Simbolika i uticaj boja


Simbolika i uticaj bojaDrevno ume─çe feng shuia ukazuje na dubok uticaj boja na na┼íe fizi─Źko, emocionalno i duhovno blagostanje. Boje su povezane sa┬ápet elemenata iz prirodnog sveta: vatra, zemlja, metal, voda i drvo. Oni igraju zna─Źajnu ulogu u uravnote┼żenju svakog aspekta na┼íeg ┼żivota. Svakog pojedinca privla─Źi odre─Ĺena boja, koja daje ravnote┼żu ne─Źemu ┼íto je ┼íto je izvan ravnote┼że u na┼íem energetskom polju. Tako na primer, metalne boje, u koje spadaju bela, pastelna i metalik, se koriste kada se zapo─Źinje novi projekat i u radu sa decom. Tako─Ĺe, metalne boje su va┼żne kad osoba ose─ça potrebu da se razvedri. Teorija o pet elemenata predstavlja osnov feng shuia. Ti elementi predstavljaju predmete, oblike, godi┼ínja doba i telesne organe. Boje su povezane sa njima, tako ┼íto poma┼żu u balansiranju mnogih ┼żivotnih aspekata.
Boje mogu uticati na na┼íe raspolo┼żenje, ose─çaje i emocije. Upotreba boja u le─Źenju u Egiptu, Indiji iKini datira hiljadama godina unazad. Boje predstavljaju poseban oblik svetlosne energije. Svaka boja ima svoju specifi─Źnu talasnu du┼żinu i vibraciju. Ove talasne du┼żine, paralelno sa energijama u razli─Źitim delovima tela, mogu imati lekoviti u─Źinak. Terapeuti koriste razli─Źite vibracije boja pomo─çi kojih poma┼żu u izle─Źenju tegoba.
Energija vibracije boja se koristi kako bi se pobolj┼íalo i uravnote┼żilo fizi─Źko, emocionalno i duhovno stanje osobe. Svaki deo tela zahteva svetlosnu energiju. Skladne i umiruju─çe boje, kao i njihova kombinacija, koriste se za pobolj┼íanje zdravlja i unutra┼ínjeg sklada. Energija boja uti─Źe na na┼íe raspolo┼żenje, zdravlje i misaone procese. Terapija bojama oslanja se na pozitivne efekte u ravnote┼żi energetskog centra ili ─Źakri. Neravnote┼ża u energetskom centrima se smatra klju─Źnim razlogom za manifestaciju bolesti. Odstupanja, koja se mogu javiti u fizi─Źkim, emocionalnim, duhovnim i mentalnim nivoima, otklanjaju se terapijom bojama. ─îitav spektar boja poti─Źe od Sunca. U spektru svetlosti svaka boja vibrira na razli─Źitim frekvencijama. Vibracije boja prenose energiju, koja se koristi za ravnote┼żu tela, odnosno energetski centar ili ─Źakre.

Simbolika i uticaj boja
Boje uti─Źu na na┼í svakodnevni ┼żivot na mnogo na─Źina. Poznato je da plava boja slu┼żi za opu┼ítanje ismirivanje uma. Ru┼żi─Źasta boja je simbol nevinosti i mladosti. Crvena boja odgovara strastima i seksualnosti, dok crna boja predstavlja mistiku. Bela ozna─Źava dobrotu i ─Źisto─çu. ┼Żuta boja simboli┼íe element novca, a zelena predstavlja prosperitet i plodnost. Zelena se tako─Ĺe smatra bojom ozdravljenja. Sedam ─Źakri u organizmu se povezuje sa crvenom, narand┼żastom, ┼żutom, zelenom, plavom, indigo i ljubi─Źastom bojom. Svaka boja se dodeljuje odgovaraju─çem danu u nedelji i vladaju─çoj planeti. Nedelja se povezuje sa belom i narand┼żastom bojom. Ponedeljak je povezan sa belom i krem bojom. Utorak se povezuje sa crvenom bojom. Sredi se dodeljuje zelena boja. ─îetvrku odgovara ┼żuta i sve nijanse ┼żute boje. Petak je povezan sa belom bojom, a subota sa crnom i plavom bojom.

Kombinacija boja u astrologiji
Svaka boja ima odre─Ĺenu korelaciju sa zodija─Źkim znakom. Tako─Ĺe, svaka boja ima svoje zna─Źenje i odre─Ĺeni uticaj na na┼íu psihu. U astrologiji, takva analogija izme─Ĺu materijalnih i duhovnih svetova je potreban instrument u radu sa ljudskom du┼íom. U razli─Źitim opisima postoje manja odstupanja u kombinaciji boja sa astrolo┼íkim znakovima i planetama. Kada je jedna boja dodeljena planeti ili znaku, onda treba prona─çi zajedni─Źko obele┼żje izme─Ĺu njih. Na primer, ljubi─Źasta boja dodeljuje se Blizancima, Strel─Źevima, Devicama i Ribama. Ta boja odra┼żava kvalitet promenjivosti i dvojnosti, ukazuju─çi na astrolo┼íki jezik ÔÇô promenljivosti, kao zajedni─Źko obele┼żje tih znakova. Ipak, obzirom na karakteristike ljubi─Źaste boje i njenu mistiku, ona se mo┼że definisati kao glavna boja znaka Riba i planete Neptun.

Svakim danom u nedelji vlada odgovaraju─ça planeta, ┼íto se dodatno nadovezuje na sedam vladaju─çih brojeva u numerologiji. Za svaki dan se vezuje sre─çna boja koja simbolizuje odre─Ĺenu planetarnu funkciju. Prema numerologiji, slede─çe boje standardno se vezuju za svaki dan u nedelji.
Ponedeljku pripada bela boja.
Utorku pripada crvena boja.
Za sredu se vezuje zelena boja.
─îetvrtku pripada ┼żuta boja.
Petku pripada bela boja.
Subota se vezuje za crnu boju.
Nedelji pripada narand┼żasta boja.

Kolor terapija ÔÇô boje koje le─Źe
Boje su va┼żan deo ljudske terapije jo┼í od anti─Źkog doba. Svaka boja ima svoj prepoznatljivu u─Źinak. Neke boje podsti─Źu uzbu─Ĺenje, druge ─Źine osobu ljutom, dok odre─Ĺene boje daju osobi ose─çaj mira i zadovoljstva. Od drevnih vremena sedam boja smatrano je primarno va┼żnim. Ovih 7 boja povezano je sa 7 ─Źakri (energetski centri) u na┼íem telu. Svaka boja se odnosi na pojedinu ─Źakru. Slabljenje energetskog centra pojedinca ozna─Źava nedostatak odre─Ĺene boje u telu. Ljubi─Źasta boja stimuli┼íe emocije i koristi se za balansiranje harmonije. Plava boja deluje stimulativno i koristi se za le─Źenje nesanice. ┼Żuta boja uti─Źe relaksiraju─çe i apsorbuje negativnu energiju. Narand┼żasta boja podsti─Źe entuzijazam i osloba─Ĺa osobu od strahova. Zelena boja uspostavlja ravnote┼żu i otklanja melanholi─Źna raspolo┼żenja. Crvena boja aktivira rad ┼żelezda.

Boje nas prate kroz ceo ┼żivot, odra┼żavaju na┼íu individualnost i uti─Źu na na┼íe raspolo┼żenje. Neke boje vi┼íe volimo, a druge manje. Boje na nas uti─Źu pozitivno ili negativno. Izra─Źunajte, koje boje su va┼íe.┬áSaberite brojeve koji ozna─Źavaju datum va┼íeg ro─Ĺenja. Primer: ako ste ro─Ĺeni 22.12.1969, saberite 2+2+1+2+1+9+6+9. Njihov zbir iznosi 32. S obzirom da broj mora biti jednocifren, saberite i 3+2. Dobili ste va┼í broj 5, koji odgovara plavoj boji.

Vaš rezultat:

1
Va┼ía boja je crvena, pripadate ljudima koji su strastveni. ┼Żivite za taj trenutak i u ┼żivotu ┼żelite probati ba┼í sve. Otvoreni ste i direktni. Kada radite budite sami svoj ┼íef, ne dopustite da vas vode, radije vi vodite druge. Ne zadr┼żavajte ose─çanja, jer to lo┼íe uti─Źe na vas.

2
Va┼ía boja je narand┼żasta. Vrlo ste dru┼ítveni i volite da se zabavljate. Reagujete emotivno i brzo otkrivate ose─çanja drugih. Va┼í nedostatak je nedostatak samopouzdanja.

3
┼Żuta: nadareni ste za pisanje i ve┼íti ste sa re─Źima, zato va┼íem talentu odgovara novinarstvo, marketing i informatika. Podlo┼żni ste nesanici.

4
Boja kojom vas je mogu─çe opisati je zelena. Volite red i unapred planirate. Obi─Źno vam je potrebno vreme da se prilagodite na nove stvari. ─îvrsto se dr┼żite svojih ose─çanja i materijalnih dobara. Iako volite dru┼ítvo, ─Źesto se ose─çate sku─Źeno. Odgovara vam posao vezan za cve─çarstvo i ba┼ítovanstvo.

5
Va┼ía boja je plava. Zaklinjete se na po┼ítenje i iskrenost. Svoje stavove uvek branite do kraja. Odli─Źan ste govornik, jer posedujete bujnu ma┼ítu i zbog toga vrlo rado komunicirate. Naj─Źe┼í─çe se opu┼ítate uz muziku.

6
Pripadate grupi ljudi, ─Źija je boja ljubi─Źasta. Imate bujnu ma┼ítu, koja podsti─Źe va┼íu kreativnost. Imate oko za dobre stvari. Umetnost, opremanje i moda su stvoreni za vas.

7
Ru┼żi─Źasta: Strpljivi ste i puni razumevanja. Jako dobro se snalazite kao doma─çin. Odli─Źno vam le┼że administrativni poslovi.

8
Va┼ía boja je zlatna. Pripadate grupi ljudi, koji su jako ljubazni i otvoreni. Vi ste perfekcionist i jako ste samokriti─Źni. Te┼íko podnosite poraze, za vas je i ranjivost poraz. Te┼íko pokazujete svoje ose─çanja. Nadareni ste i stvoreni za podu─Źavanje.

9
Bela je boja svetlosti i simbol nevinosti. Simbolizuje uzvi┼íenost, mir, ┼íirinu, kao i suzdr┼żanost. Pripadate grupi ljudi, koja celi ┼żivot ┼żeli ostati slobodna i neutralna, a ujedno su uvek jednim okom okrenuti prema budu─çnosti.

 


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Ji Djing Heksagram 63 Chi Chi Puno─ça, Potpunost

Sat Dec 12 , 2015
63 CHI CHI┬áPUNO─ćA, POTPUNOST ─îini vam se da je u va┼íem ┼żivotu sve harmoni─Źno i smireno. Ali nije vreme da se opustite. Red mo┼że da preraste u haos ako pustite da stvari idu same od sebe. Kako god sada┼ínja situacija izgleda stabilna, osta─çe takva dok ste vi u stanju da […]