Uživajte u Super Mesecu


Po zalasku Sunca nebo će večeras obasjati pun Mesec, ali će izgledati mnogo veći nego što je uobičajeno. To će biti prilika, doduše retka, da se na nebu vidi takozvani Super Mesec.Super MesecU punom sjaju Super Mesec će biti u noći između nedelj i ponedeljka. Pojedini stanovnici planete na drugim meridijanima tokom protekle noći mogli su da vide Super Mesec, ali će se on u svom punom sjaju pojaviti tek u noći između nedelje i ponedeljka.

Kada se perigej (tačka na putanji nebeskog tela u kojoj je ono najbliže Zemlji) poklopi sa punim Mesecom, dolazi do fenomena koji se naziva Super Mesec. Tada ovaj Zemljin prirodnih satelit izgleda znatno veće nego inače.

Stručnjak za svemirske pojave Heder Kuper, kaže da je pojava Super Meseca rezultat slučajnosti.
– Mesec ide u krug ovalnom orbitom, tako da može da nam se veoma približi, a ako to koincidira sa punim Mesecom, onda on izgleda apsolutno ogroman – objasnila je Kuper.

Mesec će zbog optičke varke izgledati naročito veliko kada se bude nalazio nisko na horizontu, što će biti i prilika za ljubitelje fotografije da naprave upečatljive snimke.

 

Meseć će nam izgledati 14 odsto veći

Ovaj satelilt naći će se na tački svoje orbite koja je najbliža Zemlji, na svega 356.991 kilometara udaljenosti, pa će nam izgledati 14 odsto veći i 30 procenata sjajniji.

Stručnjaci navode da se Super Meseca, uprkos nekim verovanjima, ne treba bojati i da nema nikakve povezanosti ovog astronomskog fenomena sa prirodnim katastrofama. Očekuje se da će se sledeći sličan fenomen dogoditi u avgustu 2014. godine. 

Više od 200 planinara iz svih delova Srbije u ogromnom “super mesecu” uživalo je noćas na krajnje neuobičajen način – penjući se ka najvišem vrhu Suve planine Tremu koji se nalazi na 1810 metara nadmorske visine.  Zbog meseca i vedrog neba planinarima gotovo da svetiljke nisu ni bile potrebne na noćnom usponu na Trem koji se organizuje 12. put za redom. Uspon je počeo pola sata posle ponoći sa niškog izletišta Bojanine vode, a završio se pre sam izlazak sunca oko 04 sata i 45 minuta izjutra na surovom vrhu Trem, koji dominira iznad belopalanačkog sela Kosmovac. Planinari su se zatim jutros u 10 sati vratili na početnu poziciju.
Organizator noćnog uspona planinarski vodič Miloš Tašković izjavio je Tanjugu na vrhu Trem da je ove godine učestvovao rekordan broj učesnika – više od 200.
– Ove godine smo ciljali da uspon bude upravo u vreme Super Meseca pa su planinari noćas zaista uživali u predivnom prizoru. Uspon su pomno pratili šest vodiča i sve je proteklo u najboljem redu – kazao je Tašković
Planinar iz Pirota Srđan Tošić, član Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota kaže da, iako je u dosadašnjoj planinarskoj karijeri “penjao”, kako to planinari u žargonu kažu, sve vrhove u susednoj Bugarskoj, a naravno i u Srbiji, ipak noćni uspon ima posebnu draž.
– Zaista je poseban osećaj. Jeste naporno jer dok svi drugi spavaju vi se penjete bez prestanka skoro pet sati, ali je užitak zaista nesvakidašnji – rekao je Tanjugu Tošić.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Mesečni horoskop za Juli *VODOLIJA

Tue Jun 25 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Delujete zabrinuto zbog novih događaja na poslovnoj sceni i ne želite da se pomirite sa utvrđenim standardima koji vladaju u Vašoj okolini. Tražite efikasnija rešenja u poslovnom izražavanju, ali postoje okolnosti koje ne zavise od Vaše volje ili uticaja. Saradnici Vam zameraju […]