Tarot *V Hijerofant


thoth_hierophantV HIJEROFANT – Mag Ve─Źnih Bogova

Ova karta se odnosi na slovo Vau, ┼íto zna─Źi “Klin”; u vrhu karte ima devet klinova; njihova svrha je pri─Źvr┼í─çivanje oreola koji se nalazi iza glavnog┬álika na slici.

Ova karta se odnosi na Bika ( Taurus ); zbog toga je Prestol Hijerofanta okru┼żen slonovima, koji imaju prirodu Taurusa; a i on sam zapravo sedi na biku. Oko njega su ─Źetiri zveri ili Kerubima, po jedan u svakom uglu karte; jer oni su ─Źuvari svakog sveti┼íta. No, ono glavno na ┼íta upu─çuje ova karta je ona odre─Ĺena tajna ( arcanum ) ─Źije razre┼íenje je prevashodno delatnost, su┼ítina sveukupnog magi─Źkog rada; sjedinjavanja mikrokosmosa sa makrokosmosom. U skladu s tim, oreol je prozra─Źan; pred Prikaziva─Źem Tajne nalazi se heksagram koji predstavlja makrokosmos. U njegovom sredi┼ítu je pentagram na kojem je prikazano razigrano mu┼íko dete. To simbolizuje zakon novog Eona Deteta Horusa, koji je istisnuo Eon “Umiru─çeg Boga” koji je pre toga vladao svetom dve hiljade godina. Pred njim se nalazi ┼żena opasana ma─Źem; ona predstavlja Skerletnu ┼Żenu u hijerarhiji Novog Eona. Ova simbolika se produbljuje u oreolu u kojem se iza falusne kape nalazi u cvatu ru┼ża sa pet latica.

Simbolika zmije i goluba odnosi se na slede─çi stih iz Knjige Zakona (poglavlje I, stih 57): “Postoji ljubav i ljubav. Postoji golub i postoji zmija”.

Ovaj simbol se ponovo javlja na Adutu sa brojem XVI.

Pozadina ─Źitave karte je tamno-plava boja zvezdane no─çi Nuit, iz ─Źije materice se ra─Ĺaju svi fenomeni.

Sam Taurus, znak Zodijaka koji je ovom kartom predstavljen, je Kerubim s likom Bika; to jest, Zemlja u najsna┼żnijem i najuravnote┼żenijem vidu.

Vladar ovog znaka je Venera; ona je predstavljena u vidu ┼żene koja stoji pred hijerofantom.

U III. poglavlju Knjige Zakona, stih 11, stoji zapisano: “Neka ┼żena bude opasana ma─Źem preda mnom.” Ta ┼żena predstavlja Veneru onaku kakva je KNJIGA TOTA sada u ovom novom eonu; ne vi┼íe kao puko oru─Ĺe svog mu┼íkog pandana, ve─ç kao naoru┼żanu ratnicu.

U ovom znaku Luna je egzaltirana; njen uticaj je predstavljen ne samo pomo─çu ┼żene, nego i pomo─çu devet klinova.

U ovom trenutku je nemogu─çe pru┼żiti iscrpno tuma─Źenje ove karte, jer jedino na─Źin na koji ─çe se doga─Ĺaji odvijati mo─çi ─çe pokazati kako se novi┬átok inicijacije izvr┼íava.

Sada smo u eonu Horusa, Deteta. Mada je lik Hijerofantov naizgled dobro─çudan i nasme┼íen, a i samo dete izgleda veselo, sa izrazom nesta┼íne┬ábezazlenosti na licu, te┼íko je pore─çi da u izrazu inicijatora nema ne─Źeg tajanstvenog, ─Źak kobnog. ─îini se kao da on u┼żiva u nekakvoj krajnje┬ápoverljivoj ┼íali na ne─Źiji ra─Źun. Kod ove karte postoji jasno izra┼żen sadisti─Źki aspekt, ┼íto ne treba da ─Źudi, po┼íto ona vodi poreklo iz Legende o┬áPasifaji, koja je prototip svih legendi o bo┼żanstvima u obli─Źju Bika. Takve legende i bo┼żanstva jo┼í uvek postoje u religijama kao ┼íto je ┼áaivizam (Shaivism) i (nakon vi┼íestrukih degradacija) u samom Hri┼í─çanstvu.
Simbolika ┼átapa je neobi─Źna; tri prstena ili kruga koji se me─Ĺusobno dodiruju mogu se smatrati predstavnicima triju Eona, Izide, Ozirisa i Horusa,┬ása me─Ĺusobno isprepletenim magi─Źkim formulama. Krug na vrhu je ozna─Źen skerletnom bojom za Horusa; dva kruga ispod njega su zeleni za Izis i svetlo┼żuti za Ozirisa. Sva tri su postavljena na tamnoj indigo boji, boji Saturna, Bo┼żanstva Vremena. Jer ritam Hijerofanta je takav da se kre─çe samo u intervalima od 2000 godina.
Ova karta se odnosi na Taurus, Bika, i njegovog indijskog ekvivalenta Slona. Pentagram sa muškim detetom koje igra simboliše Novi Eon deteta Horusa koji zauzima mesto Starog Eona koji je nama upravljao 2000 godina.
Prvosve┼ítenik se menja samo u intervalima┬áod 2000 godina. ─îetiri maske su ─Źuvari┬ásvake misterije, kulminiraju─çi u Velikoj Misteriji┬ásjedinjenja mikrokosmosa i makrokosmosa.
┼Żena pred Prvosve┼ítenikom predstavlja┬áVeneru, sada naoru┼żanu i borbenu. ┼átap┬ása isprepletanim prstenovima pokazuje tri┬áEona Izide, Ozirisa i Horusa.

Tuma─Źenje
Uspravno postavljena: Hijerofant predstavlja osobu rastere─çenu┬áod materijalnih ideja i problema koja poseduje visoke moralne┬áprincipe. Ona mo┼że da ozna─Źava savet i vodjstvo od strane u─Źitelja,┬áadvokata ili duhovnog savetnika. Prvosve┼ítenik ukazuje da ─çe sledjenje┬ámoralnih, religioznih ili socijalnih konvencija njegove kulture,┬ádoneti najve─çe ispunjenje.

Glavna zna─Źenja: Trud, izdr┼żljivost, spokojstvo, blagost,┬áispoljavanje, obja┼ínjavanje, u─Źenje, dobrodu┼ínost,┬ástrpljivost, pomo─ç pretpostavljenih, sredjenost, mir.

Obrnuto postavljena: Ozna─Źava osobu koja pokazuje preteranu┬ádobrodu┼ínost, ─Źak bespomo─çnost. Osoba je ranjiva, senzitivna sposobna┬áza samo-odricanje i originalna, sklona napadima dare┼żljivosti,┬á─Źestom lutanju, moralnim slabostima i nedostatku ispravnosti.

Glavna zna─Źenja: Svojeglava snaga.


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Tarot *VI Ljubavnici (ili Bra─ça)

Fri Mar 28 , 2014
Ova karta i njen blizanac, XIV, Umetnost, su najve─çe nepoznanice i najte┼że┬ásu za tuma─Źenje od svih Atu karata. Svaki je simbol sam po sebi dvojak,┬átako da zna─Źenja obrazuju jedan divergentan niz, a integracija karte mo┼że se┬áposti─çi jedino ponavljanjem ven─Źavanja, identifikacijama i nekim vidom┬áhermafroditizma. Pa ipak je sama atribucija oli─Źenje jednostavnosti. […]