Zavisnost


Najve─çi problemi koje dana┼ínji savremeni ┼żivot postavlja su svakodnevni emocionalni stresovi, psihi─Źka nestabilnost, frustracije, emotivna i finansijska nesigurnost, ose─çanje usamljenosti, poreme─çeni porodi─Źni odnosi i druge pojave koje izazivaju agresivnost ili te┼żnje za povla─Źenjem i eventualnim kori┼í─çenjem supstanci koja ja─Źaju poljuljano ose─çaj sigurnosti. Takve osobe su u opasnosti da pre─Ĺu u svet ovisnika iz koga se nije lako izbaviti. Astrologija nam daje uvid u rizik od zavisnosti, i zna─Źajnu pomo─ç u ranom otkrivanju sklonosti ka ┼ítetnim navikama.

Glavni astrolo┼íki “krivac” za pojavu ovakvih bolesti, mada ne i jedini, je planeta Neptun od ─Źijeg polo┼żaja u horoskopu velikim delom zavisi psihi─Źko zdravlje, jer njena negativna ispoljavanja su te┼żnje za be┼żanjem od stvarnosti, droge, alkohol, zloupotreba medikamenata, iluzije, la┼żi i obmana.
Dok jedino stru─Źni astrolozi mogu da sagledaju celokupnu sliku i procene eventualne rizike, postoje izvesni faktori u horoskopu koje mo┼że bez gre┼íke da proceni i po─Źetnik. Glavni me─Ĺu njima su Venera (apetiti) konjukcija Neptun, Jupiter (preterivanje) konjukcija Neptun, Aspekti Pluton-Neptun (intezivni nagoni), veliki broj aspekata izme─Ĺu ove tri planete i Neptuna, posebno trigona i sekstila, iako se tradicionalno smatraju povoljnim, aflikcije Mesec-Neptun (depresije, psihoze, alkohol), kao i pozicija Neptuna u prvoj, drugoj, petoj, osmoj i dvanaestoj ku─çi natalnog horoskopa. Negativno izra┼żen Neptun u prvoj ku─çi daje samoobmane, nepouzdanost i konfuziju li─Źnih ciljeva, u drugoj ku─çi daje lenjost, neprakti─Źnost i finansijsku zavisnost, dok su u petoj ku─çi mogu─çe tajne ljubavne veze i razo─Źarenja, ali je tako─Ĺe mogu─çe da deca tih osoba imaju psiholo┼íke probleme sa kojima je te┼íko iza─çi na kraj. Sa Neptunom u osmoj ku─çi mogu─ça je manipulacija okultnim silama radi li─Źne dobiti, dok su u dvanaestoj mogu─çe neuroti─Źne preokupacije problemima iz pro┼ílosti, kao i strahovi koji poti─Źu iz nesvesnog. Sve ovo va┼żi, pre svega, ako je Neptun aflikovan, a u horoskopu ne postoje faktori koji ─çe ova dejstva poni┼ítiti ili ubla┼żiti.
┼áto se ti─Źe aflikcija, kvadrat Saturna i Neptuna mo┼że da naglasi kompleks inferiornosti, opozicija Jupitera i Neptuna naglasi─çe te┼żnje okultizmu i religijskim obmanama, sli─Źno kao Venera kvadrat Neptun, dok opozicija Neptuna i Marsa mo┼że da naglasi psihosomatska oboljenja koja je te┼íko dijagnosticirati.
Me─Ĺutim, bez obzira na aspekte i pozicije u horoskopu, jasno je da ve─çina problema poti─Źe iz nesre─Ĺene doma─çe i porodi─Źne situacije i ve─çi deo ovisnika bilo koje vrste su osobe koje nemaju dovoljnu emocionalnu podr┼íku. Porodica je odlu─Źuju─çi faktor zdravog dru┼ítva i u okviru nje se problemi mogu se─çi u korenu. Naredni opisi sun─Źevih znakova se odnose na decu i mlade i namenjeni su da olak┼íaju roditeljima da pomognu svojoj deci u zdravom i normalnom razvoju, tako da ┼ítetne navike nikada ne budu problem.

OVAN – Uro─Ĺena te┼żnja ove dece da odgovore na izazove i zabrane drugih mo┼że da postavi problem odavanju alkoholu, drogama ili drugim zavisnostima. Treba im pru┼żiti izazov za ┼żivot i ugled. Potrebno im je da znaju da imate poverenje u njih i da ih ‘izazivate’ da ispune va┼ía najvi┼ía o─Źekivanja. Dopustite im da osete da ih smatrate izuzetnima, najva┼żnijim ljudima i da se nadate da ni┼íta od onoga ┼íto ─Źine ne─çe biti ispod va┼íih visokih kriterijuma. Stvorite plan konstruktivnih izazova: ohrabrite ih da u─Źestvuju u sportskim aktivnostima ili da uzmu u─Źe┼í─ça u ┼íkolskim horovima, dru┼ítvenim aktivnostima, klubovima, doma─çim odgovornostima koje za njih ne─çe predstavljati optere─çenje ili prinudu. Nikada im ne recite da im je zabranjeno da probaju droge, alkohol ili pu┼íenje, ina─Źe mogu da osete potrebu da ste pogre┼íno izazvali njihovo pravo da biraju. Uzdr┼ża─çe se od odavanja zavisnostima uglavnom ili jedino zbog toga ┼íto su tako sami odlu─Źili, a ne zbog toga ┼íto im je bilo ko zabranio ili im pretio.

BIK – Obzirom da ovim znakom vlada Venera, ova deca mogu biti sklona suvi┼ínom ‘zadovoljavanju apatita’. Previ┼íe slatki┼ía ili druge jake hrane, mnogo ‘mekih’ pi─ça, suvi┼íe gledanja televizije i sli─Źno. Zato se mo┼że ukazati potreba da rano vaspitanje posebno naglasi uzdr┼żavanje. Treba da znaju da ┼żivot ne garantuje da imaju pravo na sve ┼íto ─Źini da se ose─çaju dobro ili zadovoljava njihovu trenutnu ‘glad’. Znajte da su sklona navikama, tako da jednom ustanovljenu rutinu, bilo pozitivnu ili negativnu, te┼że da zadr┼że i nju nije lako promeniti. Imperativ je da budu informisani o nerazdvojnim opasnostima koje donosi kori┼í─çenje narkotika. S obzirom da odluke donose sporo, najve─çi izvor razo─Źaranja za njih su te┼íko─çe posle uspe┼ínog starta, zato je tada podr┼íka najva┼żnija. pomozite im da ustanove navike da nikad ─Źak i ne pomisle na kori┼í─çenje narkotika ili antidepresiva.

BLIZANCI – Najbolje je ovu decu potpuno informisati i objasniti im sve mogu─çe negativne posledice kori┼í─çenja droga ili odavanja drugim zavisnostima. Emocionalni pristup ili apeli obi─Źno nisu efikasni i verovatno ne─çe vredeti truda. Uvek budite spremni da obezbedite inteligentne, dobro promi┼íljene odgovore na sva pitanja koja ova mentalno radoznala deca mogu da postave, sve razloge ‘za’ i ‘protiv’. Njima je neophodna mentalna stimulacija, zato treba u─Źiniti sve da u─Źestvuju u konstruktivnim aktivnostima: ─Źitanju, pisanju, kompjuterima, igrama… ukratko re─Źeno, svemu ┼íto ─çe zaposliti njihov um i ruke i pru┼żiti im mogu─çnosti da ispoljavaju svoje ideje i kreativnost na ┼íto vi┼íe planova, ┼íto ─çe zadovoljiti njihovu prirodu i u─Źiniti nezanimljivim sve oblike zavisnosti.

RAK – Za ovu decu je izuzetno va┼żan koncept porodi─Źnog jedinstva i eventualnog roditeljstva. Ako ste sposobni da im prenesete da odavanje alkoholu, drogama i drugim zavisnostima mo┼że da u potpunosti uni┼íti njihove planove i ┼żelje da imaju sopstvenu porodicu, mo┼żete o─Źekivati uspeh u njihovom odvra─çanju od sticanja navika koje mogu da odlo┼że ili uni┼íte ovu najsmisleniju motivaciju. ─îine─çi dom mestom koje mogu da vole i po┼ítuju, koje slu┼żi kao prijatan centar za njihov ┼żivot, omogu─çavate im da se ose─çaju voljenim i sigurnim, ┼íto je tako─Ĺe izuzetno va┼żno. S obzirom da imaju veliko poverenje u roditelje i te┼że da ih imitiraju, od su┼ítinske je va┼żnosti da sopstvenim primerom pomognu svom detetu.

LAV – Mo┼żda ni jedan od znakova Zodijaka ne poseduje toliko ponosa, tako da je mogu─çe apelovati na ovu decu da ne u─Źestvuju u aktivnostima koje mogu da uni┼íte njihov ose─çaj samopo┼ítovanja, kao i po┼ítovanje drugih. Njihova osnovna potreba je da budu ‘zvezde’, ali im se ne dopada uloga ‘palih zvezda’. Ohrabrite ih da preduzimaju konstruktivne, zabavne, kreativne aktivnosti – ┼íkolske predstave, javno govorni┼ítvo, umetni─Źke aktivnosti, sport i sli─Źno. To ─çe im pomo─çi da izgrade dobru reputaciju. Tada ─çe sigurno dobro da razmisle pre nego ┼íto u─Źine bilo ┼íta ┼íto mo┼że tako lako i brzo da pokvari sve ┼íto su radom postigli. Kada je mogu─çe, isti─Źite njihove uspehe, odnosno iskoristite svaku mogu─çnost da u─Źinite da se ose─çaju va┼żnim.

DEVICA – Deca ro─Ĺena u ovom znaku imaju intenzivno uro─Ĺeno zanimanje za o─Źuvanje zdravlja, ┼íto donosi mogu─çnost da im pomognete daju─çi im obilje ta─Źnih informacija koje se odnose na negativne zdravstvene efekte odavanja alkoholu, narkoticima, lekovima i pu┼íenju. Postoji dobar razlog da verujemo da na taj na─Źin nikada ne─çe biti uvu─Źena u ne┼íto ┼íto je u suprotnosti sa njihovim ┼żeljama da o─Źuvaju svoje zdravlje. Donesite im odgovaraju─çu literaturu i ohrabrite ih da ─Źitaju. Diskutujte sa njima o tome. Ako je potrebno, omogu─çite im stru─Źne odgovore psihijatra o mogu─çim rizicima. Podr┼żite njihovu mogu─çu ┼żelju da u─Źestvuju u ┼íkolskim ili dru┼ítvenim akcijama u borbi protiv bolesti zavisnosti. Obratite posebnu pa┼żnju da imaju potpuno uravnote┼żenu ishranu.


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Next Post

Zavedi ga...

Mon Apr 15 , 2013
OVAN┬áStrepi od jakih ┼żena, zato ga pustite da misli da on vas juri. Budite o┼ítroumni, pametni i neodoljivi. Upotrebite um isto kao i telo kako biste ga privukli. Iako duboko u sebi znate da ste tip ┼żene koja tra┼żi oslonac u mu┼íkarcu, poka┼żite da ste sasvim nezavisni – pla─çajte svoje […]

You May Like