Tarot XVI Kula (ili Rat)


Tarot XVI Kula ( ili Rat)Ova karta pripada slovu Pe, što znači “usta”; odnosi se na planetu Mars. U najjednostavnijem tumačenju upućuje na ispoljavanje kosmičke energije u najgrubljem vidu. Na slici je predstavljeno razaranje postojeće materije ognjem. Ovo se može shvatiti kao uvod u Atu XX, Poslednji Sud, to jest, Nastupanje Novog Eona. Pošto je to tako, onda se čini da ona ukazuje na suštinski kvalitet Gospodara Eona. (1)
Zato je u dnu karte prikazano razaranje starog, prethodno uspostavljenog Eona, pomoću munja, požara, ratnih strojeva. U desnom uglu su razjapljene čeljusti Disa, koje bljuju plamene jezike zasipajući temelje zdanja. Izlomljeni likovi garnizona utvrđenja sunovraćuju se s kule. Upadljivo je da su izgubili ljudsko obličje. Postali su puki geometrijski izrazi. To navodi na još jedno (sasvim drugačije) tumačenje ove karte. Da bismo ga shvatili, neophodno je obraćanje doktrinama Joge, naročito onim najrasprostranjenijim u Južnoj Indiji, u kojoj je kult Šive, Uništitelja, Rušioca, najistaknutiji vrhovni kult. Šiva se predstavlja kako pleše po telima svojih inicijanata.
Većina zapadnih umova teško shvata tako nešto. Ukratko, doktrina glasi da je najviša stvarnost (koja je Savršenost) Ništavilo. Usled toga su sve manifestacije, ma koliko veličanstvene, ma koliko zanosne, samo mrlje. Da bi se doseglo savršenstvo, sve što postoji mora se anihilirati. Stoga se može smatrati da uništavanje garnizona znači njihovo oslobađanje od tamnice organizovanog života koji ih je sputavao. Bili su nerazboriti u tome što su ga se čvrsto držali. Gornje bi trebalo da pojasni kako se magički simboli uvek moraju shvatiti dvojako, kao međusobno protivrečni. Te ideje se prirodno stapaju sa višim i dubljim značenjem karte.
U Knjizi Zakona se na jednom mestu neposredno upućuje na ovu kartu. U Poglavlju I, stih 57, boginja Nuit veli: “Prizovite me pod mojim zvezdama! Ljubav je zakon, ljubav pod voljom. Niti neka budale ne shvate pogrešno ljubav; jer postoji ljubav i ljubav. Postoji golub i postoji zmija. Izaberite dobro! On, moj prorok, je izabrao, poznavajući zakon tvrđave, i veliku misteriju Kuće Božije”. (2)

Najnaglašenije obeležje ove karte je Horusovo Oko. To je i Šivino Oko, pri čijem otvaranju se, prema legendi ovog kulta, ništava Univerzum. Pored ovog postoji još i posebno tehničko magičko značenje koje se otvoreno saopštava jedino inicijantima Jedanaestog stepena O.T.O.; stepena toliko tajnog da nije čak ni zaveden u zvaničnim spisima. Nemoguće je shvatiti njegovo značenje čak i ako se pomno prouči Oko na Atu XV. Možda je dopušteno napomenuti da su arapski mudraci i persijski pesnici, ponekad veoma neobazrivo, pisali o toj temi.
Ožareni blistavošću ovog Oka (koje sada poprima i treće značenje, nagovešteno na Atu XV) su Golubica sa maslinovom grančicom i Zmija: kao u već navedenom citatu. Zmija je predstavljena kao Lav-Zmija Xnoubis ili Abraxas. Ovo dvoje predstavljaju dva oblika žudnje; ono što bi Šopenhauer nazvao Voljom za Životom i Voljom za Smrću. Oni predstavljaju ženski i muški nagon; plemenitost ovog poslednjeg se verovatno temelji na priznavanju ništavnosti prvog. To je, možda, razlog zbog kog se odricanje od ljubavi, u svakom uobičajenom smislu te reči, toliko uporno ističe kao prvi korak ka inicijaciji. To je nepotrebno strogo gledište. Ovaj Adut nije jedina karta u Špilu, niti su “volja za životom” i “volja za smrću” neuskladive. To postaje jasno onoga časa kada se život i smrt shvate (vidi Atu XIII) kao faze jedinstvenog ispoljavanja energije.

NAPOMENE
(1) Vidi Liber AL. III, 3-9; II, 13; 17-18; 23-29; 46; 49-60; 70-72.
(2) Zbog toga je i zadržan stariji, danas ne toliko razumljiv, naziv.
Inače bi se karta mogla nazvati Rat.

 

XVI KULA – Rat, Gospodar Moćnih Trupa
Opis karte
Ova karta se pripisuje hebrejskom slovu pe koje znači usta. Karta, koja sjedinjuje dve interpretacije u jednoj je manifestacija u najgrubljem obliku čiste destrukcije, uništenja starog uspostavljenog Eona munjama, plamenom i ratnim spravama. Druga manifestacija je izvedena iz kulta Šive. Na vrhu karte javlja se Šivino Oko. Prema ovome, karta predstavlja savršenstvo, savršenstvo anihilacije oslobadjanjem iz zatvora organizovanog života. Golub i zmija predstavljaju ženske i muške impulse. Jezikom Šopenhauera to su “volja za životom i volja za smrću”.

Tumačenje
Uspravno postavljena: Kula označava prekid, traumu i konflikt. Ona ukazuje na iskustvo koje neće biti prijatno a koje će verovatno biti nepredvidjeno: nezgoda, bolest, gubitak posla, kuće ili vere su mogući ishodi. Osobi se savetuje da zauzme odlučan i pozitivan stav i da iskoristiti takve traumatične promene za novi početak i priliku za poboljšanje sebe.

Glavna značenja: Prepirka, razmirica, borba, opasnost, propast.

Obrnuto postavljena: Pokazuje stalnu opoziciju, odsustvo promene usled jake vezanosti za stare metode, nesposobnost da se iskoristi promena, rigidnost i betonsku čvrsinu intelekta ili držanja. U socijalnom smislu označava pritvor, zatvor ili osobu upetljanu u nesrećnu situaciju.

Glavna značenja: Bekstvo iz zatvora, naprasna smrt.

Hebrejsko slovo Pe

Prevod Usta

Br. vrednost 80, 800

Atribucija Mars

Toth Tarot, Priručnik za divinaciju
Knjiga Tota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Tarot *XVII Zvezda

Thu Apr 10 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Ova karta pripada slovu He, kao što smo drugde već objasnili. Odnosi se na znak Vodolije (Aquarius) u Zodijaku. Na slici je predstavljena Nuit, naša Dama Zvezda. Da bi se potpuno shvatilo značenje te rečenice neophodno je razumeti prvo poglavlje Knjige Zakona. Lik ove božice […]