X kuća u natalnom horoskopu


X kuca u natalnom horoskopuU mundanoj astrologiji (horoskop sveta) vrhovi IV  i X kuće su pod pravim uglom, u odnosu na Ascendent i Descendent, odnosno obrazuju “kvadrat”, koji spada u izazovne ili “negativne” aspekte. U takvom horoskopu ASC leži ns 0* Ovna i sve kuće 30*, a što govori da izmedju oblasti individualnog izraza ASC i prve kuce – sa jedne strane, i oblasti IC-A i MC-a sa druge, postoji protivrečnost koja mora biti prevazidjena i integrisana.
Ako imamo u vidu da su u astrološkoj tradiciji IV i X kuća odgovarale roditeljima, onda lako i jasno možemo spoznati raskorak i izazov koji postoji izmedju individualnih želja i potreba, i onih koje su delo naših roditelja i okruženja. Ovo ukazuje na jedan od značajnijih zadataka koji astrologija rešava.
Transakciona analiza je utvrdila da mi u saradnji sa roditeljima i vaspitačima, do sedme godine života stvaramo jedan životni plan, “skript”, koji tokom života postepeno realizujemo. Skript sadrži sve naše odluke u pogledu dijapazona emocija koje sebi smemo da dopustimo kako bismo se osećali sigurnim, kao i ciljeva koje moramo da sledimo u cilju iste sigurnosti.
Sve ove naše odluke su odgovarale vremenu kad smo još bili nesvesni i kada je naš glavni zadatak bio da sebi obezbedimo što više ljubavi i naklonosti svojih bližnjih. U ovim trenucima nam se utiskuju u nesvesno roditeljska očekivanja i njihove želje, što naša psiha, tada još uvek podložna oblikovanju sa lakoćom prihvata i što se kasnije u velikoj meri odražava na naše obrasce ponašanja. Prirodno, ovo se ne dešava potpuno bez našeg učešća, jer tada iz mnoštva poruka kojima smo “bombardovani”, tražimo one koje odgovaraju nasim sklonostima. Ipak možemo da zaključimo, da sedmogodišnje dete još uvek ne može da ima jasne predstave o tome kakve forme ponašanja treba izgradjivati i kakve odluke treba donositi.
Ono što se preko emocija, potrebe za toplinom i sigurnošću iskristališe tokom ovog procesa, nalazimo najočiglednije pokazano u IV kuci. Sa druge strane, na osnovu X kuće se može videti šta je naglašeno kao cilj kome treba težiti. Može se reći da mi krećemo sopstvenim putem, koji je rezultat naše individualne odluke, tek kada ispunimo takozvani “skript” ili životni scenario , koji nam je “utisnut” u detinjstvu.
Ispunjenje ovog skripta je nekada zahtevalo i ceo život. Pojedinac je iz toga mogao biti izbačen tek nakon neke teške bolesti ili velikih životnih preokreta. Tako postaje jasno zašto je tradicionalna astrologija X kuću posmatrala kao područje karijere i delimično individuacije. U izvesnom smislu, to je odgovaralo najvišem stadijumu društvenog ostvarenja. Kuće koje slede nakon ove, XI i XII, ukazuju samo na “nade i želje” i “usamljenost i povlačenje u sebe”.
U današnje vreme deca sve više, već veoma rano, dovode u pitanje autoritet svojih roditelja. Pri tome se i ceo razvoj odvija mnogo brze, a zavisnost od roditeljskog skripta je sve manja i on može biti brze odbačen kao nedovoljno odgovarajući natusu. Tome sigurno jednim delom doprinose spoljne okolnosti, kao i to što sve veći broj ljudi do spoznaja o sebi dolazi podvrgavajuci se grupnim procesima samospoznaje ili terapijskom radu na sebi. Danas je sasvim normalno da se svako od svoje četrdesete-pedesete godine očigledno distancira od skripta koji mu je propisan u detinjstvu, i da uvidi šta je njemu kao individui u ovom životu zaista značajno.
Tada proces individuacije neće više biti X kuca. Iz “želje i nada” će nići konkretna ostvarenja, uz uslov da su zadaci ose IV/X zaista rešeni i proživljeni.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Mayanski Kin za 16.08.2013.

Fri Aug 16 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Magnetic Moon Dali 22 Kin 185 Crvena Elekrična Zmija Aktiviram u cilju preživljavanja Vezujući se za instinkt Stavljam pečat na zalihu životne snage Električnim tonom služenj Vodi me moć univerzalne vode. Mayanski dan CHIKCHAN namenjen je da * Realizujete svoje ciljeve * […]