druge manje. Boje na nas utiču pozitivno ili negativno. Izračunajte, koje boje su vaše. Saberite brojeve koji označavaju datum vašeg rođenja. Primer: ako ste rođeni 22.12.1969, saberite 2+2+1+2+1+9+6+9. Njihov zbir iznosi 32. S obzirom da broj mora biti jednocifren, saberite i 3+2. Dobili ste vaš broj 5, koji odgovara plavoj boji.

Vaš rezultat:

1
Vaša boja je crvena, pripadate ljudima koji su strastveni. Živite za taj trenutak i u životu želite probati baš sve. Otvoreni ste i direktni. Kada radite budite sami svoj šef, ne dopustite da vas vode, radije vi vodite druge. Ne zadržavajte osećanja, jer to loše utiče na vas.

2
Vaša boja je narandžasta. Vrlo ste društveni i volite da se zabavljate. Reagujete emotivno i brzo otkrivate osećanja drugih. Vaš nedostatak je nedostatak samopouzdanja.

3
Žuta: nadareni ste za pisanje i vešti ste sa rečima, zato vašem talentu odgovara novinarstvo, marketing i informatika. Podložni ste nesanici.

4
Boja kojom vas je moguće opisati je zelena. Volite red i unapred planirate. Obično vam je potrebno vreme da se prilagodite na nove stvari. Čvrsto se držite svojih osećanja i materijalnih dobara. Iako volite društvo, često se osećate skučeno. Odgovara vam posao vezan za cvećarstvo i baštovanstvo.

5
Vaša boja je plava. Zaklinjete se na poštenje i iskrenost. Svoje stavove uvek branite do kraja. Odličan ste govornik, jer posedujete bujnu maštu i zbog toga vrlo rado komunicirate. Najčešće se opuštate uz muziku.

6
Pripadate grupi ljudi, čija je boja ljubičasta. Imate bujnu maštu, koja podstiče vašu kreativnost. Imate oko za dobre stvari. Umetnost, opremanje i moda su stvoreni za vas.

7
Ružičasta: Strpljivi ste i puni razumevanja. Jako dobro se snalazite kao domaćin. Odlično vam leže administrativni poslovi.

8
Vaša boja je zlatna. Pripadate grupi ljudi, koji su jako ljubazni i otvoreni. Vi ste perfekcionist i jako ste samokritični. Teško podnosite poraze, za vas je i ranjivost poraz. Teško pokazujete svoje osećanja. Nadareni ste i stvoreni za podučavanje.

9
Bela je boja svetlosti i simbol nevinosti. Simbolizuje uzvišenost, mir, širinu, kao i suzdržanost. Pripadate grupi ljudi, koja celi život želi ostati slobodna i neutralna, a ujedno su uvek jednim okom okrenuti prema budućnosti.

 


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE