Sve ljubavi Elizabet Tejlor


ElizabethTaylorWRFAC5Elizabet Tejlor, kao oličenje glamura i bogatstva, bila je jedinstvena filmska zvezda. Udavala se 8 puta, od toga 2 puta za istog muškarca, Ričarda Bartona, ali je bila poznata kao i najlepša žena na svetu, koja je svojom pojavom oduzimala dah. Njen život, kao na traci, uvek je bio buran i uzbudljiv, ali i prožet tragedijom, a poslednjih godina i zdravstvenim problemima koji nisu jenjavali. Zaljubljivala se i odljubljivala na čudne načine. 

Na vrhuncu svoje slave, često je bila umešana u skandale. Bila je miljenica tabloidne štampe, što se prenelo i na njene filmove. 
Ipak, poslednjih godina je bila osporavana, ali ne u potpunosti. To je bio period kada je svu svoju ljubav usmerila ka svojim psima. 
Tejlorova je bila legenda velikog platna kao prva filmska zvezda koja je za film uspela da zaradi milion dolara. Sa neodoljivim glasom i izgledom koji se ne može tako lako zaboraviti, glumom se bavila još kao dete, dok je uloge odraslih dobijala kao tinejdžer. 

Velšanin, Ričard Barton, bio je njena najveća ljubav. Obasipao ju je dijamantima, krznom, ali nisu izostale ni kuće, pa čak ni luksuzne jahte. 
On je njihov zajednički život opisao na sledeći način :“Elizabet i ja smo živeli na ivici veoma uzbudljivog vulkana. Ja nisam laka osoba za zajednički život i brak“. 
„Umeo sam nasilno da reagujem od prilike dva puta godišnje. Elizabet je takođe vrlo eksplozivno umela da odgovori na to moje ponašanje. Jeste bilo čudno, ali nikada niko nije pomišljao na ubistvo“, opisivao je Barton. 

Burna karijera Elizabet Tejlor, koja je trajala pola veka, broji više od 60 filmova i TV emisija. Sa blistavom crnom kosom, prodornim ljubičastim očima, licem u obliku srca i tamnim trepavicama, bila je neprikosnoveni seks simbol svoje generacije. 
Njena smrt obeležiće kraj jedne ere, ona je bila poslednja boginja velikog platna. Elizabet Tejlor je rođena 27. februara 1932. godine u Hampstidu, severnom delu Londona, ali je zbog ratnih zbivanja na prostoru Evrope postala građanin Sjedinjenih Američkih Država . 
Njen otac je bio trgovac umetninama, a majka je bila glumica u penziji. Devojčica koja je postala zvezda pre svoje 10-e godine, krenula je na časove baleta još kao trogodišnjakinja. 
Prvi put se pojavila na filmu sa 9 godina i to za filmsku kompaniju Univerzal. Međutim, ugovor koji je potpisala sa njima je propao, tako da vrlo brzo nastavila saradnju sa studijom Metro Goldvin Majer. Njen prvi film za ovaj studio bio je „Lesi se vraća kući“ davne 1943. godine, nakon kojeg je privukla veliku pažnju. 
Nakon nekoliko filmova, sa 12 godina dobila je prvu glavnu ulogu. Igrala je Velvet Braun, devojčicu koja trenira svog konja kako bi osvojili veliku narodnu nagradu u filmu Velika nagrada iz 1944. godine.
Glumila je sa Miki Runijem, a ovaj film je studiju doneo 4 miliona dolara. Tejlorova je tada potpisala dugogodišnji ugovor. Bio je to početak neverovatne karijere. 
Nakon što je izučavala glumu po filmskih setovima, srednju školu je završila 1950. godine. Sa diplomom u ruci, u osamnaestoj godini, po prvi put je uplovila u bračne vode. 6. maja te godine udala se za bogatog naslednika Konrada Hiltona Mlađeg ali je brak trajao manje od dve godine. Svega 20 dana nakon razvoda udala se za glumca Majkla Vildinga. U braku koji je trajao jedva 5 godina rodila mu je dva sina. Ubrzo nakon toga po treći put je stala na ludi kamen sa filmskim tajkunom Majklom Todom. 13 meseci kasnije, 23. marta 1958, on je poginuo u avionskoj nesreći. Sa Todom je imala ćerku Lizu, a nakon njenog porođaja bila je u nesvesti 4 dana jer je dobila skoro fatalni oblik upale pluća. Zbog toga više nije mogla da ima dece. 

Potom se, u maju 1959, udala za šansonjera Edija Fišera. On je zbog Tejlorove ostavio suprugu, glumicu Debi Rejnolds. U toku tog petogodišnjeg braka Elizabet se preobratila iz katoličanstva u judaizam. „Nikad nisam bila srećnija u životu. Naš medeni mesec će trajati 40 godina”. Edi i Liz su tada započeli i proceduru usvajanja devojčice (Marije Barton), koju je kasnije usvojio Ričard Barton. 

1963. Elizabet je postala najplaćenija filmska zvezda – dobila je milion dolara za ulogu u raskošnoj produkciji „Kleopatre”. Tada je prvi put radila sa svojim budućim suprugom, Ričardom Bartonom (koji je glumio Marka Antonija).  
Iako su oboje bili u braku sa drugim ljudima, započeli su aferu na snimanju, o čemu je svet naveliko brujao. Tejlorova je ostavila Fišera i 10 dana kasnije udala se za Bartona u rašomonijadi koju je Barton kasnije nazvao „La Scandale”. Zato i ne čudi izjava Tejlorove da se uopšte ne seća snimanja filma jer su se tada dešavale mnoge druge stvari. 
Zajedno su obilazili svet i postali neprikosnoveni kralj i kraljica filmskog sveta tokom šezdesetih. Bili su velike zvezde, veliki ljubavnici i, za neke najvažnije, velike „zlatne koke”. Navodno su imali zajedničku zaradu od 100 miliona funti. 
Barton je ekstravagantno udovoljavao njenoj ljubavi prema dijamatima i trošio bogatstvo na prstenje, ogrlice i drugi nakit. Najpoznatiji komad bio je dijamanstki prsten od 69 karata Idol’s Eye i ogrlica od rubina i dijamanata vredna 370.000 funti nekad u vlasništvu šaha Džahana, graditelja Tadž Mahala. 
Poklonio joj je i ogrlicu od dijamanata i bisera vrednu 100.000 funti, najskuplju bundu od lasice na svetu (52.000 funti) i kuće u Meksiku, Švajcarskoj, Jugoslaviji i Holivudu. Bukvalno se kupala u skupim poklonima. 
„Ako se Ričard i ja ikada razvedemo, kunem se da se nikada više neću udati. Volim ga do ludila”, govorila je. 
Bilo je tu nažalost i gorkih, nasilnih svađa. Taj ujedno strastven i eksplozivni brak trajao je 10 godina, što je bila najduža veza koju je Elizabet imala sa muškarcem. Kada su shvatili da je nemoguće da žive zajedno, razveli su se 26. juna 1974. 
Ali plamen starsti se nikada nije ugasio. Nakon 16 meseci opet su se venčali na ceremoniji održanoj u Bocvani. 
Barton joj je poklonio prsten sa 72 dijamanta od čije kasnije prodaje je podignuta bolnica u selu gde su se venčali. 
No i taj brak je potrajao samo 9 meseci. 
„Imali smo dobar brak. Nešto nije štimalo, ali i dalje smo dobri prijatelji. Znam da sam učinila sve što je bilo u mojoj moći da brak funkcioniše”, kazala je glumica jula 1976. 
„Izgleda da naša vrsta ljubavi nije bila pogodna da od ljubavne afere preraste u dugotrajan brak”. 
Kada je Barton preminuo 1984. godine, Elizabet jednostavno nije mogla da se pomiri sa sudbinom i zahtevala je da nakon svoje smrti bude sahranjena pored njega – što nije naišlo na odobravanje njegove udovice Seli. 

Tejlorova je potom ušla u vezu sa Republikancem Džonom Vornerom, i iako je po svojim političkim ubeđenjima bila Demokrata, Elizabet je svesrdno podržavala njegovu političku karijeru. 
“Ono što ja želim od ljubavi jeste da pored sebe imam pravog muškarca koji će me držati svom svojom snagom pored sebe. Želim da budem u ljubavi koja je toliko strastvena kao da nam život zavisi od nje”, izjavila je tom prilikom. 
Ali se i ova, kao i sve prethodne veze, završila razvodom nakon četiri godine zajedničkog života 1982. godine nakon što je Vorner dobio svoje mesto u Senatu. Ovaj politički uspeh učinio je da se Elizabet oseti suvišnom i zatraži razvod.

Međutim, ovaj razlaz otvorio je vrata za jedan od njenih najneobičnijih brakova. Elizabet Tejlor ponovo je rekla sudbonosno “Da” 1991. godne dvadeset godina mlađem operatoru na gradilištu Lariju Fortenskom koga je uponala u klinici za lečenje zavisnosti Beti Ford gde su oboje pokušavali da se uhvate u koštac sa svojom zavisnošću od alkohola. 

Lari nije posedovao nikakve veze sa svetom iz kojeg je Eliabet Tejlor poticala i po pričama ljudi koji su joj bili bliski Fortenski je bio prilično nebrušen po mnogim bitnim životnim pitanjima. Međutim, Elizabet je bila srećna. Potrošila je više od 100.000 funti na novu odeću i privatne tutore kako bi običnog radnika pretvorila u sofisticiranog člana visokog društva. 
“Ovog puta, uz Božji blagoslov, mislim da je ovaj brak ono što sam ceo život čekala”, izjavila je Tejlorova, ali je ovaj put odlučila da iz zaveta izbaci deo “dok nas smrt ne rastavi”. Venčanje je bilo održano na ranču Majkla Džeksona “Nedođija”. 
Iako je par odlučio da živi mirnijim, skoro običnim životom, Lari se ubrzo vratio svom poslu na gradilištu, a njihova mentalna inkompatibilnost uzela je svoj danak 1995. godine kada je par podneo zahtev za razvod. 
“Većinu svojih grešaka napravila sam kao tinejdžer. Prvi put udala sam se sa 18 godina. Odrasla sam u veoma moralnoj porodici i jednostavno nisam mogla da nateram sebe da imam veze. To je značilo da bih svaki put kada pomislim da sam se zaljubila u nekoga završila ispred oltara” , izjavila je Elizabet Tejlor novinarima kada je bila upitana o svojim brojnim brakovima i razvodima. 
“Ja sam vodila ljubav samo sa onim muškarcima za koje sam bila udata, koliko žena može da se pohvali time?” , govorila je Tejlorova. 

Njen život, pored velikog broja brakova, bio je ispunjen sa skoro 40 godina bolesti i preko 30 operacija koje su vrlo često bile rezultat neumerenog korišćenja alkohola i droga. Samo tokom 80-ih godina prošlog veka Elizabet je zatražila preko 1.000 recepata, od veoma jakih lekova protiv bolova veoma sličnih heroinu pa sve do pilula koje su ubijale njen apetit kako bi održavala svoju težinu. 

Smrt njenog prijatelja Roka Hadsona od side podstakla ju je da se svim srcem uključi u borbu protiv ove opake bolesti. Postala je prva slavna osoba koja se javno priključila kampanji i koja ju je svom snagom podržavala, iako je u to vreme ovo bio izrazito nezahvalan cilj za borbu. Jedan od puteva na kojima je promovisala svest o lečenju i izegavanju ove bolesti uključivao je i posetu Londonu kako bi odala počast Frediju Merkjuriu koji je izgubio život od ove bolesti 1992. godine. 

Još jedan od njenih bliskih prijatelja bio je Majkl Džekson koga je upoznala tokom 80-ih godina prošlog veka. Ubrzo su postali veoma bliski pošto su ih povezivali brojni problemi koje sa sobom donosi slava u tako ranim godinama, a čak postoje i spekulacije da je on bio zaslužan za njen tadašnji porcelanski izgled koji je postajao sve bizarniji. 

A kada se pop zveda našla u problemima zbog navodne optužbe za zlostavljanje dece, Elizabet je bila uz njega do samog kraja kada ja optužnica odbačena. Ovo je bio samo jedan od brojnih neugodnih trenutaka u kojima se tokom života nalazila. 

Tejlorova je 2000. godine dobila i plemićku titulu. Tom prilikom je izjavila: “Oduvek sam bila ženska, ali sada sam postala Dama”. 

Kasnijih godina postala je i veliki poštovalac novih tehnologija i jedan od velikih zavisnika Tvitera koji je koristila za komunikacijusa svojim obožavaocima. U maju 2009. zahvalila im se na “svoj podršći i ljubavi” nakon veoma teške bolesti i poseti bolnici. 

Elizabet Tejlor bila je glamurozni borac protiv nemogućih šansi: “Sve mi je praktično samo palo u ruke. Izgled, slava, bogatstvo, ljubav, bukvalno sve…Međutim, morala sam i da platim cenu a tu vrstu sreće. Tokom života stalno su me pratile bolesti, smrti bliskih prijatelja, nesreće, destruktivne zavisnosti, neuspešni brakovi. I kada sve to umem u obzir, prokleto sam srećna što sam živa”.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Mesečni horoskop za Juli *RIBE

Sun Jun 30 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Osećate psihološki pritisak i potrebu da se rasteretite od napornih ili dodatnih obaveza. Loša komunikacija u odnosu sa saradnicima utiče na pogrešne poslovne procene i ponašanje. Sačuvajte prisebnost i nemojte dozvoliti da Vas posao okupira više nego što je potrebno. Naučite da […]