Prazan hod


prazan hod

NE TREBA započeti nove akcije tokom perioda praznog hoda ukoliko se ne shvata kvalitet ove strane vremena, jer mogu da se pojave problemi kada nedovoljno mudro koristimo sadašnje stanje vremena za kontra svrhe. U svakom slučaju mudro razumevanje i korišćenje ova dva stanja može da nam pomogne da ostvarimo bolju ravnotežu života. Definicija Prazan hod ( prazan hod) je u osnovi astrološko stanje Meseca, koje se proteže i na planete, što je poznato barem 2000 godina unazad.  Prazan hod deluje kao psihološki mehanizam uravnotežavanja između dva suprotna skupa impulsa. Trenuci u vremenu su bilo  Prazan hod ili nisuprazan hod.  Faze praznog hoda imaju sklonost da se zajedno grupišu – to jest, oni se ne izmenjuju iz minuta u minut, već se nastavljaju satima, čak i danima, pre nego što se naglo ne promene u svoje polarno suprotno stanje.  Prazan hod ili ne-prazan hod periodi predstavljaju samo alternative koje tokom dugačkih perioda služe da se uravnoteže ljudska emocionalna i intelektualna stanja. Bez stanja prazan hod fenomena u životu, u nama, u svetu, u našim iskustvima, bili bismo ostavljeni bez uravnotežavajućih mehanizma da se postavimo „desno“ ili „levo“duž čitavog opsega ljudskih mogućnosti.

Putovanje Meseca preko neba uspostavlja ili oslobađa osnovni mehanizam praznog hoda. U slučaju Meseca vreme nastupanja  praznog hoda je otprilike na svaka dva do tri dana, a može trajati od par sekundi do nekoliko časova ili čak dana, sve u zavisnosti od toga kako su druge planete postavljene na nebu. Kada su planete raspršene širom zodijaka tada je vreme za  prazan hod Meseca generalno malo, a kada su planete koncentrisana u jednom delu Zodijaka tada se  prazan hod produžava na sate ili dane. Kada se planete nalaze na kasnijim stepenima Zodijačkih znakova tada periodi za prazan hod imaju tendeciju da budu kraći, a kada su planete u ranim stepenima zodijačkih znakova tada ovi periodi imaju tendenciju da budu duži.

Većina astroloških kalendara ima obeležene periode tokom kojih je Mesec u praznom hodu. Još kao student astrologije naučio sam definiciju  prazan hod prema kojoj Mesec (a to znači, vreme) postaje prazan hod odmah nakon što je napravio svoj poslednji Ptolomejski aspekat sa drugom planetom pre nego što je napustio zodijački znak u kome se tada nalazio. Vreme od tačnog trenutka tog poslednjeg egzaktnog Ptolomejskog aspekta sa planetom do trenutka kada Mesec ulazi u sledeći zodijački znak jeste vreme kada je Mesec u praznom hodu. Ptolomjeski aspekti su: konjukcija, opozicija, trigon, kvadarat i sekstil. To su jedini takvi aspekti koji se razmatraju kada se pominje termin „ptolomjeski“. Kvinkunks (150°) NIJE deo ove definicije, niti je polusekstil, polukvadrat, kvintil, paralel itd. Razmatraju se jedino aspekti u geocentričnoj, a ne heliocentričnoj astrologiji. Kao koncept, paraleli i kontraparaleli se nisu pominjali u astrološkoj literaturi sve do srednjeg veka. Tradicionalno, aspekti na uglove dijagrama, ili lične senzitivne tačke (npr, mesečevi čvorovi, ascendent) se generalno ne uzimaju kao obeležja početka perioda praznog hoda. Ipak, kao što ćete kasnije saznati u ovom članku, postoje druge interpretacije za  prazan hod koja malčice menjaju prvobitnu ideju.

Navedenu tradicionalnu definiciju za prazan hod su modifikovali neki astrolozi u 20. veku uključujući korišćenje paralela i kontraparalela (aspekti po deklinacijama) kao prihvatljivih za konačan aspekat koji Mesec može da napravi pre nego što napusti znak. Definicija je kasnije modifikovana i za rad horarne astrologije od strane nekih astrologa i uključuje aspekte ne samo prema planetama, već takođe i aspekte prema Asc, pa čak i na onaj Asc koji se obrazuje u lokalnoj karti trenutnog boravka, čvoru, Mc-u, uglovima karte, tački sreće, pa i drugim arapskim tačkama takođe. U Horarnoj astrologiji efekat Meseca je primaran, i ukoliko horarna karta sadrži  mesečev prazan hod tada to postaje važna opisna tačka. Zaštitnici tradicionalne astrološke prakse insistiraju da se termin  prazan hod primenjuje samo na Mesec, kao i da se samo Ptolomjeski aspekti razmatraju kada se određuju  prazan hod periodi. Lično, držim se i dalje drevne astrološke definicije za  prazan hod. Jedina modifikacija tradicionalne definicije koju radim jeste da koristim moderne planete: Uran, Neptun i Pluton, kao deo sveukupnog planetarnog skupa, uz tradicionalne astrološke planete, a to su Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn. Aspekti Meseca na bilo koji od različitih asteroida, Hiron, transneptune itd. ne razmatraju se kao prihvatljivi markeri prazan hod. Ne znam ni za jednu razložnu dugoročnu studiju koja je napravljena sa Mesecom koji pravi aspekte sa asterioidima ili hipotetičnim astrološkim telima i prazan hod pojave. U stvari, upravo suprotno je istina iz mojih ličinih zapažanja: to jest, tradicionalna definicija prazan hod koja koristi poznate glavne planete izgleda da najbolje funkcioniše. Ipak, u ovom članku nešto kasnije predlažem unekoliko uvećanje prazan hod ideje.

Efekti Kada je Mesec prazan hod, kaže astrološka tradicija, Mesec (ili nosilac vremena) nosi umanjenu ili izmenjenju astrološku energiju. To je i dalje Mesec, vreme je i dalje vreme, ali akcije započete tokom praznog hoda mogu da prouzrokuju neželjene ili u najmanju ruku, čudnovate efekte. Važno je beležiti i poštovati prazan hod vremenske periode svakodnevno tako da možete upravljati efikasnije svojim vremenom. Postoje okolnosti kada će vam ovi periodi ići na ruku, a postoje okolnosti kada prazan hod može da ugrožava planove i namere. Dužnost je svake osobe da nauči kako da radi sa i kako da koristi prazan hod na svoju korist.

 


Jasmina Knezevic 063222539

Dobar dan dragi moji, Dobrodošli. Moje ime je Jasmina KNEŽEVIĆ, autorka sam i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predavač sa višegodišnjim iskustvom. Svoju edukaciju je započela 1998. u okviru astrološke škole “AstroLab” Aleksandra Imširagića. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andrijić) započela sam svoju samostalnu profesionalnu praksu i svakodnevni rad sa klijentima kroz astrološke i numerološke konsultacije. Moj dosadašnji rad se zasniva na preporukama desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno sam saradjivala na poziciji autora i urednika rubrika sa izdavačkim kućama Novosti, Moć Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mesečnih prognoza), uključujući i samostalan autorski projekat Novogodišnji astrološki specijal za 2005. Od 2004. preuzela sam projekat "Veličanstveni Saturn", u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. radila sam u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrološkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006., zatim u Call centru Fonlider doo, razvijajući iskustvo brzih telefonskih konsultacija. Od 2006. posvećena sam isključivo individualnim astrološkim konsultacijama, a od 2012. vodim dvogodišnju Školu astrologije i Numerologije, 4-mesečne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Kombinovanje Astroloških i numeroloških alata za profesionalne konsultante. Proširujući svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Istočne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tumačenja snova kreirala sam izuzetno bogat spektar veština i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktitujem holistički pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapiju (lečenje bojama). Inicirana sam kod Zdenke Andrijić za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. godine. Od 2015. edukujem pristup AKAŠA HRONIKAMA, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokirajućih karmičkih matrica. Sertifikovani sam praktičar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III praktičar, praktičar Reiki Hronike Akaša, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Godišnji horoskop 2015.

Fri Aug 22 , 2014
Share on Facebook Tweet it Pin it Email   Prošlo je 12 godina i Jupiter ponovo tranzitira kroz znak Lava. Kako ovaj veliki benefik donosi uvećanje prihoda, iznenadna putovanja, slavu i proširenje porodice, a znak Lava je znak kreativnosti, sporta i ambicije, njegov uticaj, koji je počeo 16. jula 2014. […]