Zavisnost


Najveći problemi koje današnji savremeni život postavlja su svakodnevni emocionalni stresovi, psihička nestabilnost, frustracije, emotivna i finansijska nesigurnost, osećanje usamljenosti, poremećeni porodični odnosi i druge pojave koje izazivaju agresivnost ili težnje za povlačenjem i eventualnim korišćenjem supstanci koja jačaju poljuljano osećaj sigurnosti. Takve osobe su u opasnosti da pređu u svet ovisnika iz koga se nije lako izbaviti. Astrologija nam daje uvid u rizik od zavisnosti, i značajnu pomoć u ranom otkrivanju sklonosti ka štetnim navikama.

Glavni astrološki “krivac” za pojavu ovakvih bolesti, mada ne i jedini, je planeta Neptun od čijeg položaja u horoskopu velikim delom zavisi psihičko zdravlje, jer njena negativna ispoljavanja su težnje za bežanjem od stvarnosti, droge, alkohol, zloupotreba medikamenata, iluzije, laži i obmana.
Dok jedino stručni astrolozi mogu da sagledaju celokupnu sliku i procene eventualne rizike, postoje izvesni faktori u horoskopu koje može bez greške da proceni i početnik. Glavni među njima su Venera (apetiti) konjukcija Neptun, Jupiter (preterivanje) konjukcija Neptun, Aspekti Pluton-Neptun (intezivni nagoni), veliki broj aspekata između ove tri planete i Neptuna, posebno trigona i sekstila, iako se tradicionalno smatraju povoljnim, aflikcije Mesec-Neptun (depresije, psihoze, alkohol), kao i pozicija Neptuna u prvoj, drugoj, petoj, osmoj i dvanaestoj kući natalnog horoskopa. Negativno izražen Neptun u prvoj kući daje samoobmane, nepouzdanost i konfuziju ličnih ciljeva, u drugoj kući daje lenjost, nepraktičnost i finansijsku zavisnost, dok su u petoj kući moguće tajne ljubavne veze i razočarenja, ali je takođe moguće da deca tih osoba imaju psihološke probleme sa kojima je teško izaći na kraj. Sa Neptunom u osmoj kući moguća je manipulacija okultnim silama radi lične dobiti, dok su u dvanaestoj moguće neurotične preokupacije problemima iz prošlosti, kao i strahovi koji potiču iz nesvesnog. Sve ovo važi, pre svega, ako je Neptun aflikovan, a u horoskopu ne postoje faktori koji će ova dejstva poništiti ili ublažiti.
Što se tiče aflikcija, kvadrat Saturna i Neptuna može da naglasi kompleks inferiornosti, opozicija Jupitera i Neptuna naglasiće težnje okultizmu i religijskim obmanama, slično kao Venera kvadrat Neptun, dok opozicija Neptuna i Marsa može da naglasi psihosomatska oboljenja koja je teško dijagnosticirati.
Međutim, bez obzira na aspekte i pozicije u horoskopu, jasno je da većina problema potiče iz nesređene domaće i porodične situacije i veći deo ovisnika bilo koje vrste su osobe koje nemaju dovoljnu emocionalnu podršku. Porodica je odlučujući faktor zdravog društva i u okviru nje se problemi mogu seći u korenu. Naredni opisi sunčevih znakova se odnose na decu i mlade i namenjeni su da olakšaju roditeljima da pomognu svojoj deci u zdravom i normalnom razvoju, tako da štetne navike nikada ne budu problem.

OVAN – Urođena težnja ove dece da odgovore na izazove i zabrane drugih može da postavi problem odavanju alkoholu, drogama ili drugim zavisnostima. Treba im pružiti izazov za život i ugled. Potrebno im je da znaju da imate poverenje u njih i da ih ‘izazivate’ da ispune vaša najviša očekivanja. Dopustite im da osete da ih smatrate izuzetnima, najvažnijim ljudima i da se nadate da ništa od onoga što čine neće biti ispod vaših visokih kriterijuma. Stvorite plan konstruktivnih izazova: ohrabrite ih da učestvuju u sportskim aktivnostima ili da uzmu učešća u školskim horovima, društvenim aktivnostima, klubovima, domaćim odgovornostima koje za njih neće predstavljati opterećenje ili prinudu. Nikada im ne recite da im je zabranjeno da probaju droge, alkohol ili pušenje, inače mogu da osete potrebu da ste pogrešno izazvali njihovo pravo da biraju. Uzdržaće se od odavanja zavisnostima uglavnom ili jedino zbog toga što su tako sami odlučili, a ne zbog toga što im je bilo ko zabranio ili im pretio.

BIK – Obzirom da ovim znakom vlada Venera, ova deca mogu biti sklona suvišnom ‘zadovoljavanju apatita’. Previše slatkiša ili druge jake hrane, mnogo ‘mekih’ pića, suviše gledanja televizije i slično. Zato se može ukazati potreba da rano vaspitanje posebno naglasi uzdržavanje. Treba da znaju da život ne garantuje da imaju pravo na sve što čini da se osećaju dobro ili zadovoljava njihovu trenutnu ‘glad’. Znajte da su sklona navikama, tako da jednom ustanovljenu rutinu, bilo pozitivnu ili negativnu, teže da zadrže i nju nije lako promeniti. Imperativ je da budu informisani o nerazdvojnim opasnostima koje donosi korišćenje narkotika. S obzirom da odluke donose sporo, najveći izvor razočaranja za njih su teškoće posle uspešnog starta, zato je tada podrška najvažnija. pomozite im da ustanove navike da nikad čak i ne pomisle na korišćenje narkotika ili antidepresiva.

BLIZANCI – Najbolje je ovu decu potpuno informisati i objasniti im sve moguće negativne posledice korišćenja droga ili odavanja drugim zavisnostima. Emocionalni pristup ili apeli obično nisu efikasni i verovatno neće vredeti truda. Uvek budite spremni da obezbedite inteligentne, dobro promišljene odgovore na sva pitanja koja ova mentalno radoznala deca mogu da postave, sve razloge ‘za’ i ‘protiv’. Njima je neophodna mentalna stimulacija, zato treba učiniti sve da učestvuju u konstruktivnim aktivnostima: čitanju, pisanju, kompjuterima, igrama… ukratko rečeno, svemu što će zaposliti njihov um i ruke i pružiti im mogućnosti da ispoljavaju svoje ideje i kreativnost na što više planova, što će zadovoljiti njihovu prirodu i učiniti nezanimljivim sve oblike zavisnosti.

RAK – Za ovu decu je izuzetno važan koncept porodičnog jedinstva i eventualnog roditeljstva. Ako ste sposobni da im prenesete da odavanje alkoholu, drogama i drugim zavisnostima može da u potpunosti uništi njihove planove i želje da imaju sopstvenu porodicu, možete očekivati uspeh u njihovom odvraćanju od sticanja navika koje mogu da odlože ili unište ovu najsmisleniju motivaciju. Čineći dom mestom koje mogu da vole i poštuju, koje služi kao prijatan centar za njihov život, omogućavate im da se osećaju voljenim i sigurnim, što je takođe izuzetno važno. S obzirom da imaju veliko poverenje u roditelje i teže da ih imitiraju, od suštinske je važnosti da sopstvenim primerom pomognu svom detetu.

LAV – Možda ni jedan od znakova Zodijaka ne poseduje toliko ponosa, tako da je moguće apelovati na ovu decu da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu da unište njihov osećaj samopoštovanja, kao i poštovanje drugih. Njihova osnovna potreba je da budu ‘zvezde’, ali im se ne dopada uloga ‘palih zvezda’. Ohrabrite ih da preduzimaju konstruktivne, zabavne, kreativne aktivnosti – školske predstave, javno govorništvo, umetničke aktivnosti, sport i slično. To će im pomoći da izgrade dobru reputaciju. Tada će sigurno dobro da razmisle pre nego što učine bilo šta što može tako lako i brzo da pokvari sve što su radom postigli. Kada je moguće, ističite njihove uspehe, odnosno iskoristite svaku mogućnost da učinite da se osećaju važnim.

DEVICA – Deca rođena u ovom znaku imaju intenzivno urođeno zanimanje za očuvanje zdravlja, što donosi mogućnost da im pomognete dajući im obilje tačnih informacija koje se odnose na negativne zdravstvene efekte odavanja alkoholu, narkoticima, lekovima i pušenju. Postoji dobar razlog da verujemo da na taj način nikada neće biti uvučena u nešto što je u suprotnosti sa njihovim željama da očuvaju svoje zdravlje. Donesite im odgovarajuću literaturu i ohrabrite ih da čitaju. Diskutujte sa njima o tome. Ako je potrebno, omogućite im stručne odgovore psihijatra o mogućim rizicima. Podržite njihovu moguću želju da učestvuju u školskim ili društvenim akcijama u borbi protiv bolesti zavisnosti. Obratite posebnu pažnju da imaju potpuno uravnoteženu ishranu.


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Zavedi ga...

Mon Apr 15 , 2013
Share on Facebook Tweet it Pin it Email OVAN Strepi od jakih žena, zato ga pustite da misli da on vas juri. Budite oštroumni, pametni i neodoljivi. Upotrebite um isto kao i telo kako biste ga privukli. Iako duboko u sebi znate da ste tip žene koja traži oslonac u muškarcu, […]