Tarot *XXI Univerzum


Tarot XXI UniverzumPrva i najočiglednija karakteristika ove karte je da je poslednja po redu i da je stoga komplement Lude. Pripada slovu Tau. U skladu s tim, te dve karte zajedno tvore reč Ath, što znači Suština. Sledstveno tome, sva stvarnost je svrstana u nizu čiji početak i kraj čine ova dva slova. Taj početak je bio Ništa; i kraj dakle mora takođe da bude Ništa, ali Ništa u potpunoj ekspanziji, kao što je ranije već objašnjeno. Za osnovu rasprostiranja uzet je broj 4, pre nego broj 2, delimično bez sumnje radi prikladnosti, da bi se uvećao “univerzum izražavanja”; a delom i radi isticanja ideje ograničavanja.
Slovo Tau znači Znak Krsta, to jest, rasprostiranje”; a to rasprostiranje je simbolizovano kao četvorostruko zbog pogodnosti konstruisanja obrćućeg simbola Tetragramatona. U slučaju broja dva, jedini rezultat je povratak u jedinstvo ili u negativno. Nijedan trajni proces ne može se prikladno simbolički prikazati; no broj 4 se posvećuje ne samo ovom krutom rasprostiranju, krutim prirodnim činjenicama, nego i prevazilaženju prostora i vremena posredstvom trajnog samokompenzirajućeg preobražaja. Slovo Tau pripada Saturnu, najudaljenijoj i najsporijoj od sedam svetih planeta; zbog tih tromih, teških svojstava uz ovaj simbol je prododat element zemlje. Prvobitna tri elementa, Oganj, Vazduh i Voda, bila su dovoljna za primitivnu misao; Zemlja i Duh predstavljaju naknadno proširivanje. Ni jedan ni drugi element ne nalaze se na prvobitnim dvadeset i dvema Putanjama Sefer Jeciraha ( Sepher Yetzirah ). Svet Azije ( Assiah ), materijalni svet, javlja se samo kao privesak na Drvetu Života.
Na isti način, element Duha pripada slovu Shin, kao dodatni ornament, gotovo isto onako kao što se za Keter kaže da ga simbolizuje najviši vrh slova Jod Tetragramatona. Neprestano je nužno praviti razliku između simbola filosofske teorije i onih složenijih simbola, utemeljenih na njima, koji su potrebni za praktičan rad.
Saturn i Zemlja imaju izvesne zajedničke osobine – težinu, hladnoću, suvoću, nepokretnost, tupost i slično. Pa ipak se Saturn javlja u Binahu s obzirom na svoje crnilo u Kraljičinoj skali, koja je skala Opažene Prirode; no uvek se proces, čim se okonča, automatski vraća na početak.

U hemiji su upravo najteži elementi oni koji u zemaljskim uslovima nisu kadri da podnesu napor i pritisak sopstvenog unutrašnjeg ustrojstva; shodno tome, oni isijavaju čestice koje su krajnje prefinjenih i visoko aktivnih svojstava. U ogledu, napisanom u Čefalu na Siciliji, o drugom zakonu termodinamike, nagovešteno je da je pri temperaturi na apsolutnoj nuli, izmerenoj vazdušnim termometrom, moguće postojanje elementa težine veće od uranijuma, takve prirode koja bi bila u stanju da iznova stvori čitav niz elemenata. To je bilo hemijsko tumačenje jednačine 0 = 2.
Zvuči, dakle, razumno iz analogije izvesti tvrdnju da će, budući da se sa završetkom začinje početak, simbolika ići istim putem; tako se crnilo takođe pripisuje suncu po izvesnoj, dugo skrivanoj tradiciji. Jedan od šokova za kandidate u “Misterijama” bilo je i otkrovenje da je “Oziris crni bog.”
Saturn je, dakle, muškog roda; on je stari bog, bog plodnosti, sunce na jugu; no isto tako je i Veliko More, velika Majka; a slovo Tau se na Drvetu Života javlja kao emanacija iz meseca Yesoda, temelja Drveta i predstavnika procesa reprodukcije i ekvilibrijuma između promene i stalnosti, ili pre, njihovog poistovećivanja. Uticaj putanje se spušta na zemlju, Malkut, kći. Tu se ponovo javlja doktrina “ustoličenja kćeri na Majčin presto”. Na samoj karti se u skladu s tim nalazi glif dovršenja Velikog Dela u najvišem smislu, upravo na istovetan način na koji Atu Luda simbolizuje njegov početak. Luda je negativno koje prelazi u manifestovano; to manifestovano je Univerzum, njegov cilj je postignut i spreman za povratak. Onih dvadeset karata koje se nalaze između ovih dveju predstavljaju Veliko Delo i njegove pokretače u različitim etapama. Lik Univerzuma u ovom smislu je sledstveno tome lik device, poslednjeg slova Tetragramatona. Na karti o kojoj je reč ona je predstavljena kao lik koji pleše. Ona rukama upravlja blistavom spiralnom silom, aktivnom i pasivnom, a obe poseduju dvostruku polarnost. Njen partner u tom plesu je prikazan kao Heru-ra-ha sa Atu XIX. “Sunce, Snaga i Vid, Luč; to je za služitelje Zvezde i Zmije”. U ovom konačnom obličju predstave Magičke Formule Boga kombinovano je i transformisano toliko mnogo s imbola da je njegov prikaz težak, i bio bi u najboljem slučaju uzaludan. Pravilan način za proučavanje i upoznavanje sa ovom kartom – sa svima njima, zapravo, ali sa ovom naročito – jeste dugotrajna meditacija. Univerzum je, tako je prikazano, Svetkovanje izvršenog Velikog Dela. U uglovima karte se nalaze četiri Kerubima, koji prikazuju uspostavljen Univerzum; a okolo je elipsa sastavljena od 72 kruga za kvinarijume Zodijaka, Shemhamphorasch. U sredini donjeg dela karte predstavljen je kostur plana za gradnju kuće Materije. Na njemu su prikazana dvadeset dva poznata elementa, raspoređena u skladu sa njihovim položajem u hijerarhijskom sistemu. (Nacrt je zasluga genija pokojnog J.W.N. Sullivana: vidi delo The Bases of Modern Science, – “Temelji Moderne Nauke”). U sredini, točak Luči inicira oblik Drveta Života, prikazujući deset glavnih tela sunčevog sistema. No to Drvo vidljivo je jedino onima potpuno čista srca.

1. Primum mobile, predstavljen Plutonom (uporedi sa doktrinom o alfa česticama radijuma)
2. Krug Zodijaka ili nepomičnih zvezda, predstavljen Neptunom
3. Saturn. Bezdan. Ovo je predstavljeno Herschelom (Uranom), planetom raspadanja i eksplozije
4. Jupiter
5. Mars
6. Sunce
7. Venera
8. Merkur
9. Mesec
10. Zemlja (Četiri Elementa)

Svi ovi simboli plivaju i plešu u složenoj ali neprekidnoj sredini koju čine čvorovi i pršljeni. Preovladavajuća boja tradicionalne karte je tamna; to
predstavlja zbrku i tamu materijalnog sveta. No Novi Eon donosi punoću Svetlost; u Minutum Mundumu Zemlja više nije crna ili mešavina boja,
nego je čiste svetlozelene boje. Slično tome, indigo boja Saturna dobijena je iz kadifenog plavetnila ponoćnog neba a razigrana devica predstavlja izlaženje iz toga, ali i kroz to, ka Večnom. Ova je karta danas jarka i blistava kao i bilo koja druga u Špilu.

 

XXI UNIVERZUM – Veliki u Noći Vremena

Opis karte
Ova karta se pripisuje slovu tau. Zajedno sa prvom kartom, Ludom, dobija se reč Ath koja znači Suština. Tako je sva stvarnost sastavljena od serija kojih su ove dve karte početak i kraj. Slovo tau simboliše četvorostruko proširenje primenljivo na transcendiranje prostora i vremena samo-nadoknadjujućom promenom. Slovo se dalje pripisuje Saturnu, najsporijoj planeti, i usled toga je povezano sa elementom Zemlje. Saturn je stari bog, bog plodnosti. Postavljanje slova tau na Drvo Života pokazuje stanje ravnoteže izmedju promene i stabilnosti. Glif na karti stoga simbolizuje završetak Velikog Dela. Slika Univerzuma je devojka, finalno slovo Tetragramatona. Ona je predstavljena kako igra sa velikom Zmijom koja formira spiralu ili sa Suncem. Nju okružuje deset simbola. Oko nje je elipsa sastavljena od sedamdeset dva kruga za kvinare Zodijaka.
U uglovima karte su četiri Heruvima koji pokazuju ustanovljeni Univerzum. U centru je Točak Života koji započinje Drvo Života, što je vidljivo
samo onima čista srca. Na donjem delu karte je dobro poznata mapa hemijskih elemenata J.V.N. Salivena.

Tumačenje
Uspravno postavljena: Univerzum predstavlja uspešno zaokruženje jedne faze života i početak druge. Ukazuje se na ispunjenje i materijalni uspeh, ali i na veću duhovnu svesnost. Osoba će osećati da su prethodna ograničenja uklonjena što donosi novi osećaj slobode i mira. Karta označava i putovanje ili promenu mesta boravka.

Glavna značenja: Suština pitanja, sinteza, okončanje predmeta, istrajnost, upornost, uspeh, sreća.

Obrnuto postavljena: Označava nesavršenstvo, nedostatak sposobnosti da se završi preuzeti zadatak, odsustvo mašte ili vizija, razočarenje,
propadanje, slabljenje.

Glavna značenja: Odlaganje, zastoj, protivljenje, suprostavljanje, svojeglavost, tromost.

Hebrejsko slovo Tau

Prevod Krst

Br. vrednost 400

Atribucija Saturn, element Zemlja

Toth Tarot, Priručnik za divinaciju
Knjiga Tota


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Tarot *Dvorske karte ŠTAPOVI

Tue Apr 15 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Male i Dvorske Karte Male Karte predstavljaju dogadjaje, ljude, mesta i stvari svakodnevnog sveta. Ako dobijete Male Karte u otvaranju bićete fokusirani na spoljašnji svet, pre nego na unutrašnji. Boje su povezane sa četiri elementa: Vatra za Štapove, Voda za Pehare, Vazduh za Mačeve i Zemlja za Diskove. Pehari […]