Runa Ur, Uruz


Inicijacija, izvođenje prvog koraka u nekom planu, napuštanje doma, radikalno nova ideja, postavljanje pitanja, razbijanje kaveza, zasluženi ponos, primalna snaga, lov, divljina, nezavisnost, strast. Predstoji vam vrlo značajan napredak, koji može da zahteva rušenje nekih starih tradicija, donošenje nekih radikalnih promena. Runa Uruz predstavlja test zrelosti, kroz koji morate da prođete, ako želite da nastavite sa daljim razvojem vaše ličnosti.

UR, URUZ
Uruz je starogermanska reč za auroksa (vidi istorijski pogled). Takođe, neki uzimaju da je ova runa referenca na Urdin bunar (izvor Urdar); prefiks ur- se koristi u Nemačkom (i ponekad, retko, u Engleskom) da označi stvari velike starosti ili stvari koje prethode drugima: Ursprung (izvor), Urknall (veliki prasak), urtĂĽmlich (originalno). Reč wyrd, koja označava sudbinu ili prospekte, dolazi iz IE korena *uer-, postati, isplesti, saviti. ON reč orlog, OHG urlag – stari zakon, običaj. Za vode Urdara je rečeno da leče bolesti, peru probleme i bolove, otkrivajuci čoveku njegovo istinsko ja; odatle, možda, sledi veza sa OHG rečima urlosa (iskupljenje), urristi (vaskrsenje), urruns (podizanje), urrunst (početak), ursach (praizvor, osnovni razlog ili akcija iz koje su potekle ostale).

Značenje:
energija, strast, vitalnost, instinkt, fizička jakost, izdržljivost, hrabrost, divlja snaga, seksualnost, plodnost, nesvesno, primitivna svest, iracionalno, dobro zdravlje, šamanska iskustva, može označavati i izazov koji vodi do velike promene

Magijska upotreba:
za jačanje volje, povečanje seksualne energije i potencije, pomoć u lovu

Povezanost s mitovima i bogovima:
Ullr, Loki, Odin (kao šaman)

Analiza:
Označava tura (bizon koji je živeo na području cele Europe, a izumro je 1627.god.). Prema pričama bio je malo manji od slona, imao je rogove dugačke oko 6 stopa koji su bili veoma cenjeni kod Germana kao rogovi za piće. Slike turova su pronađene u neolitskim pećinama i veruje se da je upravo lov na tura imao obredno značenje u inicijaciji dečaka u svet odraslih muškaraca. Dečak koji je ubio tura time je dokazao da je muškarac i samim time iniciran u prvi nivo misterije – svest da je izvor života smrt. Runa Ur označava divlju životinju što je suprotno runi Fehu (domaće životinje). Ur predstavlja i svest o smrti i našoj prolaznosti. Energija ove rune je sirova, snažna, to je čista, iskonska vatra.

Koreni:
Uruz je starogermanska reč za auroksa (vidi istorijski pogled). Takođe, neki uzimaju da je ova runa referenca na Urdin bunar (izvor Urdar); prefiks ur- se koristi u Nemačkom (i ponekad, retko, u Engleskom) da označi stvari velike starosti ili stvari koje prethode drugima: Ursprung (izvor), Urknall (veliki prasak), urtĂĽmlich (originalno). Reč wyrd, koja označava sudbinu ili prospekte, dolazi iz IE korena *uer-, postati, isplesti, saviti. ON reč orlog, OHG urlag – stari zakon, običaj. Za vode Urdara je rečeno da leče bolesti, peru probleme i bolove, otkrivajuci čoveku njegovo istinsko ja; odatle, možda, sledi veza sa OHG rečima urlosa (iskupljenje), urristi (vaskrsenje), urruns (podizanje), urrunst (početak), ursach (praizvor, osnovni razlog ili akcija iz koje su potekle ostale).

Alternativni načini izgovora:
OHG – uruz, ur
ON – űr, urur, ur
OE – ur
GO – urus, uraz

Istorijski pogled:
Auroks (auroh) je vrsta ogromnog Evropskog divljeg vola (opisivan je kao nešto manji od slona), koja je istrebljena paralelno sa Evropskim bizonom; poslednji auroks je umro zaštićenoj šumi u Poljskoj, početkom sedamnaestog veka. Auroks ima jako malo veze sa današnjom stokom, i nije imao skoro nikakve veze sa odomaćenom stokom svog perioda. (Slika uz poruku – Auroks – rekonstrukcija verovatnog izgleda, i rekonstrukcija roga) Auroks je veoma važna životinja za sve Evropske narode; ne samo što je njegova slika jedna od najčešće nalaženih na zidovima pećina, on je takođe bio jedna od glavnih divljači na stolovima kroz vekove. Iz njegovih rogova se pilo, u njih se duvalo, i to su oni čuveni veliki krivi rogovi (ponekad i po dva metra dugački) koji se mogu videti na srednjovekovnim slikama. U mnogim plemenima stare Evrope (uključujući tu i slovenska) lov na Auroksa je bio ritual koji je razdvajao dečaka od muškarca; ulovljeni auroh je bio simbol hrabrosti I ulaska među plemenske lovce. Julije Cezar je u svojim opisima Germanije sadrži i opis lova na auroha, koji možete pogledati.

Runske pesme koje su ko zna koliko puta prepisivane očitavaju nestanak ove životinje: mada je Auroks poznat piscu Stare Engleske Runske Pesme, on je bio već dugo nestao u doba kada su Nordijska i Islandska napisane/poslednji put prepisane sa izmenama. U Skandinaviji, reč je počela da označava irvasa, koji je preuzeo i značaj kao najvažnija lovina; u Islandu, gde su i irvasi bili nepoznati, nepoznatim putem reč je počela da znači “kiša.”

Interpretacija:
Uruz je Runa inicijacije, izlaska iz doma (Fehu) u veći svet. Mladić lovi auroha, i njegovom smrću on postaje punopravni član plemena; detinjstvo je završeno. Njegovi rogovi, koji su predstavljali ozbiljnu opasnost u toku lova, sada postaju izvori – izvori pića, izvori zvuka. Auroh ovde preuzima simbol žrtvovanog Boga, Ozirisa Egipatske mitologije, Prometeja Grčke, kao i Hrista – dečak je postao čovek, i dobio shvatanje prvog nivoa misterije: život dolazi iz smrti.

Uruz je takođe test; ako lovac nije vešt, ili ako nema hrabrosti, Auroks će ubiti njega. Islandska Pesma kaže da “talog dolazi iz lošeg gvožđa” – ovo je referenca na nečistoće koje se odvajaju kada se loše gvožđe topi; čovek koji je sastavljen od “lošeg gvožđa” se poznaje po talogu koji ostaje kada bude stavljen na ispit čistoće. Stara Engleska Pesma kaže da je Ur “stvorenje jake srži;” reč “mettle,” “srž, suština” takođe označava čvrstoću metala, kao i čvrstoću čoveka.

Konačno, Uruz je pitanje. Napuštanje ustanovljenih stavova i verovanja (opet oličenih u Runi Fehu), postavljanje novog pitanja, dovođenje utvrđenih “istina” pod sumnju…sve su to mali rituali inicijacije, kojima počinju putovanja ka unapređenju čovekove ličnosti. Auroh je simbol divlje životinje, u kontrastu sa odomaćenom stokom koju pokazuje Fehu; samim tim, on je i simbol za životinju koja izađe iz štale i osvoji svoju slobodu.

Asocijacije:
Inicijacija, izvođenje prvog koraka u nekom planu, napušanje doma, radikalno nova ideja, postavljanje pitanja, razbijanje kaveza, zasluženi ponos, primalna snaga, lov, divljina, nezavisnost, strast

UR (URUZ) – SNAGA, GOVEDO
Predstavlja hrabrost, fizičku snagu, dobro zdravlje, a simbol potiče od jedne vrste starog izumrlog bizona.

Prema Sinhronaru Uruz je jedan od 4 Moći Avatara: URUZ je Moć Oblikovanja koja inicira Avarata (Seli 2)


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Rozenkvarc

Mon Dec 7 , 2015
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Adonisa, ljubavnika grčke boginje Afrodite (Venera u rimskoj mitologiji), napao je Arej bog rata, u obliku vepra. Afrodita je požurila da ga spase i zapetljala se u trnov žbun. Njihova pomešana krv obojila je beli kvarc u roze. Zevs se sažalio na […]