Terapija bojama


terapija bojamaSvi imamo omiljene, ali i one boje zbog kojih se osećamo depresivno, dok nas određene boje smiruju i daju nam energiju. I naša emocionalna stanja često se opisuju rečenicama kao što su “beo kao duh”, “zelen od zavisti”, “crven od besa”, “gleda kroz ružičaste naočare”. Boja je inače osobina svetlosti, vrsta zračenja kao što su, na primer, ultraljubičasto zračenje, mikrotalasno zračenje. Ali zračenje talasne dužine obojenog svetla nam je vidljivo, dok druga zračenja nisu.

Terapiju bojama možemo da primenimo i na sebi tako što ćemo, na primer, izabrati odeću u onim bojama koje ne pokazuju naše sadašnje već ono raspoloženje u kojem bismo želeli da budemo. Adekvatan izbor boja utiče na opšte raspoloženje pa je važan i izbor boja u prostoru u kom radite i živite, na šoljama iz kojih pijete kafu ili čaj, pa i boja hrane koju jedete

Lečenje bojama ili hromoterapija koristila se još u starom Egiptu, Grčkoj, Kini, Persiji, Indiji. U egipatskim hramovima, arheolozi su pronašli otvore kroz koje se sunčeva svetlost prelamala u bojama spektra i koristila u lečenju. Drevni narodi u lečenju su koristili i obojeno kamenje, minerale, kristale. Kao terapeutsko sredstvo, boja se danas koristi i u medicini ali i u drugim oblastima.

 

PLAVA SMIRUJE, CRVENA DAJE SNAGU
Izlaganje crvenom svetlu izaziva nagli porast energije kod atletičara, dok plavo svetlo pomaže sportistima kojima je potrebna energija na duže vreme tvrdi doktor Jakob Liberman, autor knjige “Svetlost, lek budućnosti”. On smatra da su reakcije na spektar obojene setlosti duboko ukorenjene u našem nervnom sistemu, jer se ljudska rasa razvijala i evoluirala pod sunčevom svetlošću. Zato je normalno da boje u nama izazivaju snažne emocije i reakcije i utiču i na naše telo, odnosno zdravstveno stanje. Neka istraživanja pokazuju da pojedini delovi mozga ne reaguju samo na svetlo, već i na svetlost različitih boja što stimuliše ili smanjujuje proizvodnju hormona. Lečenje bojama našlo je svoju primenu u medicini, naročito kod lečenja psihosomatskih tegoba. Četrdesetih godina prošlog veka psihoterapeut, profesor doktor Maks Lušer, istraživao je vezu između sklonosti prema bojama i psihološke strukture. Napravio je kolor test za ispitivanje ličnosti koji se koristi i danas. Određene boje namirnica odgovaraju određenim znacima horoskopa, u zavisnosti od toga kojoj grupi elemenata pripada vaš znak, vatrenim, zemljanim, vazdušnim ili vodenim.

 

VATRA
Vatreni znaci, Ovan, Lav i Strelac, treba da izbegavaju hranu crvene boje, a više jedu hranu plave boje, kao što su na primer šljive, suve šljive, grožđe, najbolje u kombinaciji sa žutom, npr. kukuruz, banana, ananas, limun, dinja, jaja, puter.

 

ZEMLJA
Zemljani znaci, Bik, Devica, Jarac, iz svog jelovnika trebalo bi da izbace narandžastu a jedu crvenu hranu, kao na primer, crveni kupus, paradajz, kupine, trešnje, ribizle, rotkvice, džigerica, crveno vino, u kombinaciji sa zelenom, npr. spanać, blitva, grašak.

 

VAZDUH
Vazdušni znaci, Blizanci, Vaga i Vodolija, trebalo bi da izbegavaju hranu žute boje, a u njihovom jelovniku treba da bude zastupljena zelena hrana: spanać, zelena paprika, kupus, grašak, u kombinaciji sa pasuljem i celerom, kao i plava hrana poput šljiva, grožđa, suvih šljiva i borovnica.

 

VODA
Vodeni znaci, Rak, Škorpija i Ribe, iz svog jelovnika trebalo bi da izbace hranu crvene boje, osim crvenog povrća. Takođe ne bi trebalo da preteruju sa konzumiranjem džigerice i mesa. Na njih povoljno deluje hrana naranžaste boje: šargarepa, pomorandža, bundeva, kajsije, žumance, u kombinaciji sa mlečnim proizvodima.

 

Crvena boja budi i podstiče na akciju, a uspešno deluje i na posledice opekotina, bubuljice, bore i umornu kožu.

Zelena ublažava posledice stresa, smiruje nadraženu kožu i podstiče cirkulaciju. Odlazak u prirodu gde dominira zelena boja smiruje nas, puni energijom i oslobađa od stresa.

Narandžasta opušta, podiže raspoloženje i podstiče seksualnost, utiče na regenerisanje kože, podstiče metabolizam.

Žuta podiže raspoloženje, podstiče na akciju, povećava moć koncentracije, povoljno deluje na rad organa za varenje. Fina nijansa žute boje u prostoriji stimuliše intelekt.

Plava smiruje, ublažava osećaj bola, naročito u glavi, vratu i leđima, a takođe je efikasna u terapiji nesanice i regulaciji telesne težine.

Ljubičasta deluje na limfni sistem i pomaže u terapiji protiv celulita. Podstiče kreativnost, duhovnost, donosi nadahnuće.

Roze bojasmiruje, otklanja agresiju i pozitivno utiče na nasilno ponašanje pa se koristi i u zatvorima.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Kako očistiti i ojačati solarni pleksus

Sun Sep 7 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email   Treća čakra, koja se naziva čakra solarnog pleksusa, nalazi se upravo iza pupka. Ona se okreće brže od korenske i sakralne čakre, tako da se javlja u nijansama jasnožute boje. Čista i uravnotežena solarna čakra izgleda poput lopte sunčeve svetlosti sa […]