uzrecice roditelja

OVAN
uzrečica roditelja Ovna “Hajde, požuri…”, “Slušajte me…”, “Ma pusti mene – ja ću to sam!”
Ovnovi su veoma moderni, savesni i odgovorni roditelji koji se trude da izgrade prijateljski odnos sa svojom decom podstičući sopstvenim primerom njihovu hrabrost i samostalnost. U najranijem detinstvu razvijaju svest o važnosti ”zdravog života” pa se zdravo hrane i redovno vežbaju. Decu vode na izlete i kampovanja u želji da u njima razviju ljubav prema prirodi. Majka Ovan nikada ne kaže: ”Pazi, udarićeš se!” jer smatra da su sitne povrede i modrice neizbežni deo odrastanja. Ukoliko dete poželi da se bavi opasnim sportom, roditelji Ovnovi će ga u tome podržati. Dešava se da roditelji Ovnovi insistiraju na bavljenju sportom čak i ako njihovo dete ne pokazuje interesovanje za to. Ubeđeni su da će svojoj deci najviše pomoći ako ih nauče disciplini pa njihovi potomci ponekad liče na vojnike. Važno im je da su deca čista i sita i ne zanima ih šta je od garderobe ili igračaka moderno pa im to ne kupuju, zbog čega njihovi mališani mogu da pate naročito kada krenu u školu. Najčešći uzrok neslaganja leži u tome što Ovnovi zahtevaju da ih deca slušaju, ali nisu spremni za interakciju, da saslušaju. Najveći propusti u vaspitavanju nastaju kao posledica ovnovskog nestrpljenja zbog čega njihova deca ponekad dobiju više batina nego poljubaca i pohvala. Roditelji Ovnovi nisu spremni da se odreknu svojih zadovoljstava zarad dece. I pored neizmerne ljubavi, često ih ostavljaju dadiljama, bakama i dekama, naročito dok su mali i, po mišljenju Ovnova, nerazumni.

BIK 
Uzrečica roditelja Bika “Jedi, zdravlje na usta ulazi”, “Pričaćemo posle večere”, “Reci pre svega koliko to košta”.
Bikovi su strpljivi i nežni roditelji. Sigurno je da će roditeljsku ulogu savršeno odigrati dok su njihova deca sasvim mala, kada sve zavisi samo od njih jer znaju kako da ih zaštite. Kako dete počne da odrasta, tako raste i roditeljska brižnost, pa nećemo pogrešiti ako kažemo da su Bikovi izmislili poslovicu: ”Mala deca mala briga, velika deca velika briga”. Problem je zapravo u tome što oni svoju decu nikada ne prihvate kao odrasle ljude nego im neprestano nameću svoju volju pravdajući to željom da ih zaštite. Dok su deca sasvim mala, Bikovi pokazuju neograničeno strpljenje i od velike su pomoći u prvim školskim danima. I majci i ocu Biku najvažnije je da materijalno obezbede svoju decu i da im tako daju sigurnu osnovu za budućnost. Medjutim, vrlo često Bikovi vezuju decu za sebe upravo novcem, a neretko ih drže i u nekoj vrsti doživotne materijalne zavisnosti. S obzirom na to da Bikovi ”mere svet” isključivo svojim aršinima i da nisu u stanju da promene ”tačku posmatranja”, ubedjeni su da njihovu decu čini srećnim isto što i njih. Iako ih neprestano ”drže na oku”, često ne znaju čime bi mogli da usreće svoju decu. Ipak, ne smemo zaboraviti da je majka Bik toliko posvećena da će noćima bdeti nad bolesnim detetom, a da se ni za trenutak ne požali na umor. Bez obzira na uzrast svoje dece, ova snažna i neverovatno izdržljiva žena provešće ceo dan u kuhinji pripremajući jela koja oni najviše vole, i nikada ih neće lišiti toplog zagrljaja. Otac Bik može da deluje nezainteresovano ali, ako ga život dovede u tešku situaciju da ostane samohrani roditelj, sa neverovatnom lakoćom će im zameniti majku u svemu, od nežnih reči do tople večere.  

BLIZANCI   
Uzrečica roditelja Blizanca “Idi, igraj se…”, “Dodji odmah!”, “Kako to misliš nisi čuo?” 
Blizancima roditeljstvo nije životni prioritet, ali se dobro snalaze u toj ulozi. Ne sputavaju svoju decu tolerišuci im mnogo štošta: od škrabanja po zidovima do tuče sa drugom decom u obdaništu. Stiče se utisak da deci dozvoljavaju razne nestašluke samo da bi ih ostavili na miru jer Blizanci ne žele ni zbog čega da se odreknu svojih interesovanja. Pošto su i sami ”večita deca”, odnos izmedu njih i dece podseća na ravnopravnost. Medjutim, roditelj Blizanac ume da bude sebičan u odnosu na svoju decu u smislu da prvo zadovolji sopstvene potrebe. Blizanci će svojoj deci preneti mnoštvo različitih informacija i verovatno će ih naučiti da pišu i čitaju pre nego što krenu u školu, ali nikada neće znati kako da deci pokažu ljubav i nežnost. Žena Blizanac često nema urodjeni majčinski instinkt, ali je zato dovoljno razumna pa zna šta treba da čini. Njen odnos prema deci je nešto kao ”intelektualno” materinstvo jer najveći deo vremena provodi u dugim razgovorima pa je deca obožavaju u periodu puberteta jer pokazuje veliko razumevanje za sve što im se tada dešava. Tata Blizanac roditeljstvo shvata kao šalu, ali upravo zbog toga svojoj deci može da bude beskrajno interesantan. Obožavaju ga jer sa njima telefonom sa posla priča ”izmišljenim jezikom”, svadja se oko kompjuterskih igrica i nikada im ”ne gleda kroz prste” u igri ”ne ljuti se čoveče”.  

RAK   
Uzrečica roditelja Raka “Da li želiš da ti pomognem…”, “Plašila sam ja da će se to tako završiti”, “Jesi li jela, šta si obukla, a kada se vraćaš?” 
Drugo ime za ženu Raka je ”majka”. Ako kojim slučajem nema svoju decu, postaviće se prema prijateljima majčinski i zaštitnički. Rakovi ne moraju da se uče roditeljstvu, ali zato svojim primerom mogu da nauče ostale šta znači biti pravi roditelj. Odlični su pedagozi i intuitivno znaju šta je deci potrebno. Uveriće ih da je porodični dom najsigurnije, a roditeljski zagrljaj najtoplije mesto na svetu. Rakovi misle da njihova deca zaslužuju samo najbolje i ništa im nije teško da urade za njih. Suptilno osluškuju potrebe svoje dece, pa i pre nego što ona izuste šta žele, roditelj Rak će im to ponuditi ”na tacni”. Kada su deca gladna, dobiće ukusnu domaću hranu, na prve simptome prehlade dobiće sirup i biće ušuškana u topli krevet. Majka Rak nikada neće dozvoliti da dete izadje iz kuće, a da ne proveri da li je adekvatno obučeno. Tačnije, obući će ga više nego što treba iz straha da se ne prehladi. Izraženim zaštitničkim nagonima od deteta može da napravi razmaženog nesposobnjakovića. Roditelji Rakovi su neumorni kolekcionari najraznovrsnijih predmeta svoje dece, pa ih možemo nazvati i ”čuvarima uspomena”. Oni čuvaju zanimljive dečije crteže i fotografije sa pažljivo upisanim datumima, uredno upakovane prve cipelice i bluzice sa krštenja. Veoma teško podnose period detetovog puberteta jer počinju da se osećaju odbačenima pa pokušavaju da vežu dete za sebe svim mogućim sredstvima: od suza i zabrana do kritikovanja njegovih prijatelja i simpatija.  

LAV   
Uzrečica roditelja Lava “Ja sam u tvojim godinama već uveliko…”, “Ma ništa ti ne brini. Samo reci da sam JA tvoj otac/majka”, “Ne mogu da verujem da si dobila četvorku – sutra ćud oći da porazgovaram sa učiteljicom”.
Roditelji Lavovi ne skrivaju ambiciju da njihova deca jednog dana postanu uspešni ljudi. Sve će učiniti da im u tome pomognu, jedino neće pitati dete da li i ono to želi. Dosadne roditeljske obaveze sa lakoćom prihvataju, ali nisu u stanju da primete mane svoje dece jer ih ljubav potpuno zaslepi. Doduše, ako se desi da otkriju mane svog deteta, odlučno će krenuti u prevaspitavanje. Ukoliko ima više dece što je kod ove majke retkost, majka Lavica uglavnom odabere svog miljenika. To uvek bude dete koje po njenim kriterijumima najviše ”obećava”, što znači da najbrže može da stigne do ”vrha”. Lavovi zahtevaju od dece da im ukazuju dužno poštovanje i uče ih ličnim primerom da budu samouvereni i samostalni. Majka Lavica ne libi se da se posvadja sa drugim roditeljima, ili čak sa decom, da bi svom detetu obezbedila poštovanje drugih. Prema svom detetu ponekad se ponaša kao da je član kraljevske porodice i takav tretman zahteva i od drugih. Roditelji Lavovi obasipaju ljubavlju i pažnjom svoju decu, igraju se sa njima, valjaju se po podu i vode drugarske razgovore, ali ih takodje uče poslušnosti i poštovanju starijih. Kada podviknu, očekuju da deca stanu u stav ”mirno” a, ako ni posle lavljeg urlika ne poslušaju, nije čudno da slede i batine. Negativne osobine Lavova roditelja uočavaju se u previsokim očekivanjima i zahtevima koje postavljaju pred svoju decu. Teško je poverovati, ali očevi Lavovi posebno su talentovani da dete pogrešno vaspitaju uprkos strogoći. Najveća opasnost je u tome što deci daju previše novca i što im kupuju preskupe poklone.  

DEVICA   
Uzrečica roditelja Device “Operi ruke!”, “Sedi da ti nešto ispričam”, “Pokupi svoje igračke”.
Osobe rodjene u znaku Device nisu oduševljene roditeljstvom jer im je nered prva asocijacija na pominjanje reči “dete”. Device vole da isplaniraju sve unapred, ali im se i pored toga deca uglavnom ”dese” slučajno. Vredne i iznad svega snalažljive, Device su kao roditelji ponekad preterano savesne ali i pomalo uplašene. Naročito su zabrinute za zdravlje svoje dece. Od malih nogu uče ih da se zdravo hrane nudeći uvek voće umesto čokolade. Majka Devica nikada ne zaboravlja redovne dečije lekarske kontrole i bezbroj puta u toku dana upita: ”Da li ste oprali ruke?” Njenu decu nikada nećete videti musavu, uflekanog džempera ili pocepanih patika. Još je manja verovatnoća da ih zateknete kako kvare igračke ili šaraju bojicama po zidovima. Majka Devica će držati sve pod kontrolom i održavace strogu disciplinu. Učiniće sve što je u njenoj moći da bi deci usadila dobre navike. Posebno će se potruditi da deca zavole knjige i nikada neće zaboraviti da im pročita priču pred spavanje. Negativne osobine roditelja Device ispoljavaju se kroz nepoverenje u sposobnosti svoje dece, pa se može desiti da njihovi mališani odrastu u osobe koje nemaju dovoljno samopouzdanja. Zbog težnje ka savršenstvu, roditelji Device veoma su kritični, neprestano pronalaze mane i zamerke. Ovakvo ponašanje će neko dete motivisati, ali će drugo blokira, pa bi najbolje bilo da prvo shvate kako njihova deca reaguju na kritike i da ih, u zavisnosti od toga, primenjuju. 


AUTORSKI MATERIJAL © Jasmina Knežević
ZABRANJENO  KOPIRANJE  
PARAFRAZIRANJE  I  PREUZIMANJE