Tarot XIV Umetnost


Tarot XIV UmetnostOva karta je dopuna i ispunjenje Atu VI, Blizanaca ( Gemini ). Ona se odnosi na Strelca ( Sagittarius ), koji je u Zodijaku suprotnost Blizancima i, usled toga, “na drugi način”, jedno s njim. Sagittarius znači Strelac; i karta je (u onom najosnovnijem obliku) slika Dijane Lovca.
Dijana je prevashodno jedna od lunarnih božica, mada su je Rimljani prilično degradirali u odnosu na grčku “devičansku Artemidu”, koja je istovremeno tako i Velika Majka Plodnosti, Dijana Efeška, Ona sa mnoštvom dojki (jedan oblik Izide – vidi Atu II i III). Veza između Meseca i Žene Lovca prikazana je oblikom luka, a okultni značaj znaka Strelac je strela koja probada dugu; poslednje tri putanje na Drvetu Života sačinjavaju reč Qesheth, duga, a Strelac nosi strelu koja prostreljuje dugu, jer njegova putanja vodi od Jesodovog Meseca do Tifaretovog Sunca (ovo je krajnje stručno objašnjenje; no, neophodno je zato što ova karta predstavlja važnu naučnu formulu koja se ne može iskazati jezikom prilagođenim svakodnevnom sporazumevanju).
Ova karta predstavlja Konačno Ispunjenje Kraljevskog Venčanja koje je obavljeno na Atu VI. Crni i beli lik su sada sjedinjeni, stopljeni u jednu androginu figuru. Čak su i Pčele i Zmije na njihovim ogrtačima sklopile savez. Crveni Lav je postao beo i porastao je u stasu i značaju, dok je Beli Orao, koji je na sličan način porastao, postao crven. On je razmenio svoju crvenu krv za njen beli gluten. (Ove izraze je moguće objasniti jedino studentima alhemije visokog stepena.)
Ekvilibrijum i međusobna zamena obavljaju se u potpunosti u samom liku; bela žena ima sada crnu glavu; crni kralj, belu. Ona nosi zlatnu krunu sa srebrnom trakom, a on srebrnu krunu sa zlatnom vrpcom; ali bela glava sa desne strane deluje preko bele ruke sa leve, u kojoj drži pehar pun belog glutena, dok crnoj glavi sleva pripada crna ruka zdesna, u kojoj se nalazi koplje koje je postalo baklja iz koje se izliva usplamtela krv. Oganj sažiže vodu; voda gasi oganj.
Odora kojom je ogrnut lik je zelene boje, što simbolizuje rast biljnog sveta: to je alhemijska alegorija. U simbolizmu očeva te nauke, svi “stvarni” predmeti smatrani su mrtvim; nevolje pri preobražaju metala, kakvi se nalaze u prirodi, bile su u tome što su se metali javljali u vidu izlučevina, nečisti, zbog toga što ne rastu. Prvi problem alhemije bio je da mineralni život uzdigne na stepen biljnog; adepti su smatrali da je pravilan način da se to postigne oponašanjem prirodnih procesa. Destilacija, na primer, nije bila postupak koji se obavljao tako što bi se retorta zagrevala nad otvorenim plamenom; do nje je moralo da dođe spontanim, prirodnim putem, čak i ako su za izvršenje Dela bili potrebni meseci i meseci rada (meseci su, u tom razdoblju civilizacije, stajali na raspolaganju istraživačkim duhovima). Veliki deo onoga što ljudi smatraju neznanjem, budući da su i sami neupućeni u način razmišljanja svojih predaka, posledica je ovog nesporazuma.

U dnu ove karte, na primer, vidimo skladno sjedinjene Oganj i Vodu. Međutim, to je samo grub simbol duhovne zamisli, koja je zadovoljenje težnje nepotpunog elementa jedne vrste za upotpunjenjem sopstvene formule putem stapanja sa sebi ravnim, jednakim i suprotnim.
Stoga se ovaj korak ka izvršenju Velikog Dela sastojao u sjedinjavanju protivrečnih elemenata u kazanu. To je ovde predstavljeno u boji zlata ili sunca, budući da je Sunce Otac sveukupnog Života i (posebno) vlada destilacijom. Plodnost Zemlje odražava se kišom i suncem; kiša se stvara sporim i tananim postupkom i postaje delotvorna uz saradnju Vazduha, koji je, sa svoje strane, alhemijska posledica Braka Ognja i Vode. Tako je i formula nastavka života smrt ili putrefakcija. Ovde je to simbolički prikazano posredstvom caput mortum na kazanu, gavrana koji stoji na lobanji. Jezikom zemljoradnika, to je uzorana ali nezasejana zemlja.
Postoji i posebno tumačenje ove karte, shvatljivo jedino Inicijantima Devetog Stepena O.T.O.; jer, u njemu je sadržana praktična magička formula od značaja koja je čini nerazumljivom u smislu otvorenog saopštavanja.
Iz kazana se, kao posledica izvedene operacije, uzdiže snop svetlosti koji se pretvara u dve duge; one obrazuju ogrtač androginog lika. U sredini je strela odapeta uvis.
Duga simbolizuje sledeću fazu u alhemijskim procesima. U određenom trenutku, kao posledica putrefakcije, zapaža se fenomen raznobojne svetlosti. (“Raznobojni plašt” koji su, po predanju, nosili Josip i Isus, upućuje na ovo. Vidi i Atu 0, Šareni Ogrtač Zelenog Čoveka, Sanjalice-Spasitelja).

Da zaključimo, ova karta u celini predstavlja skrivenu sadržinu Jajeta opisanog na Atu VI. U pitanju je ista formula, ali na višem stupnju. Prvobitna dvojnost je potpuno izravnata; no nakon rođenja sledi rast; nakon rasta zrelost; a nakon zrelosti, putrefakcija. Na ovoj karti se stoga pruža dalek nagoveštaj krajnje, konačne faze Velikog Dela. Iza lika, rubova okrznutih dugom koja se uzvinula iz dveju duga koje obrazuju plašt kojim je lik ogrnut, nalazi se slavoluk sa natpisom VISITA INTERIORA TERRAE RECTIFICANDO INVENIES OCCULTUM LAPIDEM . “Pohodite unutrašnjost zemlje: prečišćavanjem ćete otkriti skriveni kamen.” Početna slova tvore reč V.I.T.R.I.O.L., Univerzalni Rastvarač, o kojem će docnije biti reči. (Njegova vrednost je 726 = 6×11 2 = 33×22). Ovaj “skriveni kamen” naziva se još i Univerzalni Lek. Ponekad ga opisuju kao kamen, ponegde kao prah, prašak ili tinkturu. On se ponovo deli u dva oblika, zlatni i srebrni, crveni i beli; ali njegova suština je uvek ista, a njegovu prirodu možemo shvatiti jedino iskustvom. Prirodu supstanci kojima su se bavili alhemičari teško je pojmiti upravo stoga što su se one nalazile na granici “materije”. Predmete proučavanja moderne fizike i hemije oni bi nazvali proučavanjem mrtvog; jer, prava razlika između mrtvog i živog je, u prvom redu, način ponašanja.

Početna slova alhemijskog gesla koje smo ovlaš pomenuli tvore reč Vitriol. To nema nikakve veze sa sulfatima bilo vodonika, gvožđa ili bakra, kako bi se moglo pomisliti s obzirom na današnju upotrebu te reči i načina izražavanja. On predstavlja uravnoteženu kombinaciju triju alhemijskih principa, Sumpora, Žive i Soli. Ovi nazivi nisu ni u kakvoj vezi sa supstancama koje te nazive nose u svetovnom smislu. Oni su već bili opisani prilikom prikaza Atu I, III i IV.
Uputstvo da “pohodite unutrašnjost zemlje” je rakapituliranje (na jednoj višoj ravni) prve formule Dela, koje je neprekidna tema ovih ogleda. Značajna reč u ovoj zapovedi je središnja reč RECTIFICANDO ; ona podrazumeva pravilno vođenje nove žive supstance po stazi Istinske Volje. Filosofski kamen, Univerzalni Lek, je talisman sa svestranom primenom, potpuno savitljiv i potpuno čvrst nosilac Istinske Volje alhemičara. On će oploditi i dovesti do manifestovanog Života Orfičko Jaje. Strela, kako na ovoj karti tako i na Atu VI, je od izvanrednog značaja. Strela je, zapravo, najjednostavniji i najpročišćeniji glif Merkura, budući da je simbol usmerene Volje. Primereno je naglasiti ovu činjenicu citatom iz Četvrtog Etira LIT, u Viziji i Glasu.

 

XIV UMETNOST – Kći Uskladjivača, Donosilac Životnih Sila

Opis karte
Najveće dostignuće alhemije bilo je izazivanje promene, transmutacija predmeta, kvaliteta, boja… u njihovu suprotnost. Tako je na ovoj karti crveni lav postao beli, beli orao je postao crveni.
U glavnoj slici, crna i bela osoba koje su bile Ljubavnici na karti VI, sada su izmenjene i spojeni u jednu dvopolnu figuru. Ovo je dovršetak Kraljevskog Venčanja. Duga simboliše jednu drugu fazu alhemijskog procesa, aurom mnogobojne svetlosti koja se javlja od truljenja. Samo truljene je prikazano gavranom koji sedi na lobanji na kazanu. Cilj čitave umetnosti Alhemije je proglašen u slavi sa njenim natpisom “visita interiora terrae rectifando invenies occultem lapidem” (“poseti unutrašnje delove zemlje; prečišćavanjem ćeš pronaći skriveni kamen”). Savet da se poseti unutrašnjost zemlje je obnavljanje (na višem planu) prve formule Dela. Najvažnija reč je rectificando; ona podrazumeva pravilno vodjenje nove žive supstance stazom Istinske Volje.

Tumačenje
Uspravno postavljena: Umetnost označava period sigurnosti i optimizma. Problemi koji se javljaju u ovom periodu mogu biti lako rešeni. Karta navodi osobu da pažljivo proceni svoje okolnosti i da uspostavi ravnotežu izmedju suprostavljenih sila u sebi da bi dobila miran um i oslobodila se unutrašnjih tenzija. Takodje su naglašeni umerenost i samokontrola u svim aspektima fizičkog života.

Glavna značenja: Združene sile, ostvarenje, dejstvo utemeljeno na tačnim proračunima, uspeh nakon dugotrajno smišljanih poteza.

Obrnuto postavljena: Označava nesklad, nejedinstvo, sukob interesa, neprijateljstvo, nedostatak koordinacije u timskom radu, teškoće u razumevanju drugih, nestrpljivost, sterilnost, traćenje i frustraciju.

Glavna značenja: Način za bekstvo, znak za savet.

Hebrejsko slovo Samekh

Prevod Podupirač

Br. vrednost 60

Atribucija Znak Strelac

Toth Tarot, Priručnik za divinaciju
Knjiga Tota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Nedeljni horoskop 07.04. - 14.04.

Mon Apr 7 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Ovan (21.3.-20.4) Posao – Potrebno vam je mnogo snage i istrajnosti, ukoliko želite da sve bude kako treba. Pokušaćete da zarad posla zanemarite neke svoje prohteve. Trebalo bi da izbegavate želju za dominacijom i nametanje volje okolini. Trudite se da ne budete […]

You May Like