Tumačenje aspekata u natalnom horoskopu


Bride and groom are holding each other's hands during church wedding ceremonyPri razmatranju aspekata planeta u astrološkoj karti potrebno je imati u vidu nekoliko ključnih faktora.
U kojoj meri su lične planete i tačke ugrožene?
Prioritet je potrebno dati analizi Asc, Meseca odn. Sunca i njihovih vladara – odnosi u kojima su oni će odrediti osnovni životni tok. Razmotrite da li su ugroženi snažnim ili blagim, harmoničnim [sekstil, trigon] ili disharmoničnim [kvadrat, opozicija, konjunkcija] aspektima koji mogu biti separacioni ili aplikacioni, kao i brzinu planeta koje ih ugrožavaju. Dodatne informacije ćete dobiti analizirajući Merkura, Veneru, Marsa i sve ostale planete u natalnoj karti, kao i vrhove kuća kojima vladaju.

U zavisnosti od planeta koje se nalaze u aspektu orbis moze blago odstupati od navedenog. Ukoliko je reč o dva malefika čiji aspekat jača, može se uzeti u obzir i širi orbis, dok se u slučaju separacionog kretanja držimo određenih standarda. Takođe, kod sporih planeta [Uran, Neptun, Pluton] ćemo ozbiljnije shvatiti manji orbis 1-3° ukoliko su one lični vladari horoskopa ili ugrožavaju značajne lične tačke, njihove vladare ili vrhove kuća.

Brzina i smer kretanja [direktan ili retrogradan hod] planeta će uticati na razmatranje intenziteta samog aspekta. Ukoliko se Venera nalazi iza Saturna [Venera na 12°, a Saturn na 14°] ovaj aspekat će tek biti realizovan vremenom i nazivamo ga aplikacioni. Snažan je i konstantan. U suprotnom, kada su obe planete u direktnom hodu, i Venera na višem stepenu [Venera na 14°, a Saturn na 12°] aspekat se naziva separacioni jer se Venera, koja je u navedenom slučaju telo koje se brze kreće, udaljava iz odnosa a od aspekta ostaje snažan osećaj straha i negativno sećanje. Ukoliko je Venera retrogradna i na višem stepenu ona se vraća ka Saturnu i aspekat se takođe smatra aplikacionim, intenzivnim.

Planeta po prirodi uticaja može biti benefik ili malefik.

BENEFIK je naziv za planetu sretnog uticaja sto su Venera i Jupiter. Ukoliko su dobrog kvaliteta [dostojanstva], srećno položeni u kući, znaku i povoljno aspektovani u natalnoj karti Mesec, Merkur i Sunce se takođe ubrajaju u ovu grupu.

MALEFIK je definicija za planete koje su negativnog uticaja, Mars, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Ukoliko je negativno aspektovan ili slabog dostojanstva, ugrožen teškom aspekturom Merkur se takođe smatra planetom disharmoničnog uticaja.

Orbis i orbisna priroda

* ORBIS je dozvoljeno odstupanje izrazeno u stepenima (°) pri formiranju aspekata u astroloskoj karti.

* Logika ORBISNE PRIRODE je da se svaki stepen do egzaktnog aspekta računa kao pokazatelj koji govori da se aspekat odnosi na odgovarajuću kuću. Pruza detaljnije informacije o samom aspektu, čak i bez tumačenja znaka ili kuće u kom se planete nalaze. Tako, orbis od 1° ukazuje da dve planete u međusobnom odnosu imaju prirodu Ovna, i odnose se na natusa lično, orbis od 3° je prirode Blizanaca, i njegovu III kuću, te se odnosi na braću i sestre, način komunikacije.
Ptolomejevi aspekti

Nakon sto smo upoznali natalnu kartu, zodijačke kuće i znakove, planete i dignitete vreme je da predstavimo pojam aspekta. Planete koje se nalaze na određenom rastojanju [pod utvrđenim uglovima] jedna od druge jesu u svojevrsnom odnosu. Ako zamislimo da je natalna karta prostrana pozorisna scena, planete su glumci a astroloska polja zasebne prostorije, u kojima vlada zodijački znak koji će opisati scenografiju – udaljenost na kojoj se planete nalaze mozemo nazvati odnosom ili aspektom.

 


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNEŽEVIĆ svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada već desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veličanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena je isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, tromesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrološki i numerološki alati u modernom Menadžmentu. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreira izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (lečenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andrijić. Od 2015. edukuje pristup AKAŠA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Jasmina Knežević je sertifikovani praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Sinastrija *Astrologija odnosa

Sun Dec 13 , 2020
Porodični odnosi su često izvor nepoželjnog neslaganja (pogotovo kada je umešano i nasledje), a činjenica da su veze u okviru porodice kao grupe poznate kao “srodstvo” mogla bi da bude i ponešto ciničan komentar dobro poznate istine da je ponekad teže uspostaviti visok stepen sloge unutar porodične jedinice nego izvan […]