Tarot *LUDA 0


Tarot LUDA 0-0Nacrt karte o kojoj je re─Ź obnavlja glavne ideje iz prethodno izlo┼żenih ogleda. Luda je od vazdu┼íastog zlata. Ima rogove Dionisa Zagreusa, izme─Ĺu kojih se nalazi falusna kupa bele svetlosti koja predstavlja uticaj Krune (1) na njega. Prikazan je naspram vazdu┼íaste pozadine, vazduha koji se za─Źinje u svemiru; a dr┼żanje mu je kao u nekog ko je iznenada zasko─Źio svet.
Odeven je u zeleno, po tradiciji prole─ça; ali njegove cipele su falusno zlatne boje sunca. U desnoj ruci dr┼żi ┼ítap, na ─Źijem kraju je bela piramida Praoca. U levici dr┼żi plamenu borovu ┼íi┼íarku, sli─Źnog zna─Źenja, ali koja odre─Ĺenije ukazuje na uzgajanje povr─ça; a na levom ramenu visi sve┼żanj ljubi─Źastih grozdova.
Grozdovi predstavljaju plodnost, slast i osnovu ushi─çenja. Ushi─çenje je prikazano tako ┼íto se peteljke grozdova granaju u spirale duginih boja,┬áObli─Źje Univerzuma. Time se nagove┼ítava Trostruki Veo Negativnog koji se, njegovim posredovanjem, ispoljavaju u vidu podeljene svetlosti. Na┬átom spiralnom prstenu nalaze se i druge atribucije bo┼żanstva; kraguj Maut, Venerina (Izidina, Marijina) golubica i br┼íljan koji je svetinja za njegove inicijante. Tu je i leptir od raznobojnog vazduha, a i krilati globus sa svojim zmijama-blizancima, simbolom koji se ponavlja i potvr─Ĺuje slikom dvoje zagrljene dece-blizanaca na sredi┼ínjoj spirali. Povrh njih nadvio se blagoslov triju cvetova u jednom. Umiljava mu se tigar; a pod njegovim nogama u Nilu sa lotosovim stabljikama ovio se krokodil.

┼Żari┼íte mikrokosmosa je blje┼ítavo sunce, koje u sredi┼ítu slike obnavlja mno┼ítvo sopstvenih obli─Źja i raznobojnih likova. Cela slika je glif┬ástvarala─Źke svetlosti.

Ova karta odgovara slovu Alef (Aleph), ┼íto zna─Źi Vo, ali po obliku ovo slovo┬áhebrejskog alfabeta (prema kazivanju) predstavlja raonik i stoga poprima┬áprevashodno Falusno zna─Źenje. Ono je prvo od triju Materinskih slova, Alef,┬áMem i ┼áin, koja na razli─Źite, me─Ĺusobno isprepletene na─Źine odgovaraju svim┬átrijadama koje se javljaju u kartama, posebno Ognju, Vodi, Vazduhu; Ocu,┬áMajci, Sinu; Sumporu, Soli, ┼Żivi; Rad┼żas, Satvas i Tamas.
Zaista zna─Źajno obele┼żje ove karte jeste to da je njen broj 0. Ona, dakle,┬ápredstavlja Negativno povrh Drveta ┼Żivota, izvor svega. Ona je Kabalisti─Źka┬áNula. Ona je jedna─Źina Univerzuma, po─Źetna i zavr┼ína ravnote┼ża suprotnosti.┬áStoga Vazduh, u ovoj karti, kvintesencijalno zna─Źi vakuum.┬áU srednjevekovnom ┼ípilu, naziv ove karte glasi Le Mat , ┼íto je preina─Źenje┬áitalijanske re─Źi Matto , ludak ili budala. O prikladnosti ovog naziva bi─çe┬áre─Źi kasnije. No postoji i druga ili (moglo bi se i tako re─çi) komplementarna┬áteorija. Ako prihvatimo da Tarot poti─Źe iz Egipta, mo┼żemo da┬ápretpostavimo i to da je Mat (budu─çi da je klju─Źna karta u ─Źitavom ┼ípilu)┬áu stvari Maut, bo┼żica kraguja, koja predstavlja raniju i savr┼íeniju
modifikaciju pojma Nuit nego što je Izis.
U vezi s kragujem postoje dve legende. Veruje se da mu je vrat spiralan; ┼íto┬áje mogu─çe dovesti u vezu sa teorijom (koju je nedavno obnovio Ajn┼ítajn,┬áali je spominje i Zaratustra u svojim Proro─Źanstvima) da je oblik┬áUniverzuma, one energije koju nazivamo Univerzumom, spiralan.

Druga legenda glasi da je kraguj, navodno, produ┼żavao vrstu uz pomo─ç vetra;┬ádrugim re─Źima, element vazduha se smatra ocem svega ┼íto postoji.┬áParalela sa ovim postoji u Anaksimenovoj ┼íkoli gr─Źke filozofije.
Stoga je ova karta i otac i majka, u najapstraktnijem vidu tih pojmova. To┬ánije zbrka, ve─ç hotimi─Źno poistove─çivanje mu┼íkog i ┼żenskog, u ─Źemu
nas opravdava biologija. Oplo─Ĺeno jaja┼íce je neopredeljeno u pogledu pola.┬áPitanje re┼íava, u toku razvitka, neka nepoznata determinanta.
Neophodno je privi─çi se na tu, na prvi pogled, ─Źudnovatu zamisao. ─îim se┬áre┼íimo da razmatramo stvari sa ┼żenskog stajali┼íta, mu┼íki element mora ┬ásmesta, u istom bljesku misli, da se javi kao protivte┼ża. Filosofski re─Źeno,┬áovo poistove─çenje je po sebi potpuno. Tek kasnije se mora razmotriti┬ápitanje posledice formulisanja Nule kao “plus 1 plus minus 1″. Posledica┬átoga je formulacija pojma Tetragramatona.

Re─Ź ” Fool ” (Luda) je izvedena iz ” follis”, wind-bag (meh,┬áme┼íina, u prenesenom zna─Źenju – naduvenko). ─îak i etimologija daje┬áatribuciju Vazduha. Pored toga, izduvati vazduh iz obraza zna─Źi, u┬ánapuljskom jeziku znakova, biti spreman za stvaranje. ┼áto je jo┼í gore, neki┬áengleski ─îuvari Demokratije pripisuju drugima glupost izrazom – ”┬áRazzberry “.

Ve─ç je ranije u ovom eseju obja┼ínjeno da se ceo Tarot temelji na Drvetu┬á┼Żivota i da je Drvo ┼Żivota uvek srodno Tetragramatonu. Cela doktrina se
mo┼że vrlo jezgrovito izneti na slede─çi na─Źin:┬áJedinstvo Oca i Majke ra─Ĺa Blizance; sin ide ka k─çeri, a k─çi vra─ça energiju┬áocu; ovim ciklusom promene osigurani su postojanost i ve─Źnost┬áUniverzuma.
Da bismo shvatili Tarot, neophodno je da se uputimo natrag kroz istoriju, u┬áDoba Matrijarhata (i egzogamije), u doba kada se pravo nasledstva nije┬áostvarivalo kroz kraljevog prvoro─Ĺenog sina, nego preko njegove k─çeri.
Kralj, dakle, nije postajao kralj nasle─Ĺem, nego pravom osvajanja. U┬ánajpostojanijim dinastijama, novi kralj je uvek bio stranac, tu─Ĺinac. ┼átavi┼íe, morao je da ubije starog kralja i da za ┼żenu uzme kraljevu k─çi. Takav sistem je bio jemstvo mu┼żevnosti i sposobnosti svakog kralja. Stranac je morao da osvoji nevestu u otvorenom nadmetanju. U najdrevnijim bajkama taj motiv se neprestano ponavlja. Slavoljubivi stranac je ─Źesto trubadur; gotovo uvek je preru┼íen, neretko na krajnje odbojan na─Źin. Tipi─Źan primer takve pri─Źe je Lepotica i Zver. ─îest je slu─Źaj i odgovaraju─çe preru┼íavanje kraljeve k─çeri, na primer u Pepeljuzi i Za─Źaranoj princezi.
Pri─Źa o Aladinu pru┼ża nam celu pripovest u krajnje bri┼żljivo razra─Ĺenim pojedinostima, krcatu tehni─Źkim pri─Źama o magiji. Tu je, dakle temelj legende o Princulutalici – a, obratite pa┼żnju, on je uvek “budala u porodici”. Veza izme─Ĺu ludila i svetosti je tradicionalna. Nema nikakve poruge u tome ┼íto se porodi─Źni blenta po obi─Źaju upu─çuje u crkvenu slu┼żbu. Na Istoku se veruje da je ludak “posednut” svetac ili prorok. To poistove─çivanje je toliko duboko da je ukorenjeno i u jeziku. Re─Ź ” silly ” (glupav, blesav, sulud) zna─Źi prazan – Vazdu┼íni Vakuum – Nula – ” the silly buckets on the deck” (prazna vedra na palubi). Re─Ź je izvedena iz nema─Źkog ” selig “, svet, blagosloven, blagosiljan. Najupe─Źatljivija osobina Lude je njegova bezazlenost. Kasnije ─çemo videti koliko je va┼żna ta odlika pri─Źe.

Da bi se obezbedilo nasle─Ĺivanje, zaklju─Źeno je: kao prvo, da kraljevska krv┬ámora zaista biti kraljevska, i drugo, da lozu treba obnavljati i osve┼żavati┬áuvo─Ĺenjem stranca osvaja─Źa, umesto da slabi i degeneri┼íe se neprestanim┬ásamooplo─Ĺavanjem.
U odre─Ĺenim slu─Źajevima ta je teorija veoma dalekose┼żno sprovo─Ĺena; oko┬ápreru┼íenog princa je verovatno sve vrvilo od podvala, pakosti i podmetanja┬ánogu. Mo┼żda ga je, ─Źak, kralj, njegov otac, otpremio s tajnim pismenim┬ápreporukama; ukratko, stare politi─Źke intrige bile su stare ─Źak i u ta┬ádrevna vremena.
Taj obi─Źaj se, dakle, razvio u stanje koje je na hvale vredan na─Źin obradio┬áFrejzer u Zlatnoj Grani (The Golden Bough). (Ta grana je nesumnjivo
simbol same Kraljeve K─çeri). “Kraljeva k─çi je preuzvi┼íena iznutra; ode┼żda joj┬áje od ┼że┼żena zlata.”
Kako je došlo do takvog stanja?
Mo┼żda se javila reakcija na igranje politikom; mo┼żda je do┼ílo do uzdizanja i┬áslavljenja, pre svega “d┼żentlmena provalnika”, a naposletku i pukog
gangsterskog glave┼íine, kakvog poznaje i na┼íe doba, kao reakcije na viktorijanstvo. Preporuke i svedo─Źanstva “lutaju─çeg princa” su pomno ispitane i proverene. Ukoliko nije bio odbegli zlo─Źinac nije imao pravo da se nadme─çe. Nije bilo dovoljno da ruku kraljeve k─çeri osvoji u otvorenom nadmetanju, po┼żivi u izobilju do kraljeve smrti i nasledi ga mirnim putem. Bio je du┼żan da umori starog kralja sopstvenom rukom.

Na prvi pogled bi se reklo da je ta formula jedinstvo krajnje mu┼íkog, grdne plavokose zveri, i krajnje ┼żenskog, princeze koju mu─Źi nesanica zbog zrna gra┼íka pod njenih sedam perina. No svaka simbolika takve vrste sama sebe poni┼ítava; meko postaje ─Źvrsto, hrapavo glatko. ┼áto se udubljujemo u formulu, bli┼że nam je poistove─çenje suprotnosti. Golub je Venerina ptica, ali je golub i simbol Svetog Duha, to jest, Falusa u najoplemenjenijem vidu.
Zato nema mesta iznena─Ĺenju prilikom zapa┼żanja istovetnosti oca i majke. Prirodno, kada tako oplemenjene ideje budu vulgarizovane, ne mogu jasno da izraze simbol. Veliki hijerofant, suo─Źen sa krajnje dvosmislenim simbolom, prinu─Ĺen je da, samo zbog svog polo┼żaja hijerofanta – to jest, onog koji objavljuje misteriju – “poruku prilagodi psu”. To mora da u─Źini objavljenjem simbola drugog reda, simbola primerenog inteligenciji
Inicijanta drugog reda. Taj simbol, umesto da bude univerzalan, a time i neiskaziv uobi─Źajenim na─Źinom izra┼żavanja, mora dalje da prilago─Ĺava
intelektualnim sposobnostima posebnog skupa ljudi koje hijerofant treba da inicira. Saglasno tome, takva istina se prostoj svetini ─Źini kao bajka,
parabola, legenda ili ─Źak vera.
U slu─Źaju ovog obuhvatnog simbola Lude postoji, koliko je dosad poznato, nekoliko potpuno razli─Źitih tradicija, veoma jasnih i istorijski veoma va┼żnih.


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Mayanski Kin za 13.09.2013.

Fri Sep 13 , 2013
Lunarna luna ┼ákorpiona┬á*Dan DALI 22 Kin 213, Crveni Intonirani Nebeski ┼áeta─Ź┬á┬á DNEVNA┬áAFIRMACIJA KIN 213┬á Prenosim mo─ç u cilju istra┼żivanja ┬á Ovladavaju─çi budno┼í─çu Stavljam pe─Źat na u─Źinak prostora Intoniranim tonom sjaja Vodi me mo─ç rodjenja   HARMONIJA 54: Galakti─Źki u─Źinak izraziti inteligenciju AUTORITETA ┬á 5 intonirani – MACUILJI Daje snagu sjaju, […]