Tarot *X Sreća


Tarot X SrećaOva karta odgovara planeti Jupiteru, “Velikoj Sreći” u astrologiji. Podudara se sa slovom Kaph, (1) što znači “Dlan”, u čijima se linijama, prema jednoj drugoj tradiciji, može pročitati vlasnikova sreća. Bilo bi preusko smatrati Jupiter kao dobru sreću. On predstavlja element slučajnosti. Nepredvidivi činilac.

Tako ova karta predstavlja Univerzum u aspektu neprekidne promene sopstvenog stanja. Gore, nebeski svod sa zvezdama. One su naizgled izobličene, mada su uravnotežene, neke blistave, neke tamne. Iz njih, preko neba, izbijaju munje; pretvaraju ga u zapenušanu masu plavo-ljubičastih perjanica. Usred svega toga, lebdi točak sa deset paoka, u skladu sa brojem Sefirota, i sfere Malkuta, ukazujući na vladavinu nad fizičkim stvarima.

Na ovom točku nalaze se tri lika, Sfinga sa Mačem, Hermanubis i Tifon; oni simbolizuju tri vida energije koji upravljaju kretanjem pojava.

Priroda ovih svojstava zahteva brižljiv prikaz. U Hindu sistemu postoje tri Gune – Sattvas, Rajas i Tamas. Reč “Guna” je neprevodiva. To nije sasvim ni element, ni svojstvo, ni vid energije, faza, ili potencijal; svi ti pojmovi su njen sastavni deo. Sve osobine koje je za bilo šta moguće izreći, mogu se pripisati jednoj Guni ili više njih: Tamas je tama, inercija, tromost, neznanje, smrt i slično; Rajas je energija, uzbuđenje, oganj, blještavilo, nemir; Sattvas je spokojnost, razum, lucidnost i uravnoteženost. One odgovaraju trima glavnim hinduističkim kastama.

Jedan od najznačajnijih aforizama hinduističke filozofije glasi: “Gune se obrću”. To znači da, po doktrini neprestane promene, ništa ne može da ostane ni u jednoj fazi gde jedna od ovih Guna prevlađuje; koliko god zatucana ili glupa neka stvar bila, doći će trenutak kada će se i ona pokrenuti. Cilj i nagrada za taj trud je stanje prosvetljenog spokojstva koje, međutim, ispoljava sklonost ka tome da ipak, potone u prvobitnu inertnost.

U evropskoj filozofiji Gune su predstavljene pomoću triju svojstava, Sumpora, Žive i Soli, već prikazanih na Atu I, III i IV. No, na ovoj karti, atribucija je nešto drugačija. Sfinga je sastavljena od četiri Kerubima, prikazana na Atu V, bika, lava, orla i čoveka. Oni dalje odgovaraju predstavama o četiri magičke vrline, Znati, Hteti, Smeti i Ćutati. (2) Ova Sfinga predstavlja element sumpora i privremeno je uzvišena na vrhu točka. Naoružana je kratkim mačem po ugledu na rimske, koji stoji podignut u lavljim šapama.

Sa leve strane se na točak uspinje Hermanubis, koji predstavlja alhemijsku Živu. On je složeno božanstvo; no, u njemu preteže majmunski element.

Sa desne strane, sunovraćujući se naglavce, nalazi se Tifon koji predstavlja element soli. Pa ipak u tim likovima postoji i izvestan stepen složenosti, jer Tifon je bio čudovište prvobitnog sveta, personifikacija razorne moći i besa vulkana i tajfuna. U legendi, on je pokušao da stekne vrhovnu vlast kako nad bogovima tako i nad ljudima; no Zevs ga je ubio gromom. Za njega kažu da je otac olujnih, vrućih i otrovnih vetrova i Harpija. Ova karta može se, kao i Atu XVI, tumačiti kao Jedinstvo vrhovnog postignuća i užitka. Munje koje razaraju, takođe i začinju; a točak se može smatrati Šivinim okom, čijim otvaranjem se razara Univerzum, ili točkom na Jaganatovim (Jaganath) Kolima, čiji sledbenici dosežu savršenstvo u trenutku kada ih taj točak gazi.

Prikaz ove karte, onako kako se javlja u Viziji i Glasu , uz izvesna unutrašnja značenja, dat je u Dodatku.

NAPOMENE
(1) Kaf (Kaph)=20 i Pe=80 = 100, Kof (Qoph), Pisces. Inicijali K Ph su početna slova reči KTEIS i FALLOS . (2) To su četiri elementa, okupljena u petom, Duhu, radi obrazovanja Pentagrama; a Magička Vrlina koja tome odgovara je Ire , ići. “Ići” je beleg božanstva, kao što je objašnjeno u vezi sa remenom sandale ili Ankhom, poznatim i kao Crux Ansata , koji je, sa svoje strane, istovetan sa astrološkim simbolom Venere i obuhvata 10 Sefirota (vidi dijagram Drveta Života)

X SREĆA – Gospodar Životnih Snaga

Opis karte
Pripisivanjem ove karte planeti Jupiter, učinjeno je da ona predstavlja Univerzum u njegovom aspektu stalne promene. Pojavljivanje raznih vrsta nebeskih fenomena naglašava ovo. U sredini je točak sa deset paoka, prihvaćeni simbol Fortune. Tri figure vezane za točak simbolišu tri oblika energije, izražena u hinduističkom sistemu terminom guna. Na vrhu sedi Sfinga simbolišući inteligenciju i balans (sattva); Hermanubis, nalik majmunu, predstavlja nemir brilijantnog nestalnog razuma (rajas); a na dnu, skoro da pada sa točka, je Tifon sa glavom reptila (tamas), simbol destrukcije, tromosti i neznanja. Alhemijski atributi guna su Sumpor, Merkur i So.

Tumačenje
Uspravno postavljena: Sreća označava kraj jednog životnog ciklusa i početak novog. Ovo je često rezultat dogadjaja ili okolnosti van kontrole osobe, ali će promene ipak biti pozitivne. Položaj karte u otvaranju ukazuje na oblasti života gde će ove promene imati najveći uticaj.

Glavna značenja: Dobra sreća, uspeh.

Obrnuto postavljena: Znači lošu sreću, nepredvidjenu nesreću ili spoljašnje uticaje koji nisu bili potpuno razmotreni, nepovezani sled ili prekid i nekompatibilnost. Sve je to izazvano nepredvidjenim dogadjajima.

Glavna značenja: Neočekivane teškoće.

Hebrejsko slovo Kaph

Prevod Dlan

Br. vrednost 20, 500

Atribucija Jupiter

Toth Tarot, Priručnik za divinaciju
Knjiga Tota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Tarot *XI Strast

Thu Apr 3 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Ovaj Adut se ranije nazivao Snaga. No on sadrži upleteno daleko više od snage u uobičajenom smislu te reči. Stručna analiza pokazuje da Putanja koja odgovara ovoj karti nije snaga Geburaha, nego uticaj Heseda na Geburah, Putanja koja je i vertikalno i horizontalno uravnotežena na […]