Tarot *XI Strast


Tarot XI StrastOvaj Adut se ranije nazivao Snaga. No on sadrži upleteno daleko više od snage u uobičajenom smislu te reči. Stručna analiza pokazuje da Putanja koja odgovara ovoj karti nije snaga Geburaha, nego uticaj Heseda na Geburah, Putanja koja je i vertikalno i horizontalno uravnotežena na Drvetu Života (vidi dijagram Drveta Života). Zbog toga se smatralo razboritijim da se promeni tradicionalni naziv. Strast ne obuhvata samo snagu, već i radost zbog ispoljene, primenjene snage. Ona je krepkost i ushićenje koje krepkost pruža.

“Izađite, o deco, pod zvezde, i nađite svoje ispunjenje u ljubavi! Ja sam nad vama i u vama. Moja ekstaza je u vašoj. Moja radost je gledati vašu radost. “Lepota i snaga, poskočan smeh i slatka čežnja, silina i oganj, to je naše. “Ja sam Zmija koja daje Znanje i Užitak i sjajnu uzvišenost, i pijanstvom podstičem ljudska srca. Da bi me obožavali uzmite vina i čudne droge o kojima ću reći mom proroku, i budite opijeni od toga! To vam uopšte neće nauditi. To je laž, ta glupost protiv sopstva. Isticanje nevinosti je laž. Budi jak, o čoveče! Budi strastan, uživaj u svim čulnim stvarima i nasladama: ne boj se da će te se ikoji Bog zbog toga odreći.

“Gledajte! ovo su ozbiljne tajne; jer postoje takođe neki moji prijatelji koji su pustinjaci. Ali ne mislite da ćete ih naći u šumi ili na planini; nego u purpurnim krevetima, miluju ih prekrasne žene zveri raskošnih udova, s plamenom i sjajem u očima, i bujnom ognjenom kosom oko njih; tu ćete ih naći. Vidjet ćete ih na vlasti, kod pobedničkih armija, kod svake radosti; a u njima će biti milion puta veća radost od te. Pazite da niko ne prisiljava drugog, Kralj protiv Kralja! Volite jedan drugoga vatrenim srcima; po niskim ljudima gazite divljom strašću vašeg ponosa, u danu vašeg gneva. “Svetlo je pred tvojim očima, o proroče, svetlo neželjeno, najželjenije. “Ja sam uzdignut u tvome srcu; i poljupci zvezda pljušte snažno po tvome telu.

“Ti si malaksao u sladostrasnom obilju udisaja; izdisaj je slađi od smrti, žešći i grohotniji od milovanja samog Paklenog crva.” (1) Ovaj adut pripada znaku Lava (Leo) u Zodijaku. On je Kerubim Ognja i njime vlada Sunce. To je najmoćnija među dvanaest karata Zodijaka i predstavlja najkritičniju od svih operacija u magici i alhemiji. Ona predstavlja čin prvobitnog venčanja onako kako se javlja u prirodi, nasuprot nešto izveštačenijem vidu prikazanom na Atu VI; u ovoj karti nema nimalo nastojanja da se usmeri i odredi tok operacije.

Glavna tema karte upućuje na najdrevniju zbirku mitova ili bajki. Ovde je neophodno dublje zaći u magičku doktrinu o precesiji (smenjivanju) Eona, koja stoji u vezi sa kretanjem Zodijaka. Tako se poslednji Eon, Ozirisov, vezuje za Ovna i Vagu (Aries, Libra), kao što je onaj koji mu je prethodio, Eon Izide, bio u posebnoj vezi sa znacima Riba i Device (Pisces i Virgo), dok se onaj koji je sada u toku, Eon Horusa, povezuje sa Vodolijom i Lavom (Aquarius i Leo). Središnja, glavna tajna tog proteklog Eona bila je tajna Inkarnacije; sve legende o polubožanstvima (god-men) zasnivale su se na nekoj takvoj simboličnoj priči. Srž svih takvih priča sastojala se u poricanju ljudskog porekla heroja ili bogo-čoveka. U većini slučajeva, za oca je proglašavano neko božanstvo u određenom životinjskom obličju, a životinja se odabirala u skladu sa osobinama koje su tvorci određenog kulta želeli da vide prenesene na dete.
Tako su Romul i Rem bili blizanci koje je u devici začeo božanstvo Mars, a othranila ih je vučica. Na tome se temljila čitava magička formula grada Rima. U ovom ogledu je već bilo pomena o mitovima o Hermesu i Dionisu. Po predanju, otac Gotame Bude bio je slon sa šest kljova koji se njegovoj majci prikazao u snu.
Tu je i legenda o Duhu Svetom u obličju goluba, koji je oplodio Devicu Mariju. To nas upućuje na goluba sa Nojeve barke, koji donosi dobre vesti o spasenju sveta od potopa (žitelji arke su fetus, voda je amnionova voda).
Na slične bajke nailazimo u svim religijama Eona Ozirisa; to je tipična formula Umirućeg Boga.

Na ovoj karti se, dakle, javlja legenda o ženi i lavu, ili pre o lav-zmiji (Ova karta odgovara slovu Tet, što znači “zmija”). Proroci s početka Eona Ozirisa su predvideli Manifestaciju tog nastupajućeg Eona u kojem mi sada živimo, sa osećanjem neizrecivog užasa i straha, budući da nisu bili kadri da proniknu u srž smenjivanja Eona i da su zato svaku promenu smatrali katastrofom. To je pravilno tumačenje i razlog zbog kojeg su na račun Zveri i Skerletne Žene upućene žestoke pogrde u XIII, XVII i XVIII poglavlju Apokalipse; ali, na Drvetu Života, putanja Gimel, Luna, spuštajući se iz najvišeg, preseca putanju Tet, Lav, kuća Sunca, tako da se Žena na karti može smatrati jednim vidom Lune, potpuno obasjane Suncem, i prisno sjedinjene sa njim na takav način da može da proizvede, inkarniranog u ljudskom obličju, jednog ili više predstavnika Gospodara Eona.
Ona raširenih nogu jaše Zver; u levoj ruci drži uzde, koje predstavljaju strast koja ih spaja. U desnoj ruci joj je visoko podignut pehar, Sveti Gral, koji plamti ljubavlju i smrću. U tom peharu su pomešani elementi svetog pričešća Eona. Knjiga Laži ovom simbolu posvećuje jedno poglavlje (49. poglavlje, Izd.):

WARATAH-CVET
Sedam je velova devojke što pleše u haremu ONOGA.
Sedam je imena i sedam svetiljaka kraj Njene postelje.
Sedam evnuha sa isukanim mačevima bdi nad Njom;
Nijedan čovjek Njoj ne može prići.
U Njenom vinskom peharu sedam je mlazova krvi iz Sedam Duhova Božijih.
Sedam je glava ZVERI koju Ona jaše.
Glava Anđela; glava Sveca; glava Pesnika; glava Žene
Preljubnice; glava Neustrašivog Muškarca; glava Satira; i glava Lav-
Zmije.
Sedam je slova u imenu Njenom najsvetijem; a ono je
Ovo je Pečat na Prstenu koji je na Kažiprstu ONOGA;
i to je Pečat na Grobnicama onih koje je Ona ubila.
Evo Mudrosti. Neka onaj ko ima Razumevanja izračuna Broj Naše Dame; jer to je Broj Žene; a Njen je Broj
Stotinu Pedeset i Šest.”

Obimniji prikaz pružen je u Viziji i Glasu (vidi Dodatak).
Postoji na ovoj karti božanska opijenost ili ekstaza. Žena je prikazana kao više nego malo pijana i više nego malo luda; i lav je uspaljen strašću. To pokazuje da je vrsta opisane energije primitivnog, stvaralačkog reda; u potpunosti je oslobođena kritike razuma. Na ovoj karti je oslikana volja Eona. U pozadini su beskrvni likovi svetaca na kojima ovaj lik putuje, jer je čitav njihov život bio apsorbovan u Svetom Gralu.
“Znajte sada da je izabrani sveštenik i apostol beskonačnog prostranstva princ-sveštenik Zver; i u njegovoj ženi zvanoj Skerletna Žena data je sva moć. Oni će okupiti moju decu u svoj zagrljaj: oni će u ljudska srca donijeti uzvišenost zvezda.
“Jer on je uvek sunce, a ona luna. Ali za njega je tajni krilati plam, a za nju nadneta svetlost zvezda.” (AL I: 15 i 16., Izd.)
Ovaj sakrament je fizičko-magička formula za postizanje inicijacije, za ostvarenje Velikog Dela. To je u alhemiji postupak destilacije koji se izvodi unutrašnjim vrenjem i uticajem Sunca i Meseca.
Iza likova Zveri i njegove Neveste nalazi se deset svetlećih zrakastih krugova; to su skriveni Sefiroti, još uvek bez pravog poretka, jer za svaki novi Eon zahteva nov sistem svrstavanja Univerzuma.
U vrhu karte je prikazan znamen nove svetlosti, sa deset rogova Zveri koji su zmije, razaslate u svim pravcima da razore i iznova stvore svet.
Dublje proučavanje ove karte može se nastaviti pomnim čitanjem Liber XV (Magick, strana 345 i dalje).
NAPOMENA
(1) Citati su iz Knjige Zakona (Liber AL vel Legis), i to (navedeno po redosledu kako su gore citirani): I: 12 i 13, II: 20, 22, 24, 61, 62 i 63.
Izdavač.

 

XI STRAST – Kći Plamtećeg Mača

Opis karte
Ova karta se ranije zvala Snaga. Ukazuje ne samo na snagu, već na radost u snazi. Sedam glava lava su glave andjela, sveca, pesnika, preljubnice, ratnika, satira i zmije-lava.
Centralna figura je žena koja se predala svim silama stvaranja i koja opkoračeno jaše Zver. U levoj ruci ona drži uzde, koje predstavljaju strast koja ih ujedinjuje, a u desnoj drži visoko Pehar zapaljen ljubavlju i smrću. U ovom Peharu su izmešani elementi sakramenta Eona. U pozadini su beskrvne figure svetaca na kojima se ova fatamorgana radja, jer je čitav njihov život apsorbovan u Sveti Gral.
Tumačenje
Uspravno postavljena: Strast označava sposobnost osobe da se izbori i savlada probleme suočivši se sa njima hrabro, odlučno i istrajno, pre nego pokušavajući da ih izbegne. Savetuje se kontrola negativnih impulsa kao što su ljubomora, bes i zloba, i usmeravanje ove emocionalne energije u pozitivnije izraze da bi se prevazišle prepreke ka sreći i ostvarenju. Takodje se ukazuje na dobro zdravlje.

Glavna značenja: Odvažnost, snaga, energija, upotreba magičke moći.

Obrnuto postavljena: Strast je znak slabosti, bespomoćnosti ili bolesti. Pored toga što pokazuje fizičku slabost, takodje može da znači predavanje iskušenjima, škrtost ili krajnju indiferentnost i apatiju. U političkom smislu takodje govori o slabosti, tiraniji ili zloupotrebi moći.

Glavna značenja: Pogrešno usmerena unutrašnja energija, slaba samokontrola, nepravda, neumoljivost, predrasude.

Hebrejsko slovo Teth

Prevod Zmija

Br. vrednost 9

Atribucija Znak Lav

Toth Tarot, Priručnik za divinaciju
Knjiga Tota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Andjeo Hechashiah *51

Thu Apr 3 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Kada krenemo na duhovno putovanje uz podršku Andjela učimo lekcije koje će nam pomoći da bolje raspoznamo patnju drugih, razumemo je i rastvorimo. Pamtite ove lekcije i delite ih sa bliskima. Ukoliko ne koristite lekcije na ispravan način bićete povredjeni, Andjeli ne pomažu sebičnim ljudima […]