Tarot *XVIII Mesec


Tarot XVIII MesecOsamnaesti Adut pripada slovu Qoph, koje predstavlja Ribe (Pisces) u Zodijaku. Ime mu je Mesec. Pisces je poslednji Znak; on predstavlja poslednju fazu zime. Mogao bi da se zove Kapija Vaskrsenja (slovo Qoph znači potiljak i povezano je sa sposobnostima cerebeluma). U sistemu starog Eona Sunce nije vaskrsavalo samo iz zime nego i iz noći; a ova karta predstavlja ponoć.

“U ponoći je pupoljak zore”, napisao je Kits (Keats). Zbog toga se u dnu karte, pod vodom u kojoj su iscrtani grafikoni gnusobe, javlja sveta Buba, egipatski Kefra (Kephra), koji u rogovima drži Sunčev Disk. Upravo ta Buba prenosi Sunce u njegovoj Tišini kroz tminu Noći i ciču Zimu.
Nad površinom vode proteže se zloslutan i odbojan krajolik. Vidimo stazu ili potok, sukrvicu prožetu krvlju koja protiče useklinom između dveju pustih planina; devet kapljica nečiste krvi, kapljica u obliku slova Yod, kaplje na nju sa Lune.
Luna, koja ima udela i u najvišem i u najnižem, i koja ispunjava ceo prostor između njih, je najuniverzalnija Planeta. U višem vidu, zauzima mesto Karike između ljudskog i božanskog, kao što je prikazano na Atu II. Na ovom Adutu, njenom najnižem avataru, ona spaja zemaljsku sferu Necaha (Netzach) sa Malkutom, kulminacijom svih viših oblika u materiji. To je Luna u opadanju, mesec witchcrafta (veštičarstva) i gnusnih zlodela. Ona (Luna) je zatrovana tmina koja je uslov za ponovno rađanje svetlosti.
Ovu putanju čuva Tabu. Ona je nečistota i čarobnjaštvo. Na bregovima su crne kule bezimenih tajni, užasa i straha. Sve predrasude, sva praznoverja, izumrla tradicija i vekovima gomilana mržnja, sve se to udružuje da bi zatamnilo njen lik pred pogledom čovečanstva. Da bi se kročilo na ovu putanju neophodna je nesavladiva hrabrost. Jer tu je neprirodni sablasni život koji vrvi od opsena. Čulo Ognja je osujećeno. Na luni nema vazduha.
Vitez u ovoj potrazi mora da se oslanja na tri niža čula: dodir, ukus i miris. (1) Ono malo svetlosti što se tu i tamo ukaže, smrtonosnije je od tame, a tišinu paraju urlici divljih zveri.

Kojem božanstvu da se obratimo za pomoć? Anubisu, na straži u sutonu, bogu koji stoji na pragu, šakalskom božanstvu Khema, koji stoji u
dvostrukom obličju između Puteva. Kraj njegovih nogu, na straži, vrebaju šakali, da požderu lešine onih koji nisu videli Njega, ili nisu znali Njegovo Ime.
To je prag života; to je prag smrti. Sve je sumnjivo, tajanstveno, sve je opojno. Nije to dobroćudno, sunčano pijanstvo Dionisovo, već jeziva mahnitost smrtonosnih droga; to je opijenost čula, nakon što je um uništen otrovom ovog Meseca. To je ono što je zadesilo Avrama u Knjizi Postanja: “Užas neizmerne tmine sručio se na njega”. To podseća na mentalni odjek podsvesnog poimanja, na onu vrhovnu zlobu koju mistici neprekidno uzdižu i slave u pričama o Tamnoj Noći Duše. No oni najbolji, pravi ljudi, o tome uopšte ne razmišljaju na takav način. Ma kakvi se užasi sručili na dušu, ma kakve gnusobe pobuđivale mržnju u srcu, ma kakva bila groza koja se ustremila na um, odgovor je u svakoj fazi jednak: “Kakva veličanstvena Avantura!”
NAPOMENA
(1) Vidi Knjigu Laži, Poglavlje Pi-Beta, (82) Bortsch:
82 POGLAVLJE BORTSCH
Veštice-meseče sve tokove pretvaraš u krv,
Ja uzimam ovaj leskov prut, i stojim, i dajem
Zavet – pod ovim sasušenim i ogolelim Hrastom
Koji uzdiže svoju agoniju nad potopom
Čija naborana maska bezbožnu molitvu mrmlja.
Kakav zavet može podneti udar ovog napada:
“Ne postoji ja, ni radost, ni stalnost”.
Veštice-meseče krvavi, večna oseko i plimo
Osujećenog rođenja, u smrti još vreba promena;
A svi leopardi koji lutaju u tvojim šumama,
I svi vampiri čije oči žare u njihovim granama,
Maštajući žedni krvi – oni nisu tako strani
Ni divlji kao života neiscrpan pljusak. Oni umiru,
A ipak ih vreme pronosi kroz večnost.
Čuj onda Zavet, veštice-meseče krvavi, užasni meseče!
Neka čuju sve tvoje sablasti i tvoji dusi!
Onaj tko izdržava do samog kraja
Zavetovao se da će Ljubavi leš ležati u podne
Upravo u mrtvačkom sanduku vlastitih nada, kada utroši
Sve siline stečene njenom starom tugom i napetošću
U sad anihilirajuće Ništavilo.
Ovo poglavlje se naziva Carski Purpur
i Punski Rat.
KOMENTAR
Naslov ovog poglavlja, i dva njegova podnaslova, neće biti potrebno objašnjavati čitaocima klasika. Ova poema, koju je inspirisala Jane Cheron, je jednostavna i elegantna. Pesnik pita, u 1. strofi, Kako možemo osujetiti Tri Karakterstike? U 2. strofi, on pokazuje da je smrt nemoćna spram života. U 3. strofi, on nudi rešenje problema. To je, prihvatiti stvari kakve jesu, i da sve naše energije usmerimo ka napretku na Stazi.

 

XVIII MESEC – Gospodar Plime i Oseke, Dete Sinova Moćnog

Opis karte
Ova karta predstavlja stanje nečistog užasa, skrivenu tamu kroz koju se mora proći pre nego što se ponovo rodi svetlost. Mesec je, stoga, najuniverzalnija planeta, istovremeno imajući u sebi i najviše i najniže. Na dnu karte kreće se Sveta buba, noseći Sunce kroz tamu noći. Iznad je zlokobni pejsaž Meseca. Potok, ili staza Seruma, obojen krvlju, teče izmedju dve puste planine. Na brdima su tamne zlokobne kule. Na pragu stoji bog sa glavom šakala, Anubis, u dvostrukom obliku; pred njegovim stopalima su šakali koji čekaju da prožderu one koji su pali tim putem.

Tumačenje
Uspravno postavljena: Karta služi kao upozorenje da sve nije onako kako se čini. Ima puno konfuzije, zbrke i nesporazuma, bilo usled sopstvenog samozavaravanja ili tudjeg nepoštenja. Takve okolnosti će verovatno izazvati opterećenje, što će možda imati za rezultat razočarenje i depresiju. Mesec savetuje oslanjanje na svoje instinkte i intuiciju, pre nego na racionalne procene, kada se traže moguća rešenja za teškoće.

Glavna značenja: Privid, obmana, prevara, zaprepašćenje, zbunjenost, sanjalaštvo.

Obrnuto postavljena: Pokazuje malo razočarenje, opasnost koja nije bila poznata pre no što je došlo do štete, besmislenu grešku, zle namere koje su obuzdane i poražene, korišćene drugih ili dobrobit ili gubitak za koje ne mora da se plati puna cena. Mesec u ovom položaju se odnosi i na posledice izazvane upotrebom droga, alkohola ili drugih stimulativnih sredstava.

Glavna značenja: Greška, neiskrenost, kriza, “najtamniji sat pred svanuće”.

Hebrejsko slovo Qoph

Prevod Zatiljak

Br. vrednost 100

Atribucija Znak Riba

Toth Tarot, Priručnik za divinaciju
Knjiga Tota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Tarot *XX Eon

Sun Apr 13 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Kod ove karte je bilo nužno potpuno udaljavanje od tradicije karata, da bi se tradicija mogla nastaviti. Stari naziv karte bio je Anđeo, ili Poslednji Sud. Ona je predstavljala Anđela ili Glasnika koji duva u trubu na koju je prikačen barjak sa simbolom Eona Ozirisa. Pod […]