Prazan hod


prazan hod

NE TREBA zapo─Źeti nove akcije tokom perioda praznog hoda ukoliko se ne shvata kvalitet ove strane vremena, jer mogu da se pojave problemi kada nedovoljno mudro koristimo sada┼ínje stanje vremena za kontra svrhe. U svakom slu─Źaju mudro razumevanje i kori┼í─çenje ova dva stanja mo┼że da nam pomogne da ostvarimo bolju ravnote┼żu ┼żivota. Definicija Prazan hod ( prazan hod) je u osnovi astrolo┼íko stanje Meseca, koje se prote┼że i na planete, ┼íto je poznato barem 2000 godina unazad.┬á┬áPrazan hod deluje kao psiholo┼íki mehanizam uravnote┼żavanja izme─Ĺu dva suprotna skupa impulsa. Trenuci u vremenu su bilo┬á┬áPrazan hod ili nisuprazan hod.┬á┬áFaze praznog hoda imaju sklonost da se zajedno grupi┼íu – to jest, oni se ne izmenjuju iz minuta u minut, ve─ç se nastavljaju satima, ─Źak i danima, pre nego ┼íto se naglo ne promene u svoje polarno suprotno stanje.┬á┬áPrazan hod ili ne-prazan hod periodi predstavljaju samo alternative koje tokom duga─Źkih perioda slu┼że da se uravnote┼że ljudska emocionalna i intelektualna stanja. Bez stanja prazan hod fenomena u ┼żivotu, u nama, u svetu, u na┼íim iskustvima, bili bismo ostavljeni bez uravnote┼żavaju─çih mehanizma da se postavimo ÔÇ×desnoÔÇť ili ÔÇ×levoÔÇťdu┼ż ─Źitavog opsega ljudskih mogu─çnosti.

Putovanje Meseca preko neba uspostavlja ili osloba─Ĺa osnovni mehanizam praznog hoda. U slu─Źaju Meseca vreme nastupanja┬á┬ápraznog hoda je otprilike na svaka dva do tri dana, a mo┼że trajati od par sekundi do nekoliko ─Źasova ili ─Źak dana, sve u zavisnosti od toga kako su druge planete postavljene na nebu. Kada su planete raspr┼íene ┼íirom zodijaka tada je vreme za┬á┬áprazan hod Meseca generalno malo, a kada su planete koncentrisana u jednom delu Zodijaka tada se┬á┬áprazan hod produ┼żava na sate ili dane. Kada se planete nalaze na kasnijim stepenima Zodija─Źkih znakova tada periodi za prazan hod imaju tendeciju da budu kra─çi, a kada su planete u ranim stepenima zodija─Źkih znakova tada ovi periodi imaju tendenciju da budu du┼żi.

Ve─çina astrolo┼íkih kalendara ima obele┼żene periode tokom kojih je Mesec u praznom hodu. Jo┼í kao student astrologije nau─Źio sam definiciju┬á┬áprazan hod prema kojoj Mesec (a to zna─Źi, vreme) postaje prazan hod odmah nakon ┼íto je napravio svoj poslednji Ptolomejski aspekat sa drugom planetom pre nego ┼íto je napustio zodija─Źki znak u kome se tada nalazio. Vreme od ta─Źnog trenutka tog poslednjeg egzaktnog Ptolomejskog aspekta sa planetom do trenutka kada Mesec ulazi u slede─çi zodija─Źki znak jeste vreme kada je Mesec u praznom hodu. Ptolomjeski aspekti su: konjukcija, opozicija, trigon, kvadarat i sekstil. To su jedini takvi aspekti koji se razmatraju kada se pominje termin ÔÇ×ptolomjeskiÔÇť. Kvinkunks (150┬░) NIJE deo ove definicije, niti je polusekstil, polukvadrat, kvintil, paralel itd. Razmatraju se jedino aspekti u geocentri─Źnoj, a ne heliocentri─Źnoj astrologiji. Kao koncept, paraleli i kontraparaleli se nisu pominjali u astrolo┼íkoj literaturi sve do srednjeg veka. Tradicionalno, aspekti na uglove dijagrama, ili li─Źne senzitivne ta─Źke (npr, mese─Źevi ─Źvorovi, ascendent) se generalno ne uzimaju kao obele┼żja po─Źetka perioda praznog hoda. Ipak, kao ┼íto ─çete kasnije saznati u ovom ─Źlanku, postoje druge interpretacije za┬á┬áprazan hod koja mal─Źice menjaju prvobitnu ideju.

Navedenu tradicionalnu definiciju za prazan hod su modifikovali neki astrolozi u 20. veku uklju─Źuju─çi kori┼í─çenje paralela i kontraparalela (aspekti po deklinacijama) kao prihvatljivih za kona─Źan aspekat koji Mesec mo┼że da napravi pre nego ┼íto napusti znak. Definicija je kasnije modifikovana i za rad horarne astrologije od strane nekih astrologa i uklju─Źuje aspekte ne samo prema planetama, ve─ç tako─Ĺe i aspekte prema Asc, pa ─Źak i na onaj Asc koji se obrazuje u lokalnoj karti trenutnog boravka, ─Źvoru, Mc-u, uglovima karte, ta─Źki sre─çe, pa i drugim arapskim ta─Źkama tako─Ĺe. U Horarnoj astrologiji efekat Meseca je primaran, i ukoliko horarna karta sadr┼żi┬á┬ámese─Źev prazan hod tada to postaje va┼żna opisna ta─Źka. Za┼ítitnici tradicionalne astrolo┼íke prakse insistiraju da se termin┬á┬áprazan hod primenjuje samo na Mesec, kao i da se samo Ptolomjeski aspekti razmatraju kada se odre─Ĺuju┬á┬áprazan hod periodi. Li─Źno, dr┼żim se i dalje drevne astrolo┼íke definicije za┬á┬áprazan hod. Jedina modifikacija tradicionalne definicije koju radim jeste da koristim moderne planete: Uran, Neptun i Pluton, kao deo sveukupnog planetarnog skupa, uz tradicionalne astrolo┼íke planete, a to su Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn. Aspekti Meseca na bilo koji od razli─Źitih asteroida, Hiron, transneptune itd. ne razmatraju se kao prihvatljivi markeri prazan hod. Ne znam ni za jednu razlo┼żnu dugoro─Źnu studiju koja je napravljena sa Mesecom koji pravi aspekte sa asterioidima ili hipoteti─Źnim astrolo┼íkim telima i prazan hod pojave. U stvari, upravo suprotno je istina iz mojih li─Źinih zapa┼żanja: to jest, tradicionalna definicija prazan hod koja koristi poznate glavne planete izgleda da najbolje funkcioni┼íe. Ipak, u ovom ─Źlanku ne┼íto kasnije predla┼żem unekoliko uve─çanje prazan hod ideje.

Efekti Kada je Mesec prazan hod, ka┼że astrolo┼íka tradicija, Mesec (ili nosilac vremena) nosi umanjenu ili izmenjenju astrolo┼íku energiju. To je i dalje Mesec, vreme je i dalje vreme, ali akcije zapo─Źete tokom praznog hoda mogu da prouzrokuju ne┼żeljene ili u najmanju ruku, ─Źudnovate efekte. Va┼żno je bele┼żiti i po┼ítovati prazan hod vremenske periode svakodnevno tako da mo┼żete upravljati efikasnije svojim vremenom. Postoje okolnosti kada ─çe vam ovi periodi i─çi na ruku, a postoje okolnosti kada prazan hod mo┼że da ugro┼żava planove i namere. Du┼żnost je svake osobe da nau─Źi kako da radi sa i kako da koristi prazan hod na svoju korist.

 


Jasmina Knezevic 063222539

Jasmina KNE┼ŻEVI─ć svakodnevni rad sa klijentima kroz astrolo┼íke i numerolo┼íke konsultacije vodi od 2000. godine, autorka je i urednica web stranica Spicum.com i Horoskop-e, predava─Ź sa vi┼íegodi┼ínjim iskustvom. Svoju edukaciju je zapo─Źela 1998. u okviru astrolo┼íke ┼íkole ÔÇťAstroLabÔÇŁ Aleksandra Im┼íiragi─ça. Nakon tri godine kontuinuirane edukacije, TM inicijacije (2000), i inicijacije za komunikaciju sa Andjelima (2000. Zdenka Andriji─ç) zapo─Źinje svoju samostalnu profesionalnu praksu, koja se danas zasniva na preporukama sada ve─ç desetina hiljada zadovoljnih klijenata. Od 1996. do 2005. honorarno saradjuje na poziciji autora i urednika rubrika sa izdava─Źkim ku─çama Novosti, Mo─ç Prirode. Magazin Biznis (novinar autor mese─Źnih prognoza), uklju─Źuju─çi i samostalan autorski projekat Novogodi┼ínji astrolo┼íki specijal za 2005. Od 2004. preuzima projekat Veli─Źanstveni Saturn, u saradnji sa autorom Adrian Prerag Kezele za teritoriju Srbije. Od 2002. nalazi se u prvoj postavi INFO PLUS MEDIA astrolo┼íkog call centra na liniji 041, i od 2003. do 2006. u Call centru Fonlider doo, razvijaju─çi iskustvo telefonskih konsultacija. Od 2006. posve─çena je isklju─Źivo individualnim astrolo┼íkim konsultacijama, a od 2012. vodi dvogodi┼ínju ┼ákolu astrologije i Numerologije, tromese─Źne kurseve Numerologije, i inovativni program edukacije Astrolo┼íki i numerolo┼íki alati u modernom Menad┼żmentu. Pro┼íiruju─çi svoja znanja konstantnom edukacijom u oblasti Isto─Źne i zapadne astrologije, Kigaku, Feng Shui, Numerologije, Astrologije Maya i tuma─Źenja snova kreira izuzetno bogat spektar ve┼ítina i znanja za rad sa brojnim klijenatima. Praktituje holisti─Źki pristup uz dijagnostiku Lujze Hej, kristaloterapiju i astromedicinu, korektivne tehnike za neutralisanje karme, hromoterapija (le─Źenje bojama). Inicirana za komunikaciju sa ANDJELIMA 2000. kod Zdenke Andriji─ç. Od 2015. edukuje pristup AKA┼áA POLJU, definisanju, brzom i efikasnom neutralisanju blokiraju─çih karmi─Źkih matrica. Jasmina Kne┼żevi─ç je sertifikovani prakti─Źar primenjenog nivoa Kvantne Harmonizacije, REIKI Usui II i Reiki Kundalini III prakti─Źar, prakti─Źar Reiki Hronike Aka┼ía, Master Svetlosne korekcije.

Leave a Reply

Next Post

Godišnji horoskop 2015.

Fri Aug 22 , 2014
  Pro┼ílo je 12 godina i Jupiter ponovo tranzitira kroz znak Lava. Kako ovaj veliki benefik donosi uve─çanje prihoda, iznenadna putovanja, slavu i pro┼íirenje porodice, a znak Lava je znak kreativnosti, sporta i ambicije, njegov uticaj, koji je po─Źeo 16. jula 2014. i traja─çe sve do 11. avgusta 2015. godine, […]